IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната се подготвя за Grexit

Контролът над капиталовия трансфер може да бъде подготвен още през уикенда

09:50 | 16.06.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опашка пред банкомат в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банкомат в Атина. Снимка: Ройтерс

Предвид затруднените преговори с Гърция европейските партньори са се разбрали да приложат „спешен план“ за Атина. Предвижда се кредиторите да дадат последен шанс на гърците и да изчакат дали до края на седмицата финансовите министри на страните от еврозоната няма да се разберат с правителството в Атина за основните точки в текущата програма. Министрите ще заседават в четвъртък и петък в Люксембург, пише в свой материал Süddeutsche Zeitung.

Ако тази среща мине без споразумение, без повече бавене ще се свика специална среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел. Счита се, че това може да стане в петък вечер. На нея отново ще се търси политическо решение. Френският президент Франсоа Оланд предупреди в понеделник, че има голяма вероятност преговорите да се провалят, защото сроковете са кратки. „Често казвах – внимание, влизаме в период, който е турбулентен, ако не се намери споразумение“, заяви той по време на посещение на самолетно изложение до Париж. 

Планът има за цел да наложи "контрол над финансовите потоци" от Гърция още през уикенда, за да предотврати изтичане на капитали. Подобни ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник, който не цитира източници.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в  неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на трансакциите. То обаче ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент. В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Тъй като свободният трансфер на стоки и пари е основен принцип на Европейския съюз, правителството в Атина ще трябва да приеме специален закон, за да може да контролира и ограничава капиталовия трансфер. Ако Атина се колебае да направи това, като последна възможност за страните от еврозоната остава тази да изолират страната от платежната система.

В понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в Европейския парламент, че засега банката няма да спре помощта за гръцките банки. Ликвидната подкрепа ще продължи дотогава, докато банките са платежоспособни. Но той добави, че ситуацията е в развитие. "Ето защо ние трябва да следим ситуацията отблизо".

В сряда има заседание на борда на ЕЦБ. Централните банкери трябва да решат дали да предоставят на гръцките банки нови спешни заеми. Ако ЕЦБ гласува против, то банките може да ограничат плащанията, което може да увеличи желанието на правителството в Атина все пак да приеме модифицирания спасителен план. Свързани с него са и 19 млрд. евро. 

Преговорите между Атина, от една страна, и международните й кредитори ЕС и МВФ, от друга, през уикенда не дадоха резултат. Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург.

В понеделник обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително  позициите си, които и без това се разминават чувствително. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за германския вестник Bild, че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата. Необходимо е такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище, посочи Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна "реч на надежда" и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания  за мерки за икономии. Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той. 

Междувременно в понеделник гърците са поставили абсолютен рекорд по теглене на пари от банковите си сметки, съобщи гръцкият електронен портал Reporter, цитиран от ТАСС. До затварянето на банките в Гърция от сметките били изтеглени около 600 млн. евро. Това е 2,5 пъти повече от сумите, изтеглени в петък. Източниците на портала не са могли да оценят сумата, която ще бъде изтеглена от банкоматите след затварянето на банките.

Подобна нервност на вложителите се обяснява с провала на преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел.

Както съобщиха в Еврокомисията, в хода на преговорите беше постигнат известен напредък, но те бяха неуспешни, защото продължава да се запазва същественият разрив между предложенията  на гръцкото правителство и общите изисквания на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за около 2  милиарда евро бюджетни икономии годишно, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт.

Новините за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: Това показва, че картината на българската мизерия е страшна.Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелостта на българския живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Тъй като усетих несъгласие реших да постна един цитат който да опише картинката на "Ние също имахме стандарт, но комунистите ни го сринаха за 70г"==Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един от тези депутати, Серафим Георгиев: Това показва, че картината на българската мизерия е страшна.Аз мога да ви припомня картини от Берковско, които видях с очите си: едно дете ядеше симид вместо сирене с царевичен хляб. Мога да ви прочета данни,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Напротив. Виж статистиките! Макар и бързоразвиваща се България към 1944 е НАЙ-ИЗОСТАНАЛАТА страна. Нещо като сега сравнена с останалата Европа. За 25 години си се върнахме на мястото където си бяхме. Вкл.и броя на населението. Индустриализацията както се появи така пак си изчезна и отново сме най бедните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Напротив виж статистиките. Макар и бързоразвиваща се България към 1944 е НАЙ-ИЗОСТАНАЛАТА страна. Нещо като сега сравнена с останалата Европа. За 25 години си се върнахме на мястото където си бяхме. Вкл.и броя на населението. Индустриализацията както се появи така пак си изчезна и отново сме най бедните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
Боян
преди 9 години
Май бая си вярваш :), той и Ципрас и сие така си вярват, но когато някой си повярва че е центъра на вселената и ако не е той всичко ще се разпадне обикновено свършва много зле, примери колкото си поискаш като почнеш от държави и стигнеш до разни незаменими работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
data
преди 9 години
Много готин пример как една красива страна като еквадор ще остане завинаги бананова република с 16 милн население и БВП точно наполовина на нашия ! Ще даваш ли и други примери ? Може би - Боливия , Южна Корея и Венесуела - все примери как *** политици са докарали народа си до просешка тояга , а ако Ципрас иска да се дореди то тия *** аз нямам против !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 17
крас
преди 9 години
МИСЛЕНЕТО ТИ Е СБЪРКАНО. ЧУДЯ СЕ ОЩЕ КАК ГЪРЦИТЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ РЕВИЗИЯ НА ДЪЛГА СИ.ВСЪШНОСТ И НА ТОВА ЩЕ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО И ТОГАВА СЦЕНАРИЯТ НЕ ЩЕ Е АРЖЕНТИНСКИЯ , А ЕКВАДОРСКИЯ. ЧЕВАЛ ЛИ СИ ЗА РАФАЕЛ КОРЕЯ, ЗА РЕВИЗИЯТА НА ДЪЛГА И ОТПИСВАНЕТО МУ. Какви само шамари ядоха ТВОИТЕ КРЕДИТОРИ!!ГЛЕДАХА МРЪСНИЦИТЕ КАТО БИТИ МАГАРЕТА!СЪЩОТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ И В ГЪРЦИЯ!БАБА МЕРКЕЛ ЩЕ ИМА ДА ОБЯСНЯВА НА КОГО СА ДАВАНИ ПАРИТЕ ПО ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ И КАКВА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА ОТИШЛИ В НЕМСКИ ФИРМИ. ГЪРЦИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ С РЕЦИКЛИРАНИТЕ "ЗЛАТНИ" НЕМСКИ ЕЛЕКТРИЧКИ, А ЦИПРАС НЕ Е ТИКВАТА БОРИСОВ.РАЗЛИКАТА В КЛАСИТЕ Е ОЧЕВИДНА!ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ЩЕ ВИДИМ РАЗПАДА НА ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КОЛОНИАЛНА СИСТЕМА ИЗГРАДЕНА ОТ ГЕРМАНИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Медиите започнаха да подготвят обществеността за налагащото се извънредно положение в Гърция заради фалита на Гърция и Grexit.Обърнете внимание на термина "извънредно положение".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
Проблема е, че тоягата има два края. ---точно това т.н. "инвеститори" често го забравят! А бумеранга е много коварно оръжие!Ако гръцкия парламент заобиколи това "НАЛОЖЕНО" им от ЕС становище, ще покаже, че не Европа а гърците са тези които контролират ситуацията в страната си.----Ами то така трябва да бъде в една Държава! Кой друг ако не държавата е тази, която решава какво да прави!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 8
data
преди 9 години
Борят ? Не бих казал - разиграват някакъв цирк по скоро, който ще им изиграе много лоша шега за в бъдеще ( не лоша е аналогията с Аржентина ) . Винаги можеш да постигнеш повече с разумни преговори с кредитора си отколкото с заплахи и провокации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още