IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Държавите от Г-7 готвят санкции, тъй като не признават легитимността на допитването до народа

07:37 | 17.03.14 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Американският президент е поискал още Путин да подкрепи разполагане на международни наблюдатели, за да съдействат за предотвратяване на насилие в Украйна, която се готви за избори през пролетта, посочва АП.

Великобритания пък нарече фарс вчерашния референдум в Крим за присъединяване към Русия и отказа да признае резултата от него, предаде Франс прес.

Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че Великобритания няма да признае нито референдума в Крим, нито неговия резултат. "Призоваваме Русия да започне диалог с Украйна и да уреди кризата в рамките на международните закони", добави говорителят.

Канадският премиер Стивън Харпър също посочи, че референдумът в Крим е нелигитимен. "Така нареченият референдум в неделя се състоя в Крим, окупиран незаконно от военни сили. Неговите резултати не отразяват нищо друго освен руския военен контрол", каза Харпър.

"Този референдум е нелегитимен и няма никаква правна стойност. Канада не признава неговите резултати", посочи канадският премиер в декларация.

Канада работи със страните Г-7 и с други съюзнически държави, за да съгласува допълнителни санкции срещу отговорните лица, гласи декларацията. Стивън Харпър, който ще посети Украйна в събота, смята, че безотговорните и едностранни мерки на Владимир Путин ще допринесат единствено за засилване на икономическата и политическата изолация на Русия от международната общност.

Японското правителство  пък призовава Русия да не анексира Крим, заяви главният секретар на правителството, цитиран от АФП. Нашата страна не одобрява резултата от референдума и призовава Русия да зачита международното право, както и суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добави той.

Япония ще сътрудничи с останалите страни от Г-7 и проучва възможността да наложи икономически санкции срещу Русия, подобно на западните държави, пише икономическият всекидневник "Никей".

Официалната позиция на ЕС ще бъде обявена днес, когато съветът на ЕС по външни работи ще заседава в Брюксел. Очаква се министрите на външните работи да се обединят около позиция, свързана с референдума за отделянето на Крим от Украйна и приобщаването му към Руската федерация. Те ще приемат и решение, свързано с очакваното подписване на споразумението за асоцииране между ЕС и Киев в политическата му част.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
На никого, или поне на тези, които плащат музиката, не му е пукало нито за сърби, нито за косовари, нито за обикновените шиптъри в Косово! Тези алабализми за права и етнически конфликти за от асортимента на медийната и пропагандна хранилка за маймуни! Който иска да рупа от там и да преживя - ОК! @ivanoff ви го обяснява регулярно! Аз отказвам да ги рупам тези ***! Защото целта на цялата операция в Сърбия беше за едни 4000 декара, наречени по-късно "Бондстийл" - най-голямата американска база - крепост на Балканите! Стражевата кула на пътя на всички трасета на енергоресурси от Азия за Европа! Просто Милошевич беше вързан за руснаците и им ги отказа, но Елцин го предаде! Или тези около Елцин. А вие си люпете семки за маймуни, щом ви харесва!И в Крим се случват неща, които отдавна са планирани и проиграни в мозъчните щабове. Важното е маймуните да се разделят на подкрепящи и не - сблъсъкът на мнения в карйна сметка е сблъсък на енергии, с които се храни машината! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Сърбия започна официално преговори за присъединяване към ЕС, съобщиха световните информационни агенции във вторник.Сръбският премиер Ивица Дачич коментира, че ЕС "е не само целта, но още и средство, чрез което ние ще модернизираме нашата държава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
И това с албанците какъв аргумент е-руснаците си отцепват руснаци в момента, а не азербейджанци или французи...не разбирам какво ми говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
това е само в случай, че има ЕС. А не знам Сърбия какво мислиш, че се е усетила, ама миналата година взимаше заеми от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
да, но 85% от населението на Автономна република Крим е участвало в този референдум. А бъди спокоен-скоро и други референдуми ще има, та ще имаш възможност да се разочароваш още:) Но пак ти казвам-като ти издишат доводите, почваш да дрънкаш глупости. Отговори ми (за втори път питам) на въпроса-в Лондон имат ли право да гласуват на референдума за независимост на Шотландия? Той е тази година-можеш да се разровиш и да провериш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 10 години
Хаххах - Ако "Дели ормана" направи един такъв "демократичен" референдум ша има да виеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Признаването на независимо Косово за съжаление е много опасен прецедент :( Вярно е, че косовари и сърби показаха, че не са в състояние да живеят мирно един с друг, но можеше да дадат на косово автпономия почти като на държава, без да ги признават за отделна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 10 години
Щот отделиха албанците настрана . Но Европейския проект е съвсем друг - рано или късно всички ще са в ЕС и границите ще са размити . Демек - това дето подпали две световни войни няма да е фактор вече затова ти казвам че Косово не е подходящ пример .Ако забелязваш и Сърбия най-накрая се осети че ако продължава да е сателит на Русия ще духа супата в дългосрочен план и се присламчи към ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 11
MZ/X
преди 10 години
Какво му е демократичното на референдума при положение, че 97% от населението на Украйна е изключено от този референдум? Да се разпадне или да не се разпадне Украйна не е местен въпрос!Ако приемем този референдум за демократичен, най-демократичното би било всеки човек по отделно да гласува в коя държава иска да живее и да разделят Украйна на 46 милиона части :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Защото САЩ признава единствено тази демокрация, която я е наложила с оръжие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още