IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво има в гръцкото предложение

Предвиждат се съществени увеличения на ДДС и намаляване на държавните разходи за пенсии

07:44 | 10.07.15 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Този път гръцкото правителство бе много бързо с предложенията си за икономии и реформи. През изминалите месеци преговарящите от международните кредитори трябваше да прекарат много нощи, чакайки нетърпеливо обещаните от Атина писма. Този път чаканият имейл дойде дори два часа преди изтичането в полунощ на поредния краен срок.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предаде към 22 часа (централноевропейско време – бел. ред.) своите предложения, с които иска да убеди кредиторите отново да отпуснат кредити на изпадналата в остра криза страна. На пръв поглед документът, който Ципрас в една първа версия изпрати по грешка без подпис, прилича много на предложенията, на които в неделя гърците казаха "Не" по време на безпрецедентния референдум. Припомняме, че правителствени говорители ги нарекоха "абсурдни" и "тероризъм".

Но сега Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава AP, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 млрд. евро.

Предвижда се също данък добавена стойност (ДДС) от 23% за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 млн. евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите. 

Правителството си поставя за цел да спести 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната – Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва AP.

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 7 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
23- Какво стана сега- ще "чукаш" или "няма да чукаш" касов бон при всяко плащане, ако си задължен да го "чукаш" със закон и в закона е предвидена парична санкция в посочения размер?;) Най- смешни са ми тарикатите на дребно, които си мислят, че всички други са баламурници, а те са най- умни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
23 "...Аз ако не ти чукна касово бонче какво значение има вързан ли ми е апарата с НАП или не ?.." Ако си задължен чрез закон да "чукнеш" касово бонче при ВСЯКО извършено плащане и в закона е предвиден санкция - глоба от напр. 20 000 до 100 000 евро при системно "нечукване" на касово бонче, много бързо ще разбереш значението ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
comet
преди 9 години
Моят прочит е, че САЩ (които заради базите си наливат пари в Гърция, Израел и по други места,), предвид надигащата се опозиция на някои страни от ЕС, правят дипломатична крачка назад и просто са инструктирали марионетките си в Гърция да подписват (щото Гърците са нужни на САЩ да стоят в ЕС).За мен, целият Гръцки цирк, референдума, дори ходенето на Ципрос до Русия (лично мнение), са част от дипломацията на САЩ да притискат ЕС да отслабва, като продължава да плаща сметките на Гърция. Целта на САЩ е ЕС да бъде доотслабен и асимилиран към САЩ, а статистиката от последните 100 години е все в тая посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 9 години
е, предполагам че ЕС чиновниците са си извлекли поука от предното опрощаване което беше в стил : вие дайте парите , а ние тържествено обещаваме и се заклеваме че ша съ поправим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
23- Много просто- не можеш да криеш дневен оборот и при всяка манипулация на касовия апарат от твоя страна като собственик на фирма,става ясно, че искаш да скриеш реалната си печалба. Не случайно в гърция никъде не издават фискален бон...Смешен е този , който не е наясно с факта, че именно такава мярка би показала РЕАЛНАТА печалба на гръцките данъчно задължени лица и техните фирми, както и РЕАЛНАТА стойност на техните РЕАЛНИ приходи, които подлежат на облагане с данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
Invcom
преди 9 години
Можеш ли да ми обясниш как точно връзването на касовите апарати с НАП намалява с 90% сивата икономика ? :))) По смешно твърдение не бях чувал. Аз ако не ти чукна касово бонче какво значение има вързан ли ми е апарата с НАП или не ? Единствената разлика в това дали апарата е вързан с НАП или не е това че оборота се отчита в реално време през мобилна интернет връзка, а не в края на месеца офлайн. Но този който не *** бончета няма да *** ако ще да му вържеш касовия апарат с пентагона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
И последно- докато еврогрупата не обяви, че се отменя насроченото извънредно заседание на Европейския съвет за гърция, не може да се каже, че след направен първичен икономически , финансов и правен дю дилиджънс на гръцката оферта, еврогрупата принципно е съгласна с тази оферта и е съгласна тя да се внесе за гласуване в националните парламенти на своите членове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
Не виждам и друго- мерки за сериозни реформи в правосъдната им система, защото:...: на съдиите са доплащали към заплатата определени суми, за да не работят излишно бързо и усърдно..." - http://money.bg/news/id_1517185192 - т.е. на практика това е отказ от правосъдие, което пряко руши основите на държавността и принципа на върховенството на закона- т.е. руши правната основа, на която се подчиняват всички държави от ЕС, а не само от ез.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
Има някаква уловка в цялата тази работа. Само преди дни Ципрас се тупаше в гърдите, че гърците казали категорично "не" на икономиите, сега изведнъж се обръща на 180 градуса. Против, очевидно, мнението на онези 61%, които го подкрепиха на референдума. Председателят на Европейския Съвет - Туск, който беше виден противник на това да се правят големи отстъпки за Гърция, вчера заяви, че и двете страни трябва да излязат с ясни и реалистични предложения. На мен тази ситуация ми изглежда като предварително уредена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
smart-ass
преди 9 години
Дано да е точно както казваш - лъжичка по лъжичка. Дано Европата да ги е разбрала що за "шмекери" са. Направо да им се чуди човек защо "клякат" пред исканията на кредиторите, защо беше този референдум, тази демагогия, пропаганда и лозунги за пред "народо-населението". Защо гръкът ще казва "охи", а пък панически ще си тегли парите от банките. Нещо не се връзва, освен ако не си мисли, че и този път ще измами като предишни пъти. Тоест - ние предлагаме истински реформи - дайте ни парички, че загиваме, а резултатите от реално приложените реформи изостават или даже не се прилагат (но паричките си капят). Аз лично и този път се съмнявам в истинските намерения зад привидната капитулация. Но да видим какво ще кажат кредиторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още