IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Полският зам.-външен министър настоява, че отмяната на санкциите срещу Москва ще бъде грешка

21:47 | 17.11.15 г. 77
Източноевропейски държави не искат разхлабване на санкциите срещу Русия

Представители на държави от Източна Европа се опасяват, че ЕС може да облекчи санкциите срещу Русия, за да бъде получена подкрепата на руския президент Владимир Путин във войната срещу "Ислямска държава", пише Bloomberg.

Според агенцията руският президент се опитва да си върне благоволението на Запада с помощта си в борбата срещу джихадистите, а и вече подава "икономическа маслинена клонка" на Украйна.

Източноевропейски членове на ЕС обаче посочват, че ще бъде грешка ЕС да отстъпи и облекчи санкциите си срещу Москва. Евросъюзът наложи икономически санкции срещу Русия през 2014 година след едностранната анексация на Крим и подкрепата за бунтовнически групи в Украйна.

"Каквото и да е помирение между САЩ, ЕС и Русия на фона на терора в Париж не трябва да бъде аргумент за премахване или облекчаване на санкциите", казва зам.-министърът на външните работи на Полша Рафал Тизасковски.
"Някои държави ще използват руската намеса в Сирия за постигане на облекчения, но ЕС ще загуби доверието в себе си, ако го направи", коментира още той в интервю за полска медиа.

За запазването на санкциите срещу Русия настояват и Балтийските държави, твърди Bloomberg. В същото време държави като Унгария, Гърция и Австрия се обявяват против удължаването на санкциите, които носят икономически загуби и за двете страни.

Агенцията припомня още, че в понеделник френският президент Франсоа Оланд приветства Русия в алианса срещу "Ислямска държава". Владимир Путин на свой ред нареди на руските военни  да работят заедно с френските военноморски сили срещу цели в Сирия.

ЕС ще разгледа санкциите срещу Русия в началото на 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 6
Idun
преди 8 години
Последния ми отговор беше във връзка вмъкването на Плевнелиев( абсолютно необосновано), така че не съм аз този изместващ полскостта на разговора. Колегата Георги ме изпревари и цитира някои данни. Все пак не съм аз този цитиращ неопровержими истини, икономика- армия и т.н. Кога ще падне Русия е въпрос за поне 1 млн. долара, когато имам точен отговор на тоя въпрос, ще се постарая да го капитализирам. Уж аз съм русофоб, пък на Michaelis всяка втора дума му е- америка това, америка онова. И да Путин има късмет с управляващите ЕС и САЩ, но това е част от играта, нещо което вие неговите фенове, не знам защо не искате да признаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 9
georgi_shum
преди 8 години
@34, Бахх мааму оставих ви тука месец и малко да си почина, и си е разпищолил яко :))) Не била се разклатила Руската икономика викаш:) Е от там се връшам драги :) Тресе се и то яко . Официална статистика БВП за Отомври - 3.9%. Инфалция над 11.5 %. Банково кредитиране почти замраяло. Автопроизводвен сектор - спад над 30 %. Имотен сектор слад над 25 %. Прогесиращо намаяващи резервни фондове.. Прогнозиран дефицит за догодина над 3 трл рубли....Да руската икономика е много слаба. Това, че има силна армия дадена държава, не значи непременно силна икономика - справка С.К. И на килимче пред путин има някой само в мокрите ти фантазии. Има диалог и срещи с него, предвид ситуацията в света.. Но нитой някой му се моли, ни го величае.. По скоро.. той се мазни и последно време драстично смекчи тона.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
За мен България е васална държава не не е република. Не Путин не управлява сам Русия ей тва на вас русофобите ви е малко трудно да го преработите горе на втория етаж. Казах ти виж как работи висшия им съвет и кой взима решенията. Тоя нашия дебелия, че мама му дала некой лев от комунистическо време не ме интересува. И без това като нищо не се случва в държавата и се разбяга народа (а той вече е ) тоя Пеевския сам ше угасне и другите б.астуни около него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 6
Idun
преди 8 години
И кое им е западното на СА? И що намеси Плевнелиев, щото аз доколкото си спомням България е Парламентарна Република, където Президент е институция с меко казано скормни представителни функции. А това, че Путин не управлява самостоятелно Русия, ще ме спукаш от смях. Точно Пеевски е олицетворение на модела Путин, където моите приятели са си най- добре, другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
значи за по изчерпател ни отговори прочиташ как функционира security consul в Русия кой взима решенията, а се вижда от самолет, че тея работи си ги пропуснал. Мне за голямо твое разочарование не ги взима само Путин ... :)) Уви той има важна позиция но важните решения се взима от целия съвет там не само от Сталин както беше. Ако при нас решенията се взимат от Америка за България то там нещата функционират по малко по друг начин ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Бях забравил, че тука сте се сбрали най- велики икономисти на света, дето такива "***" въпроси не ви занимават.-------------------------------------------------------------------------амммииии не поне аз не съм алхимик а нещо съвсем друго. Добре де на теб Плевнелиева България или Пеевска и т.н. харесва ли ти, защото на мен неьет. И развитието ни е = 0. Защо само да "копали" петрол и газ?!? Суниткска Барабия какво прави я сподели, че ти си виден разбирач като гледам и те не са ли поклонници на западния модел като тебе мм ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 12
Idun
преди 8 години
Русия трепна да е неоспорим факт малко не съм съгласен. Русия си се клати сериозно и точно обективните икономически данни го показват(към момента ще продължава и през 2016), това че населението им е същите овце(като изключим манията за величие), като нас е друга тема. Просто за тях, да са "велика" сила явно е по-важно, от това как живеят, както и за турците между другото, според последните избори. Просто за средностатистическия *** Путин е всичко, щото му отнема бремето да мисли, пълни му стомаха( с каквото има) и го играе бабаит( на кой ли да прилича наш Боко). Путин има страхотен късмет да има абсолютни *** насреща си(Евро управниците и Обама) и си играе картите добре на международната политическа сцена, това няма как да му го отрека, но когато става дума за икономика нещата стоят друго яче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 4
Idun
преди 8 години
По никакъв начин не отричам правото на руснаците да си изберат, когото харесват, само малко се съмнявам в "правото". Пък, то и ние си избрахме Тиквон, ама сега трябва ли и него да харесвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
Idun
преди 8 години
ЕС е пълна дупка, като икономика по простата причина, че си е забил в ляво до немай къде и само се чудят как да регламентират поредната краставица. Политиката с бежанците е тотална щета, но аз по принцип не съм фен на мултикултуризма, защото за мен дискриманцията си е вкоренена в човек и това натрапяне на прекалена толерантност към другите е противопоказно и вредно. За мен кризата си е част от икономиката, проблема е точно в "оправянето", обикновено свързано с изземане на още повече пари и права от населението, забиване в заеми, дефицити и т.н. Та нито Русия, нито ЕС ми харесва, като икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 6
Idun
преди 8 години
Пак ще попитам, как точно Путин повлия на това? Имат газ, петрол и др., продават ги, печелят, това е супер, обаче въпроса остава, защото тук са се събрали верни фенове на Путин, та ми е интересно защо? А иначе мен по принцип понятието държавни разходи ме дразни, щото е свързано с държавни приходи, които пък са свързани с насилствено изземване- данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още