IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И ще ме светнеш ли как руснаците продават с 40% газа надолу на китайците? Аз знам емзетчето как прави сметките, ама ми е интересно ти как си го сметнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Знаеш ли кое е най-големият проблем на капитализма? Нека ти кажа! Диваци като теб! Както общуваш, така и правиш бизнес - дивашки! Не ми обяснявай как аз правя бизнек - правя го от 30 години - 8 години за държавата и 22 години за себе си. Само тук обаче разни тъпоглавци ме наричат *** и червен ***. Не е ясно защо - вероятно, защото така общуват новото поколение истински, дошли от Запад млади, образовани и красиви бизнесмени като теб. То затова и толкова прокопсохме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
абитуренте на мене ли ми казваш да " гледам по-широко на нещата" ?Та този форум е пълен с нискочели *** потънали в догмите на човеконенавистната им религия ( пардон идеология) !Питам НЯКОЙ насила да е накарал РОБИТЕ да копат БЕЗ заплати по 3-4 месеца или да трошат мини за по 300 лева ?Тези хора имат ли ЧЕСТ и ДОСТОЙНСТВО ? Как гледат децата си в очите ?Само роб може да търпи УНИЗИТЕЛНОТО положение в което тези "хора" преживяват в БГ !!! И разбира се на роба ВИНАГИ му е виновен некой друг !Я Американците, я Европейците , я изедниците дето им дават работа ха ха хаВинаги има избор ! Вашите дедовци мили са УМРЕЛИ с песен на УСТА на Шипка като СВОБОДНИ ХОРА не като ДОБИЧЕТА в мината.Интересно ми е комунате като Мави дето се перчи че имал БИЗНЕС дали раздава ВСИЧКО от печалбата обратно на РАБОТНИЦИТЕ си ? ха ха ха Нещастни бедни ( душом, морално и интелектулано ) " хора". НИКОЙ НЕ ВИЕ ВИНОВЕН за положението в което сте !Спрете да го играете ЖЕРТВИ.Вредите само на СЕБЕ СИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ае па ти стига писа тъпотии с твойте свободи, квот такова нит от теб нит от мене зависи ше видим кво ше стане писна ми да се ядосвам и аз за някви идиотщини и запомни свободи нема, просто нема и у склада нема. Свободен моеж да си некъде където в радиус от 200км нема никой, та си прайш квот искаш иначе в кой и да е град не става да ходиш гол по улицата например ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
много си се ОЗЛОБИЛ.....!!!!????..... не мога да те ПОЗНАЯ.........ако си изгубил ПАРИ покрай петрола не се ЯДОСВАЙ ........ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ........бъди ЖИВ и ЗДРАВ и ГЛЕДАЙ ПО ШИРОКО НА НЕЩАТА........!!!!!????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
преди като сме били в каменната ера и сме преминали към желязната да не са свършили камъните ... :)) има всякви видове енергии, а ядрото на земята може да топли с векове всички, ама никой петролен кавал не дава такива работи да се развиват докато държи кокала. Вместо тея *** да се карат за две туби бензин и с тея пусти пари, да вземат да се концентрират за развитието на човешката раса, до са да живеем и на Марс и на туризъм до Сатурн ха ходим, но винаги ше се намери някой ***, който да пречи, корпорации, банки, политици - *** и за тва човечеството се бави в развитието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 9
Danny666
преди 9 години
Другарю знаем че САМО това можете бие *** - ДА МРАЗИТЕ !!!Мили нискочел *** някой да е накарал на сила ТВОЙТЕ минйори или разглобвачи на мини ???Това че са РОБИ по душа не ги прави добри ! 100 хил. *** от България са по Европа и живеят сто пъти по-добре от твойте мили герой !Избор ВИНАГИ има но избор може да прави САМО СВОБОДЕН ЧОВЕК !Роба като тебе може САМО да МРАЗИ !Апропо в Америка като пуснали робите от плантацията те незнаели какво да правят и се върнали ДОБРОВОЛНО ха ха ха като твойте минйори ха ха ха а през това време БЕЛИТЕ хора пресичали океана с кораби и завладявали ЗАПАДА ! Капиш ?Продължавай да пикаеш ха ха ха червен *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
кво ви боли, че петрола пада, вместо да се радвате на евтини цени и без тва петрол има колкот искаш..... нека си се карат там големите ...:)) И не само на руснаците е гадно, че пада на арабите още повече им е вътрешна гума на американците също, тъй като пък тяхната работа изцяло е базирана на петродолара. Горе в руската северна част е пълно с метан и с тва глобално затопляне тва ако се вдигне тая ледена обвика и човек не може да пуши там ... :)) аз бих продавал и на 20% няма проблеми там газ има колкот искаш, а след 100г. я камилата я камиларя, няма цял живот да сме на газ и петрол ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
По-спокойно бе хора. Обсъждаме сближаването на Русия и Китай. До kane - Ето какво беше написъл един арменски блогър - "А ние малките (Армения) трябва да избираме между американския, руския или китайския империализъм. За нас с какво руският империализъм е по-добър от американския и китайският по-добър от руския империализъм. Какво ни дава и отнема всеки един от тях?" Ето така си разсъждава арменецът - прагматично и донякъде цинично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 7
kane
преди 9 години
единственото спасение за човеците е социалната демокрация, но много алчност, страдание, смърт, болка и отчаяние има по този път. Фашистите държат пръчката и ни бият всеки ден като гладни ***...някой от нас до смърт, да се не надигнем и затрием *** им фашистки строй - на супер богати и супер бедни. За запазване на статуквото едни да *** в мините и да копят или да разглабят бояприпаси, за да хранят децки гърла и едни дето работа не пипва, само шопват по витошка или в чужбина и чакат девидента/рента или лихвта . Пикая им на фашкиите и парите им иги мразя и ненавиждам долните мръсни гадни фашисти. Нито им завиждам, нито искам да съм на тяхно място. Искам само те да са на мястото на Вапцаров и като кучета да се молят за живота, за живота и щастието да патят на многото дето са им го отнели и за нещастието на децата и боклата и глада дето са причинили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още