IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в гръцкото предложение

Предвиждат се съществени увеличения на ДДС и намаляване на държавните разходи за пенсии

07:44 | 10.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този път гръцкото правителство бе много бързо с предложенията си за икономии и реформи. През изминалите месеци преговарящите от международните кредитори трябваше да прекарат много нощи, чакайки нетърпеливо обещаните от Атина писма. Този път чаканият имейл дойде дори два часа преди изтичането в полунощ на поредния краен срок.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предаде към 22 часа (централноевропейско време – бел. ред.) своите предложения, с които иска да убеди кредиторите отново да отпуснат кредити на изпадналата в остра криза страна. На пръв поглед документът, който Ципрас в една първа версия изпрати по грешка без подпис, прилича много на предложенията, на които в неделя гърците казаха "Не" по време на безпрецедентния референдум. Припомняме, че правителствени говорители ги нарекоха "абсурдни" и "тероризъм".

Но сега Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава AP, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 млрд. евро.

Предвижда се също данък добавена стойност (ДДС) от 23% за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 млн. евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите. 

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 3
data
преди 9 години
23 % ДДС + Ръст на корпоративния данък вещае тежка рецесия в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 9 години
Взимат пари от ЕСМ и погасяват дългове с по-голяма лихва тоест пак става това което пиша - намаление на лихвата и само затова ги защитавамИначе Гърция трябва да прави много реформи и няма как да стане защото някои фирми ще отидат в ошорните зони Отделно сенч.икономика е над 50% и т.н. принципно имат много пари но трябва да се съберат и затова беше целият спор кой да плати сметката Нормална логика е да се плащат данъци там където се извършва дейноста на фирмите и защото това е нелоялна конкуренция - http://***.duma.bg/node/103003Проф. Джефри Сакс личен съветник на Бан Ки Мун ген.секретар на ООН го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsНЕ СЕ ЛИ ВЗЕМАТ МЕРКИТЕ които съм изброил ЩЕ СТАНЕ ВОЙНА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Атанасио
преди 9 години
Взимат пари от ЕСМ и погасяват дългове с по-голяма лихва тоест пак става това което пиша - намаление на лихвата и само затова ги защитавам Иначе Гърци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 19
Invcom
преди 9 години
Абсолютно си прав колега... ама с тоя си коментар ще предизвикаш "красивите, умните и богатите" във форума да изпикаят толкова много газ, че въобще няма да ни е нужен Южен Поток да ни снабдява :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 3
Гари
преди 9 години
Щедри обещания,които ще се забравят щом им одобрят парите. Сега трябва да кажат на Ципрас -айде направете ги тези неща и тогава елате пак да преговаряме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Гърция ще постигне своето.Ще им дадат пари колкото им трябват.Гърците обещават, но няма да правят никакви реформи.След 3г. положението ще е още по зле. ЕС го очакват колосални проблеми ако за едни е майка а за други мащеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 9 години
A, ама те не гласуваха ли точно срещу това? Или бъркам се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още