IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица

Насилието в Източна Украйна е в отговор на подкрепяния от Запада преврат, смята руският президент

09:16 | 09.02.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин:&nbsp;Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин: Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. Снимка: Ройтерс

Малко преди планираната среща на върха в Минск руският президент Владимир Путин показва, че не е склонен на големи компромиси.

Насилието в източната част на Украйна е в отговор "на подкрепяния от Запада преврат" в Киев, при който миналата година бе свален проруският президент Виктор Янукович, заяви Путин пред държавния египетски вестник Al-Ahram, цитиран от пресофиса на президентството. Конфликтът ще продължи дотогава, докато "украинците не постигнат единение помежду си".

Руският президент подчерта пред египетското издание, че "най-важното условие за стабилизиране на ситуацията в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и на т.нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната част на страната".

Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица, смята руският президент. Военната операция в източната част на Украйна според него е криминално деяние, което трябва да се прекрати. Над изстрадалия регион не трябва да се налага икономически натиск, тъй като това ще доведе до застой в обществения живот, заяви още Путин.

"Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията. Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война", казва руският президент.

Интервюто е публикувано малко преди посещението на руския държавен глава в Кайро. Западните държави обвиняват Путин, че подхранва конфликта и снабдява сепаратистите с оръжие и дори с военни сили. Властта в Москва обаче отрича тези обвинения, а войниците нарича „доброволци“.

Същевременно Путин предупреди в интервюто, че предвидената за сряда в беларуската столица Минск среща на върха в "нормандски формат" ще се състои, ако дотогава страните са успели да съгласуват позициите си. Очаква се в срещата да вземат участие Путин, украинският му колега Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 26 rate down comment 23
michaelis
преди 9 години
мене найш колко ме боли ти къде си ориентирана ?!? Аз съм нормално ориентиран. В Сибир ако не слушаме и ако не се спогаждаме със комшиите можем да отидем дружно - гаранте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 22
0pk
преди 9 години
Уау! Докато се изкаже и веднага 6 плюса. Хахаха, яко евроориентирани са :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 25
comet
преди 9 години
Радослава, и ти ли като много други подобни слугинажки не се стърпя и се регистрира неотдавна за да се изходиш по въпроса и позаработиш, както по времето на красивите и интелигентни протестиращи?! Тъжна и жалка история, ... поне седмица няма да чета тази медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 25
0pk
преди 9 години
Коя сте вие? Името ти е легион? Натовски.Хващай(те) калашниците и напред за украина, да и връщате завзетите от путин територии, като толкова ти(ви) харесва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 72
Radoslava
преди 9 години
Ние сме евроатлантически ориентирани, отдавна сме се освободили от вредното руско влияние. Ако толкова ти харесва Русия, ами хващай самолета и отивай в Сибир.Досега как се включвахме редовно в операциите на НАТО? Е сега пак трябва да се включим, да покажем че сме скъсали с зависимостта си от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 25
0pk
преди 9 години
Направо къртят от сутринта, че и 14 плюса си нацвъкали :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 40
michaelis
преди 9 години
Радослава аз викам да мълчиш ти, да не започнем пак да учим на сила руски в училищата. От умрел писмо ше получи Юкрайна ... Да ве *** в западните кендзефи, като толкоз много знаете Терминал 2 и Сашшшшшшшшшшш там е постата спасителки сервитьорки, продавачки и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 32
0pk
преди 9 години
Ами айде да пращат :)Само че после, когато тръгнат да съдят пороша и сие в хага (ако някой не го утрепе преди това) ще се стигне до въпроса кой го е подкрепял. И тези дето са го подпомагали с оръжие, също ще са виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 82
Radoslava
преди 9 години
Путин да мълчи и да връща завзетите територии, че американците вече са готови да пращат оръжейни помощи на Украйна. Малко остава и американците може да пратят и армията си да покаже на Путин как се справят американците с диктаторите, такак като направиха със Садам в Ирак. Като пратят ония ми ти тюлени и за седмица ще покажат на руснаците къде зимуват раците и Путин може да го провесят пред Кремъл. После американците да им напомнят за една поговорка: Да би мирно седяло, не би чудо видяло.Отделно, нека и ние да се включим във въдворяването на мира в района, като член на НАТО. Ето, скоро ще има и команден център в столицата ни, да се знае че и ние искаме справедливостта да се върне в Украйна и Русия да бъде наказана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още