IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Държавите от Г-7 готвят санкции, тъй като не признават легитимността на допитването до народа

07:37 | 17.03.14 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Американският президент е поискал още Путин да подкрепи разполагане на международни наблюдатели, за да съдействат за предотвратяване на насилие в Украйна, която се готви за избори през пролетта, посочва АП.

Великобритания пък нарече фарс вчерашния референдум в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него, предаде Франс прес.

Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. "Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони", добави говорителят.

Канадският премиер Стивън Харпър също посочи, че референдумът в Крим е нелигитимен. "Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол", каза Харпър.

"Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати", посочи канадският премиер в декларация.

Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията. Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство  пък призовава Русия да не анексира Крим, заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той.

Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник "Никей".

Официалната позиция на ЕС ще бъде обявена днес, когато съветът на ЕС по външни работи ще заседава в Брюксел. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 14 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
тоя път, като никога сме на 1 мнение. Защо Запада отказа единственият демократичен метод-изборите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
ти трябва да си много заблуден, ако смяташ, че за референдум за отделяне от държава трябва да е се прави в цялата държава-смяташ, че в Лондон ще гласуват за отделянето на Шотландия ли? Или в Мадрид за отделянето на Каталуня(АКО там има референдум)??? Ама това е типично-когато няма аргументи се почва с глупостите. Като например, че Русия стоварила цялата си армия някъде...Те са стоварили по-малко от една дивизия(6000 човека, а дивизията е 10-15 000). Не ми коментирай украинските закони, защото в момента според техните закони имат незаконно правителство. А Кърджали може и да иска присъединяване към Турция, може и да не поиска-ако поиска, аз лично ги подкрепям(стига да си ни оставят язовира), за да не стане като в Косово и Македония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
анджък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Не ги дава запада, дават ги печатарите ЧРЕЗ "запада"!Но преди това определят правилата - ТЕ, не "запада"!После Истината се скрива, чрез манипулацията - налагат ТВ-реалността и узаконяват ограниченото маймунско поле на избор!После маймуните стават враг сами на себе си... а ТЕ стават БОГ за маймуните!Всички маймуни са в кюпа /баланса/ - не само "запада"!Та искам да ти кажа, че няма степен на свобода, едната ръка да отреже другата... защото всичко е в баланс, и е един цял организъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
С други думи, по демократично щеше да е, руснаците да не спасят *** на Янукович, да оставят да го убият, за да може новата власт да покани НАТО на украинска земя и Русия да продължава да ги нарича партньори!На времето Чърчил е пращал пари на нашите "партизани" по въздух, за да има партизанско движение , което пък да е доказателство, че има фашизъм у нас! За да имат причина на влязат.Та и сега същото....И за цяла Украйна защо не помисли оня плъх, дето ходи при Обама и не прие предложението на Янукович от 21 февруари? Щеше да има законни избори. Но понеже САЩ и Запада знаят отговора на тия избори, предпочетоха вариант Майдана..........."Като не щеш мира, на ти секира!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Крим има статут на суверенна държава в границите на Украйна. Международното право им дава възможност за референдум, но пък другите държави имат право да не го признаят. Така че да сравняваш Крим с Делиормана или или Слънчев бряг е много много глупаво. Нещата са много сложни и много различни. Стига с тези опорни точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 26 rate down comment 13
Stone_Kold
преди 10 години
Какво ви дава запада?едни хартийки с цифри на тях....ресурсите са в Русия....по тази логика може да замените доларите с рубли стига някой да ви даде тон за това..който не иска разстрел и вече нама да има откази.....запомнете запада е нещо много лошо в шарена и хубава опаковка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 10 години
Вся власт советам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 25
MZ/X
преди 10 години
Демократичен и законен щеше да е референдумът ако цяла Украйна беше гласувала. По логиката на референдума утре някои руснаци със собственост в КК в България може да искат референдум за присъединяване към Русия или Кърджали може да иска присъединяване към Турция.Какво демократично има в това Русия да стовари цялата си армия в Крим и де факто да ограничи валидността на украинските закони и конституция на територията на Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
""""""За 19 век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана......................."""""На времето се носеше упорит слух, че Аляска е дадена за 100 години на американците и че руснаците са си я искали на базата на някакви договори...Кое вярно, кое не ......Така, че ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още