IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Геджура значи задънка, проблем без изход, нещастие, беда...Дани Бой, остави тез дрънканици в стил "политрук" - изчакай Бегеманчето и си направете комсомолско събрание - имате необходимия плам и класов подход! Зададох ти въпрос - опитай някакъв отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Аз се чудих за твоите кумири, болшевике:) за това те питах:) Гошката историята му е доста по-сложна от колкото ти си чел, но си прав, че когато е трябвало да бъде твърд той не е успял(причините ги оставям на страна), което води до последици и проблеми неразрешими и днес. А Сталин...хеле пък той колко е сложен. Но си прав, че Хитлер е като гимназистка до него. Значи остава да я кръстя Живков? Обаче, понеже ти с "измите" си на Вие, да ти кажа-само една маааааалка част от левите идеи са про-тоталитарни. Щото ще ти трябва много енергия и куп глупости, за да ми обясниш къде е тоталитарното на Ганди или на Мандела(не ми минавай с номера, че е бил терорист-искам по време на официалното му управление да ми кажеш какво тоталитарно е имал; или пък оня заблуденият тук, дето ми обясняваше, че Ганди е кръвожаден...това няма да мине при мен). И двамата са леви като разбирания. Или пък Бисмарк. Или всичките шведски политици.И да сме наясно-щото явно имаш нужда от разяснения-демокрация не е обратнот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Другарю щом го правиш ДОБРОВОЛНО ( дарението ) нема нищо лошо.А стипендията както искаш си я кръсти. Щом Сталин ( погубил десетки милиони ) и Гошо ( ПРОДАЛ собсрвената си държава ) са ти кумири нещата са ЯСНИ.А "ПРАВОТО" ти да говориш каквото си искаш е правото на СВОБОДНИЯТ човек мило червено паве. За разлика от гореизложените ти кумири аз нема да те пратя в лагер :).На УЛЕВЯЛИЯТ Мави само да попитам :Защо още имаш ЧАСТЕН бизнес ДРУГАРЮ ? Ако си улевял направи нонпрофит организация и ДАРЯВАЙ мили ха ха ха или печалбичката си е моя а вашите пари да финансират ДЪРЖАВНИ ПРОЕКТИ по които МОЯТА фирмичка да ЛАПКА ха ха ха Ти си толкова капиталист колкото Боко е демократ или Станишев соцялист !За омразата , злобата и простотията ...ами ТИ ПИШЕШ под всека статия за ЛЮБИМАТА ти Русия бе мили и то с яка злоба и омраза срещу ЗАПАДА, в който апропо дъщеряти живеела ха ха ха СИГУРНО МИЛАТА строи соцялизъма там ха ха ха Типично за *** децата на запад а той върти "бизнес" в БГ ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
и да знаеш-изоноде знам какво е:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
какво значи геджура?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
и понеже питаш-аз дарявам между 10 и 60%(не бъркам числата) от дохода си на практика всеки месец. 1-2 пъти в годината пропускам, когато дойде зор. Да ме е срам ли от мен? И то дарявам задължително лично и на т.нар. слаби групи(инвалиди, стари хора и т.н.). Сега си мисля и за стипендии...Ако се реша на тая стъпка(щото това ще трябва да е фиксирано на месец, което малко усложнява нещата) ще кръстя стипендията в твоя чест...например Сталин. Или Георги Димитров. Или пък Живков...ти кво мислиш по въпроса-кое би и подхождало повече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
ама нали това е смисъла на демокрацията:) Да има и нискочели *** и те да имат право на глас:) Мое право си е да си говоря каквото си искам, да си мразя кого си искам, да имам каквито си искам възгледи за света. И като ти гледам писанията, мисля всички виждат кой наистина мрази...или и ти си комунист, болшевике?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И да се върнем към темата, след като ти се изоноде в нея и почти забравихме за какво беше спора, та - бихте ли изяснили с ЕмЗетката как сметнахте цената на руския газ към Китай, че е с 40% по-ниска от тази, на която Русия продава на Европа? Според всички източници, средната цена на Газпром към европейския пазар е окло $385.- Къде видяхте, или как разбрахте, че цената на руския газ за Китай е около $230 - 250?Информацията, която публикуваха и двете страни съдържа няколко числа: Обща стойност на проекта - $400 млрд. Обем на доставките - 38 млрд. м3 на година. Срок на договора - 30 години. Надявам се да можете да смятате? Слушам Ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Aбе няма да ти се обяснявам на теб точно кое как е било! По-важното е, че и държавното още си работи за държавата почти във вида, в който го оставих и работници, които аз съм назначавал се пенсионират вече там, и частното ми не страда от текучество на персонал. Може пък и да ме харесва плебса, знаеш ли? От такивва капиталета като теб обаче доста *** познавам натикан в *** *** - хора стигнали до дверите на ада! Като гледам как общуваш тук, представям си как би се отнасял с твоя *** (аз му викам работници, служители, персонал) и как те ще се отнасят към теб, щото мен ме канят даже на семейни тържества и ми звънят на имения ден хора, които даже вече съм забравил - някога били работили при мен...Такива ми ти работи, Дани Бой - много агреси, много злоба и много простотия - няма как зад това да има нещо положително за капитализма! хахаха!А аз олевях в убежденията си през последните години, бидейки капиталст и гледайки как нещата отиват в геджурата заради подобни на теб *** хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
Danny666
преди 9 години
Ох разплаках се ! Значи държавното бизнесче го ПРИВАТИЗИРА ха ха ха.Или другарят КОСТОФФФ ти го хариза ?Аз не обеснявам на ТЕБ как да правиш бизнес. Аз обеснявам на ПЛЕБСА дето ПИШМАН *** като тебе го е ЯХНАЛ с чатният си бизнес ама му БЛЕЕЕ за държава и морал на капитализъма !Пак те пита ДРУГАРЮ колко пари си ДАРИЛ за плебса ? Или ти САМО чуждите обичаш да РАЗДАВАШ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още