IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната се подготвя за Grexit

Контролът над капиталовия трансфер може да бъде подготвен още през уикенда

09:50 | 16.06.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опашка пред банкомат в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банкомат в Атина. Снимка: Ройтерс

Предвид затруднените преговори с Гърция европейските партньори са се разбрали да приложат „спешен план“ за Атина. Предвижда се кредиторите да дадат последен шанс на гърците и да изчакат дали до края на седмицата финансовите министри на страните от еврозоната няма да се разберат с правителството в Атина за основните точки в текущата програма. Министрите ще заседават в четвъртък и петък в Люксембург, пише в свой материал Süddeutsche Zeitung.

Ако тази среща мине без споразумение, без повече бавене ще се свика специална среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел. Счита се, че това може да стане в петък вечер. На нея отново ще се търси политическо решение. Френският президент Франсоа Оланд предупреди в понеделник, че има голяма вероятност преговорите да се провалят, защото сроковете са кратки. „Често казвах – внимание, влизаме в период, който е турбулентен, ако не се намери споразумение“, заяви той по време на посещение на самолетно изложение до Париж. 

Планът има за цел да наложи "контрол над финансовите потоци" от Гърция още през уикенда, за да предотврати изтичане на капитали. Подобни ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник, който не цитира източници.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в  неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на трансакциите. То обаче ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент. В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Тъй като свободният трансфер на стоки и пари е основен принцип на Европейския съюз, правителството в Атина ще трябва да приеме специален закон, за да може да контролира и ограничава капиталовия трансфер. Ако Атина се колебае да направи това, като последна възможност за страните от еврозоната остава тази да изолират страната от платежната система.

В понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в Европейския парламент, че засега банката няма да спре помощта за гръцките банки. Ликвидната подкрепа ще продължи дотогава, докато банките са платежоспособни. Но той добави, че ситуацията е в развитие. "Ето защо ние трябва да следим ситуацията отблизо".

В сряда има заседание на борда на ЕЦБ. Централните банкери трябва да решат дали да предоставят на гръцките банки нови спешни заеми. Ако ЕЦБ гласува против, то банките може да ограничат плащанията, което може да увеличи желанието на правителството в Атина все пак да приеме модифицирания спасителен план. Свързани с него са и 19 млрд. евро. 

Преговорите между Атина, от една страна, и международните й кредитори ЕС и МВФ, от друга, през уикенда не дадоха резултат. Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург.

В понеделник обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително  позициите си, които и без това се разминават чувствително. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за германския вестник Bild, че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата. Необходимо е такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище, посочи Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна "реч на надежда" и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания  за мерки за икономии. Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той. 

Междувременно в понеделник гърците са поставили абсолютен рекорд по теглене на пари от банковите си сметки, съобщи гръцкият електронен портал Reporter, цитиран от ТАСС. До затварянето на банките в Гърция от сметките били изтеглени около 600 млн. евро. Това е 2,5 пъти повече от сумите, изтеглени в петък. Източниците на портала не са могли да оценят сумата, която ще бъде изтеглена от банкоматите след затварянето на банките.

Подобна нервност на вложителите се обяснява с провала на преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел.

Както съобщиха в Еврокомисията, в хода на преговорите беше постигнат известен напредък, но те бяха неуспешни, защото продължава да се запазва същественият разрив между предложенията  на гръцкото правителство и общите изисквания на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за около 2  милиарда евро бюджетни икономии годишно, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт.

Новините за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

46
rate up comment 0 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
Другата седмица може гърците да живеят с двойно гражданство муахахахаха хем да си в гърция хем в аржентина муахахахахха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
NANA - Dreams (1998) https://***.youtube.com/watch?v=_ZYbRHUk9GA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
А ти кой предполагаш? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Основният фактор, блокиращ сделката с кредиторите на Гърция, е разногласието между Европейският съюз и Международния валутен фонд", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Reuters......Ципрас подкрепя идеята за преструктуриране на дълга чрез удължаването на сроковете за погасяване и намаляването на лихвените проценти и плащания според темповете на икономически растеж на страната.'' - http://darikfinance.bg/***/115685/%D6%E8%EF%F0%E0%F1+%F1%E5+%EE%EF%E8%F2%E0+%E4%E0+%F1%EA%E0%F0%E0+%C5%D1+%E8+%CC%C2%D4Не съм съгласен само с изречението '' и плащания според темповете на икономически растеж на страната.''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 4
draifuss
преди 9 години
Сега и ти.Нали родната полиция ни пази с генерали от преди.А между другото опитите за конфликти сега у нас само не казвай, че САЩ ги провокират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Почти не остана предприятие строено с помоща на руснаците. Успокоява ли те това? Искам да посочиш американския принос в икономиката ни. Тук не иде реч за филство или фобство. Географията е съдба! Ха премести държавата си до любимите ти САЩ!? И щат на САЩ да станем пак ще е същото! ГЕОГРАФИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Айдееее почнахме с епитетите. :))))) Ако пише човек за успехи на страната си в които имат пръст отношенията ни с Русия става ***. Защо ИЗЧЕЗВА държавата ти умнико? Не го ли виждаш? Няма значение до колко ресурс си се докопал през тези години от '89 насам защото скоро ще ти се наложи да пазиш имуществото си по средновековен /а не по демократичен/ начин от тълпите озверели .....сещаш се кои! Вече и в София се проявяват. Сънародниците ти намаляват а ти ми пиши глупости за идиотизма! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 5
draifuss
преди 9 години
Русофилството в България е достигнало до идиотство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ти остави политическите плямпаници, или си ги плямпай, но не се бъркай в теми като икономика, щото иначе трябва да се кръстиш Силвио Берлускони!Айде, като си такъв експерт, да ни светнеш за какви обеми нефт става дума и какви са сумите на приходите от тях, че да видим дали и каква част от БВП покриват? Щото нали се сещаш, че по онова време България построи със собствени средства две отсечки от магистрали - най-трудните и най-скъпите - за няма и 10 години, а после 25 години едната едвам довършихме с чужди пари... И да, дюшеш ни беше да ни дават съюзниците това-онова! Не беше само нефт - и оръжие ни даваха, и лицензи да си го правим сами, и машини, и съоръжения, и какво ли не. Де късмет сега с такива съюзници? Остана ни само една ефективна икономика, да се гордеем с нея - нали Боце вика, че Германия и Франция от нас требва да гледат как се живее на хляб и вода... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Кой обсъжда капиталистическа или социалистическа е била икономиката ни? Иде реч за крайния резултат от периодите! И през феодалния строй сме имали както падения така и разцвет! Не забравяй че и двата ни т.н "Златни века" са по време на феодалната икономика! Това прави ли хората които пишат за тях ФЕОДАЛИ или такива с ФЕОДАЛНИ възгледи стремящи се към феодализъм? Що за елементарно мислене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още