IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната се подготвя за Grexit

Контролът над капиталовия трансфер може да бъде подготвен още през уикенда

09:50 | 16.06.15 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опашка пред банкомат в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред банкомат в Атина. Снимка: Ройтерс

Предвид затруднените преговори с Гърция европейските партньори са се разбрали да приложат „спешен план“ за Атина. Предвижда се кредиторите да дадат последен шанс на гърците и да изчакат дали до края на седмицата финансовите министри на страните от еврозоната няма да се разберат с правителството в Атина за основните точки в текущата програма. Министрите ще заседават в четвъртък и петък в Люксембург, пише в свой материал Süddeutsche Zeitung.

Ако тази среща мине без споразумение, без повече бавене ще се свика специална среща на европейските държавни и правителствени ръководители в Брюксел. Счита се, че това може да стане в петък вечер. На нея отново ще се търси политическо решение. Френският президент Франсоа Оланд предупреди в понеделник, че има голяма вероятност преговорите да се провалят, защото сроковете са кратки. „Често казвах – внимание, влизаме в период, който е турбулентен, ако не се намери споразумение“, заяви той по време на посещение на самолетно изложение до Париж. 

Планът има за цел да наложи "контрол над финансовите потоци" от Гърция още през уикенда, за да предотврати изтичане на капитали. Подобни ограничения бяха наложени на Кипър по време на финансовата криза от 2013 г. и отменени изцяло през март, припомня германският ежедневник, който не цитира източници.

Ако преговорите, целящи да спасят Гърция от изпадане в  неплатежоспособност, останат в задънена улица, от следващата седмица гръцките банки де факто ще бъдат затворени за няколко дни, за да бъдат подготвени за това ограничаване на трансакциите. То обаче ще трябва да бъде одобрено и от гръцкия парламент. В резултат може да бъдат ограничени и тегленията на пари от банкомати, както и електронните плащания, имащи връзка с Гърция.

Тъй като свободният трансфер на стоки и пари е основен принцип на Европейския съюз, правителството в Атина ще трябва да приеме специален закон, за да може да контролира и ограничава капиталовия трансфер. Ако Атина се колебае да направи това, като последна възможност за страните от еврозоната остава тази да изолират страната от платежната система.

В понеделник управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви в Европейския парламент, че засега банката няма да спре помощта за гръцките банки. Ликвидната подкрепа ще продължи дотогава, докато банките са платежоспособни. Но той добави, че ситуацията е в развитие. "Ето защо ние трябва да следим ситуацията отблизо".

В сряда има заседание на борда на ЕЦБ. Централните банкери трябва да решат дали да предоставят на гръцките банки нови спешни заеми. Ако ЕЦБ гласува против, то банките може да ограничат плащанията, което може да увеличи желанието на правителството в Атина все пак да приеме модифицирания спасителен план. Свързани с него са и 19 млрд. евро. 

Преговорите между Атина, от една страна, и международните й кредитори ЕС и МВФ, от друга, през уикенда не дадоха резултат. Дискусиите ще продължат в Еврогрупата, чието следващо заседание е насрочено за четвъртък в Люксембург.

В понеделник обаче Гърция и кредиторите втвърдиха допълнително  позициите си, които и без това се разминават чувствително. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за германския вестник Bild, че не планира да представи нови предложения за реформи на заседанието на Еврогрупата. Необходимо е такива предложения първо да бъдат обсъдени и договорени на по-ниско равнище, посочи Варуфакис.

Гръцкият финансов министър отново призова германския канцлер Ангела Меркел да даде на неговата страна "реч на надежда" и да сигнализира, че Европа е готова да се откаже от своите искания  за мерки за икономии. Германия получи такава надежда след края на Втората световна война, отбеляза той. 

Междувременно в понеделник гърците са поставили абсолютен рекорд по теглене на пари от банковите си сметки, съобщи гръцкият електронен портал Reporter, цитиран от ТАСС. До затварянето на банките в Гърция от сметките били изтеглени около 600 млн. евро. Това е 2,5 пъти повече от сумите, изтеглени в петък. Източниците на портала не са могли да оценят сумата, която ще бъде изтеглена от банкоматите след затварянето на банките.

Подобна нервност на вложителите се обяснява с провала на преговорите на гръцкото правителство с кредиторите, състояли се на 13 и 14 юни в Брюксел.

Както съобщиха в Еврокомисията, в хода на преговорите беше постигнат известен напредък, но те бяха неуспешни, защото продължава да се запазва същественият разрив между предложенията  на гръцкото правителство и общите изисквания на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за около 2  милиарда евро бюджетни икономии годишно, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт.

Новините за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

36
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
На много хора идеалогията им пречи да анализират факти. Чудя се ....щом не са УБЕДЕНИ ФЕОДАЛИ то тогава защо се гордеят с постиженията на средновековна България? Защо не плюят значимостта на Българското царство през ранния феодализъм когато на всичкото отгоре сме били езичници? Не би трябвало това, че принадлежи индивида към дадена обществена прослойка и изповядва дадени политически убеждения, да му пречи да анализира безпристрасно постиженията или паденията на държавата му! Уви все по малко хора го могат в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
А за втората световна дето си писал изобщо не подлежи на коментар. Достатъчно е да ти припомни човек че след войната не ние сме 103146 кв. км а вече 110 911 кв.км! Не забравяй че сме държава загубила война!"След едномесечни преговори започнали, под натиска над Карол II на Германия и СССР, с одобрението на Великобритания се достига до историческата дата 7 септември 1940 г., когато Румъния и България подписват Крайовския мирен договор."Обрърни внимание на позицията на Русия /СССР/ въпреки че сме на страната на Германия ТЕ НЕ ПРОМЕНЯТ позицията си. Нещо повече работили са за България до делтата на Дунав! Но това са отклонения от темата. Идеше реч за т.н. икономически постижения на България които били затрити! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 6
raul_castro
преди 9 години
Според някои хора тук, социалистическата икономика е била манна небесна. Глупости на търкалета, уважаеми чугунени глави. Истината е, че българската икономика по времето на червената чума беше АДСКИ неефективна и единствената причина, поради която не се сгромолясваше, се корени в конюнктурни политически обстоятелства - на нас ни беше позволено да купуваме нефт на занижени цени от СССР и да го продаваме на реални борсови цени на международния пазар. Това е 'чудото' другари 'инвеститори' с леви убеждения. Само в БГ може да се найде таквози животно: инвеститор-комунист с вяра в идеите на колективизацията и плановата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Всичко което си постнал не струва пукната пара пред ФАКТИТЕ! България БЕШЕ развита държава. В момента ни върнаха там където ни е мястото! :))) Всички над 40 годишна възраст ясно го виждат. Сегашните правителства дори не могат да боядисат построеното тогава! За ИЗЧЕЗНАЛОТО население да не говорим. Население не изчезва просто ей така за толкова кратък период. И въпреки рекордните темпове на обезлюдяване безработицата не намалява! Това какво говори според теб? Какво говори ЛИПСАТА на работни места за тези хора? Очевадно иде реч за деиндустриализация ! Писал си най общо за перипетии в икономически взаимоотношения а не за краен резултат. Забравил си за кражбата /огромната кражба/ на държавните ни активи по Луканово време. България '89 та година не е имала дългове! Или поне не значими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
А ти си кляфкай - дано спестените истини и долнопробни лъжи ви свършат работа, ама едва ли - с го^вняна пръчка огън не се пали! Вижда се докъде докарахте държавата с тези ***... Както казваше споменатият от теб Т. Живков, "Това, което аз построих, вие не можете да го боядисате!"... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
..."Освен наложените репарации България се отказва от всички свои вземания от Германия за времето след 1 септември 1939 г. Стойността им е около 100 милиона долара, главно неизплатени стоки, изнесени в Германия въз основа на клиринговите взаимоотношения между двете страни. На България не е разрешено да компенсира тези вземания с германските активи на българска територия, които съгласно решение на Съюзната контролна комисия в Германия се дължат на Съветския съюз, както и самите вземания от Германия."Това са само репарациите кьм съседите. Отделно си имаме задължения и към СССР по линия на съюзническите ни отношения с нацистката ос.Мда, скъсали са ни *** от глоби и репарации, и въпреки това България през 1989 г. нямаше едно село без асфалтов път, лекар, училище, ток и телефон, имаше 6 ядрени блока и продаваше ток на целия Балкански полуостров, имаше океански флот, космическа програма, беше лидер по поливни площи на гл./населението, хранеше 140 хил. армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Случайно да си чувал, щото в твоите източници явно не пише такива работи, но за какво са били спешно необходими тези суми на България?"Парижкият договор предвижда репарации, които в много отношения са по-тежки от наложените от Ньойския договор в края на Първата световна война. България се задължава да изплати 70 милиона долара репарации, от които 45 милиона долара на Гърция и 25 милиона долара на Югославия. Изплащането трябва да стане в стоки по цени от 1938 г., завишени само с 10-15%, което увеличава реалната стойност на задължението до 119 милиона долара. Тази сума е многократно по-ниска от репарациите, определени с Ньойския договор, но е почти два пъти по-голяма от реално изплатените по него суми. В допълнение към това репарациите трябва да бъдат изплатени само за 8 години, което прави годишните вноски над 8 пъти по-високи от плащаните по Ньойския договор. Стойността им се равнява на половината от целия годишен износ на страната през 1945-1946 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
За съжаление всичко "постигнато" от комунистите е платено с кръвта и робския труд на хиляди знайни и незнайни българи убити по концлагери работели на ангария за предателя чичко "димитрофф" и сие.Тепърва им плащаме дълговете на тези червени терористи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
През 1964 г. е създадена Българската външнотърговска банка, която е натоварена да извършва всички валутни операции и сделки със злато и ценни метали в чужбина. По-късно тя прехвърля други златни резерви на страната в банки в Цюрих и Лондон.Всъщност лошото икономическо положение в началото на 60-те години е главната причина Живков да иска България да стане 16-а република на СССР. Той е убеден, че ако се влеем в съветската икономика, ще успеем бързо да излезем от дупката. Така или иначе неговата идея е отхвърлена от Никита Хрушчов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 3
draifuss
преди 9 години
Българското злато е подложено на рафиниране в Новосибирск за привеждане към изискванията на международните златни борси в Цюрих и Лондон. При рафинацията златото е намаляло с 14 кг. Така на 11 юли е продадено българското злато на цена за тройунция по 35,10 щатски долара. Общо за целия резерв е платена сумата от 123 млн. долара.Тайната сделка е осчетоводена чак през 1964 г. По този начин с продажбата българският лев губи всякакво златно покритие и става просто една хартийка. Разбира се, партийното ръководство крие в дълбока тайна тази операция. По-късно държавата започва отново да формира златен резерв, който достига в края на 80-те години близо 200 тона.През 60-те години обаче страната ни е била в много тежко състояние и партийците са се чудили как да спасят положението. Любопитен е и фактът, чепрез 1963 г. България продава 5878 кг злато, което преди това е дадено като залог срещу кредит от 20 млн. долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още