IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица

Насилието в Източна Украйна е в отговор на подкрепяния от Запада преврат, смята руският президент

09:16 | 09.02.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин:&nbsp;Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин: Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането. Снимка: Ройтерс

Малко преди планираната среща на върха в Минск руският президент Владимир Путин показва, че не е склонен на големи компромиси.

Насилието в източната част на Украйна е в отговор "на подкрепяния от Запада преврат" в Киев, при който миналата година бе свален проруският президент Виктор Янукович, заяви Путин пред държавния египетски вестник Al-Ahram, цитиран от пресофиса на президентството. Конфликтът ще продължи дотогава, докато "украинците не постигнат единение помежду си".

Руският президент подчерта пред египетското издание, че "най-важното условие за стабилизиране на ситуацията в Украйна е незабавното прекратяване на огъня и на т.нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната част на страната".

Правителството в Киев се намира в катастрофална безизходица, смята руският президент. Военната операция в източната част на Украйна според него е криминално деяние, което трябва да се прекрати. Над изстрадалия регион не трябва да се налага икономически натиск, тъй като това ще доведе до застой в обществения живот, заяви още Путин.

"Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията. Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат Украйна към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война", казва руският президент.

Интервюто е публикувано малко преди посещението на руския държавен глава в Кайро. Западните държави обвиняват Путин, че подхранва конфликта и снабдява сепаратистите с оръжие и дори с военни сили. Властта в Москва обаче отрича тези обвинения, а войниците нарича „доброволци“.

Същевременно Путин предупреди в интервюто, че предвидената за сряда в беларуската столица Минск среща на върха в "нормандски формат" ще се състои, ако дотогава страните са успели да съгласуват позициите си. Очаква се в срещата да вземат участие Путин, украинският му колега Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 26 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Мале мале какъв яростен спор се заформи. Сигурно и едно време по кафенета и кръчми е имало спор дали да семе с Геманския райх или не, макар че не е имало никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 40
Стоян Петров
преди 9 години
Не се прави на луд. През 2008 ЦРУ го е иагностицирало с някакъв вид аутизъм(не ми се ровиза да цитирам точно). Не може да контактува, не може да възприема действителността, не взема правилните решения, постоянно е напрегнат и т.н. Това не е толкова голям проблем, ако не управляваш ядрена сила. Между другото, някой виждал ли го е усмихнат? Аз не съм. А Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 33 rate down comment 14
0pk
преди 9 години
Работят здраво, На hellwitch 11 плюса за 1 минута. Хахах :DЕвроориентираните, налазиха сайта :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 30
data
преди 9 години
както казва бат Маранди добре е че до 10-15 години всички бгматрьошки ще са покойници и Бг ще може да тръгне напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
*** кат ги гледам май са сключили и те договор за спонсорство с АЗБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 53
Лъско
преди 9 години
Путин е диктатор, а САЩ и НАТО вече натрупаха опит да се справят с диктатори като нега, като Садам Хюсейн и Кадафи. Каква е властта в Киев е без значение, важното е НАТО и света да се включат в защитата на страдащия украйнски народ и да помогнат за освобождението на Донецк и Крим. Добре е, че и ние ще се включваме да помагаме на братята украйнци, както се каза миналата седмица в парламента. Защото само ако стоим и чакаме говори зле за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 29 rate down comment 52
hellwitch
преди 9 години
Типично диктаторско поведение - Путин разпали и подхранва с оръжия тази война, а се прави на луд, че някой друг бил виновен.Вярно, че в Киев напрвиха големи глупости веднага след свалянето на Янукович. Обаче се проведоха избори и сегашните управляващи са легитимни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 25
michaelis
преди 9 години
и това рано рано тъкмо си пия кафето и жени вече взимат решения кой да мълчи и кой не .... :)) Сега като глътна кафето да се посъбудя малко да изпуша една два фитила, да свърша някои неща и ги почвам НАТОвците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 27
freegan
преди 9 години
Путин да влиза с танковете, да ги нареди по границата на Донецка и да се свършва тая драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 23
michaelis
преди 9 години
абе я фустата бе кво се занимавам аз с околовръстно ориентирани. НАТО МАТО на баба им хурката. Кат толкоз знае в Сашш имат и женски легион да се запише там и бегом към украйна да ги "освободят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още