IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в гръцкото предложение

Предвиждат се съществени увеличения на ДДС и намаляване на държавните разходи за пенсии

07:44 | 10.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този път гръцкото правителство бе много бързо с предложенията си за икономии и реформи. През изминалите месеци преговарящите от международните кредитори трябваше да прекарат много нощи, чакайки нетърпеливо обещаните от Атина писма. Този път чаканият имейл дойде дори два часа преди изтичането в полунощ на поредния краен срок.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предаде към 22 часа (централноевропейско време – бел. ред.) своите предложения, с които иска да убеди кредиторите отново да отпуснат кредити на изпадналата в остра криза страна. На пръв поглед документът, който Ципрас в една първа версия изпрати по грешка без подпис, прилича много на предложенията, на които в неделя гърците казаха "Не" по време на безпрецедентния референдум. Припомняме, че правителствени говорители ги нарекоха "абсурдни" и "тероризъм".

Но сега Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава AP, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 млрд. евро.

Предвижда се също данък добавена стойност (ДДС) от 23% за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 млн. евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите. 

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
Никъде не прочетохме къде са им мерките за орязване на администрацията и най-важното - мерките за повишаване събираемостта на данъците...Поставянето на касови апарати и връзването им с техния НАП с цел намаляване на 90процентната им сива икономика и постъпване на данни за РЕАЛНИТЕ обороти на фирмите им също не фигурира като мярка. Мнението ми е , че се опитват да продават краставици на краставичар и това "предложение" няма да бъде прието, Защото гърците/ длъжника/ предлага, но еврогрупата/ кредиторите/ одобряват или отхвърлят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Гърците евентуално ще постигнат това, което реално можеха да постигнат. Показаха ни класически ориенталски пазарлък с много тръшкане и отчаяни вопли. Сега те обещатват, че ще правят по твърд график това, което поне два пъти до сега трябваше вече да са направили, а ще получат и още облекченя срещу това. Просто изтъргуваха (евентуално) на най-високата възможна цена, това което все едно ще трябва да направят. Мисля, че те го знаят. Но за гъцката политическа класа е по добре гърците да си мислят, че са заставени от външни сили, а не е дело на техните управници.Да му мислят германците. Кутията на Пандора е отворена и да видим от тук нататък как ще се развият нещата. Няма причина и другите да не поискат по-поносими условия.Но все още има време. Все пак изненади може да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
stota4kata
преди 9 години
А кога ще връщат евраците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
data
преди 9 години
Мисля че ще има стен бай споразумение - пари на лъжички срещу конкретни стъпки : нещо от което Гърция реално се опитва да избяга с тия циркове който разиграва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
Invcom
преди 9 години
Може пък кредиторите в замяна на това да предложат сериозни отстъпки ;) не се знае знае ли се ... пък и едно е да обещаеш друго е да го изпълниш. Аз като гледам Европата пак ще си затвори очите .. така е най-изгодно за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
1. НОВА СПАСИТЕЛНА ПРОГРАМА - това е извън предизборните обещания за раздяла с кредиторите 2. ДВОЙНО ДДС ЗА ТУРИЗЪМ - правителството даде заден заради съпротива в бранша 3.ОРЯЗВАНЕ НА ПЕНСИИ - това беше червена линия4.ТОЧЕН КАЛЕНДАР ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ - нещо съвсем нечувано и невиждано - а къде е календара и какво включва е по-важно5. ОТКАЗ ОТ ОПРОЩАВАНЕ на 30 % ОТ ДЪЛГА - това също е непонятноИ НАКРАЯ ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРИ НЕГАТИВЕН ВОТ ЗА ИКОНОМИИ В заключение ще кажа , че Ципрас тайно очакваше ДА - за да подаде оставка . Сега явно се конфронтира със Сириза за да го отстранят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Може да започнем от тук - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на Гърция до 875% от БВП в сравнение със сегашните 120%, които официално се очакват за 2010.За Европейския съюз (ЕС) като цяло цифрата би достигнала 434%, пет пъти над сегашната. За отделните страни дълговете, изчислени по този начин, биха били както следва: Испания 244%, Германия 418%, Великобритания 442% и Франция 549%. Дългът на САЩ пък би бил от порядъка на този на Гърция 890%.Естествено не съм съгласен за здравната и пенсионна системи и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
Mike Florida
преди 9 години
Нали бяха големи мъжкари! Бързо им омекнаха коленете.Съвсем скоро нови предсрочни избори и продължаващо затъване на Гърция!Когато се правиш на голям мъж, ако не си такъв наистина следва логиното, а то е ШАМАРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Всичко което казва Сатяджит Дас, бивш банкер е вярно но пропуска факта за лихвите по държ.дълг ,че трябва да се държат под 1% и лесно става с данък и забрана на офшорките Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обяснява как са стимулирали БВП - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.htmlи г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 9 години
Дали ? Ще видим :) Аз имам други предположения за ситуацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още