IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
тия научни трудове трябва да имат поне малко обществено и академично одобрение и трябва да дават алтернатива(като например доказването на такава ос свобода-насилие). Но за това трябва завидна философска подготовка и яко, ама яко четене. Щото това е научният подход. Другото е приказки между мен и теб в някакъв форум, но моите са подкрепени с авторитети. Твоите са подкрепени с яко писане с големи букви. Евала ти за енергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
недей, недей:) Почети, помисли и пак говори. Задължително в тоя ред! Щото сега си почнал от зад напред:)Да знаеш-аз съм твърде млад, за да съм бил в комсомола...ама по твоите поетични размишления...не знам какво да ти кажа...почвам да си мисля, че полит обучението трябва да стане задължително.А според твоята ос-свобода-насилие(такава няма-има ненасилие-насилие и свобода-робство) ти, като гледам стила ти на писане не си в категорията на свободата. Щото насилието е пряко свързано с агресията.Как да е-тия оси, за които аз говоря са си копирани от...абе от доста места, но примерно от Джери Пурнел(сети се сам той от къде идва). Та в полит школите надали са учили за него.http://en.wikipedia.org/wiki/Political_compassЕ те тук можеш да прочетеш повече по въпроса, знам, че ти ще го отречеш, щото ако не го излиза, че до сега си се дърлял за нищо, но го имай предвид за бъдещи писания. Разбира се, ние можем да те приемем за авторитет, но първо ще трябва да публикуваш един два научни труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хвърляй го^вна, дано ти олекне! Те и СДС едно време си мислеха, че е достатъчно до сложиш говняни етикетчета на лошите и капитализмът сам ще си стане! Хаха! И стана един говнян капитализъм... Хаха! И ДА! - има "леви" капиталисти - Напр. Хенри Форд, Бил Гейтс, Стив Джобс - опитвам се да мисля като тях, а не като право черво като теб... Хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха слепеца станал учител по рисуване !Мили календаре демокрацията е ФОРМА на ДИКТАТУРА !А това че мозъката ти борави с категории като лево и десно направо ме напуши на смех. Ти къде ги учи тези работи ? В комсомола или в партийната школа ( може и пус да си карал ) знам ли ?За осите пък немам думи НАПРАВО от упорните точки на столетницата ха ха хаЛичи си пролетарската закалка. Абе ти да не си бил партиен секретар като Мави ?Има САМО една ос СВОБОДА или НАСИЛИЕ !Чакай че ходих до тоалетната ( направо се напиках от смех като ти чета клишетата ).На какво точно ме УЧИШ бе мили ? Овъртел си се като пате в *** нахвърляйки имена и фалшиви тези. А за Мави как да ми обесни милият ЛЕВ КАПИТАЛИСТ та той има раздвоение на личността - хем така хем иначе.Американслите капиталисти били лоши а Руските те вода ненапита ха ха ха а за него лично ами хората първородните си деца давали корбан за него ха ха хаКакво падение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Ихааа как сте се развихрили тука:) Голяма веселба съм изтървал значи.. :)По късно ако темата още е активна ще се включа и аз:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Ниска топка е момчето.... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
хехехе:) тук стана малко като взаимно училище-щото не знам тук да има даскал да му разясни кое какво е и влизам аз в роля:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Еее, ти пък - много му вдигна летвата на Данито... пхахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Демокрация не е обратното на социализъм. Това само неук човек може да го каже. Оста е тоталитаризъм-либерализъм. А другата ос(нямаща нищичко общо с първата-иначе кажи ми Франко и Пиночет колко са леви) е социализъм-капитализъм. Вторите две са икономически теории. Първите-политически. Даже и комунизмът не се вписва във втората ос, щото то е съвсем друго от социализмът. Мави няма да се навие да ти ги обясни тия неща, ама той ги знае, не по-зле(а е възможно и по-добре) от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още