IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 8
kane
преди 9 години
Прав си. Ако няма демокрация няма прогрес!Обаче ако има демокрация и тя е поробена и превърната във фашизъм от икономическата система -капитализъм, в което живеем в момента тогава пак няма прогрес. Или и ако има някакъв той е насилствен и хората пак живеят в робство Робството на безработицата, на инфлацията, на конкуренцията м/у работниците, лоши условия на труд, много труд-малко пари, липса на свободно време, високи нива на стрес, високи нива на риск. И кому е нужно това!? на 0.02% от обществото свръх богаташи служи цялата система и ние всички отдолу чакаме като врабченца чакаме нещо да падне докато дебелите угоени динозаври се хранят!?!?Това ли е скапаната фашистка демокрация -Айрааномика, Милтън Фриманомика и Рейгъномикс, които гласят, че когато богаташите са супер добре и останалите до долу ще са добре, НО НЕ РАБОТИ *** ИМ ДОЛНА, *** фолософия и да са проклети завинаги дано. Неработи бе пич! В САЩ на всеки 6 души 1 си ляга гладен. в РБ на 6 души 3 си лягат гладни,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 9 години
Само ми кажи що тоя процес спря през 89 един път :) ... пак си имаха ресурси, Китай че и още една камара държави бяха с тях и пак им фалира модела.Няма как при авториратни режими да има какъвто и да е прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Логично и нормално е да се очаква че обективните интереси ще тласнат един към друг фабриката на света и световната съкровищница на суровини и ресурси. А някои " умни" лидери на уж държави с опит и възможности си направиха мечешка услуга като на практика ускориха този обективен процес!И китайци и руснаци трябва горещо да им благодарят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 15
Danny666
преди 9 години
Другарю Мави човека ти го пише в прав текст ама ти нали си *** - демек ПАВЕ КРАТУНА дрищиш поредните си олигофрении ха ха хаАми като сме толкова ПРОСТИ отвори ни КЪДЕ е интереса на Москва да си продава газзззза на 40% по-ЕФТИНО и то срещу стока единствено и само от КИТАЙ ?Типичен комунист си мили и като те плюят ти викаш че вали ха ха ха....Няма статия за Русия под която на не пишеш. Колко ти плащат на ПОЗИТАНО или си на хранилката на БОЛЕН ? ха ха ха жалък червен *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 9 години
"В този бизнес единствено интересът на Русия не го виждам къде е? "Ти наистина ли мислиш, че в такива колосални игри най-важното за играчите е точно на такива като теб да им стане ясно...?! хахаха! И през ум не ти минава, че накой може да няма интерес такива като теб да виждат всичко? Ти не знаеш какво става в България, искаш да видиш какво пишат в договорите си две държави като Русия и Китай!!! Ти май забравяш за какви държави, за какви мащаби и за какви залози става дума?!! Не се ли замисляш понякога какви гигантски суми се харчат за сигурност и конфиденциалност на информацията при такива залози? пхахаха!Смешен си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Доообре! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 9 години
пхахахаха! Психолог! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Точно за 2-3 месеца се финализираха преговорите! Вярно е, че преговарят от 10 години, но до сега не можеха дс се договорят поради много далечните един от друг представи за цени. След санкциите от запада, Русия просто прие условията на Китай и споразумението стана факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
За никаква игнориране на долара не става дума, а за бартер. Китайците искат вместо руснаците да могат да си купят каквото си поискат от свободния пазар да са принудени да си купят китайски стоки! Така те печелят два пъти! Хем купуват евтино от Русия, хем им продават стоките си. В този бизнес единствено интересът на Русия не го виждам къде е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Русия и Китай от няколко години работят по тези проекти, вероятно още от предишния мандат на Путин.Нали сте уж капиталета, демек - не сте прости *** и не си мислите, че тези договори, които се подписаха тази година между Русия и Китай са докарани до подпис за 2-3 месеца, особено между държави-гиганти с тегава бюрокрация и хитри, опитни и мноооо внимателни преговарящи... хехе!Както казваше един умен старец, нищо не е както изглежда! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още