IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в гръцкото предложение

Предвиждат се съществени увеличения на ДДС и намаляване на държавните разходи за пенсии

07:44 | 10.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този път гръцкото правителство бе много бързо с предложенията си за икономии и реформи. През изминалите месеци преговарящите от международните кредитори трябваше да прекарат много нощи, чакайки нетърпеливо обещаните от Атина писма. Този път чаканият имейл дойде дори два часа преди изтичането в полунощ на поредния краен срок.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предаде към 22 часа (централноевропейско време – бел. ред.) своите предложения, с които иска да убеди кредиторите отново да отпуснат кредити на изпадналата в остра криза страна. На пръв поглед документът, който Ципрас в една първа версия изпрати по грешка без подпис, прилича много на предложенията, на които в неделя гърците казаха "Не" по време на безпрецедентния референдум. Припомняме, че правителствени говорители ги нарекоха "абсурдни" и "тероризъм".

Но сега Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава AP, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 млрд. евро.

Предвижда се също данък добавена стойност (ДДС) от 23% за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 млн. евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите. 

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Ще се опитам да го обясня просто При 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг тоест 100% ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Положението е страшно но от друга страна е добре защо се хванаха в собствените мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи защото не може да има постоянен растеж Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Трябва ресурсно базирана и планирана икономика - кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
като юрист може да си добра но за икономиката трябва да почетеш малко - ''Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Американския журналист Финиън Кънингъм - Кататрофата в Гърция е само началото - http://darikfinance.bg/***/116347#commentsЗащитавам Гърция само за едно - лихва до нулата и това е неизбежно заради трилионните дългове на Испания ,Италия ,Франция А колкото до България затова написах коментар 34
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
в бг и кафе машините са вързани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
33- Статията е за гърция и за нейния фалит, а не за България. В България ИМАМЕ касови апарати, вързани с НАП- в"развита" гърция защо няма до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Трябва да се знае как се ограби и граби България5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО 10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769ЩОМ БОЙКО ГО ОСЪЗНА ЗНАЧИ НЯКОИ ''ИКОНОМИСТИ'' ТРЯБВА ДА СИ СКЪСАТ ДИПЛОМИТЕ ИЛИ ДА СЕ ИЗВИНЯТ Според МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
трябва наказателна отговорност за неиздаване на кас.бележка както за осигуровките стана от 2015год. Хайде първият път само глоба но вторият път в затвора и всички ще се научат бързо Гърция е 1 по сенчеста икономика над 50% следва България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Оправдава пред народа , а не пред съдебна инстанция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
30- 1. референдума им е нищожен 2. референдумите в гърция не създават правни последици, като в България- т.е. техните решения не задължават правно никого и не излизат във вид на закон, част от закон и не са задължителни за прилагане от никого...Това е "великата" гръцка демокрация- нашата държава е 1000 пъти по-напред в развитието си от гърция относно правните последици от референдумите и правната им сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Референдума оправда досегашната разрушителна политика . За по- сериозните щети които предстоят се налага обаче оневиняване на правителството както и на ЕС - двете страни които ще изпълнят пъкления план . Трябва да се насади вина у народа . Затова в гръцкия парламент очаквам да се повтори резултата от референдума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Може да има вариант в който самият гръцки парламент да отхвърли предложението - така правителството ще каже че е опитало всичко възможно . Още една застраховка след референдума .Само не ми стана ясно къде изчезнаха ония тежки преговори които щеше да води Ципрас с нови сили след референдума .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още