IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

Страната ни ще получи 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс, като за издръжката на бежанците се предвиждат по 6 хил. евро на човек

14:03 | 09.09.15 г. 57
България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 хил. души от 500-те хил., които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да облекчи трите държави. Затова от тях към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 000,, 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 хил. души от трите държави.

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката на бежанците Брюксел ще ни преведе по 6 хил. евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9 287 души), Чехия (2 978 души) и Словакия (1 502 души), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0,002% от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са заселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис ще им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 19 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Това е важния въпрос. Седи глей сеир, Очаквам конски вагони с решетки и въоръжена охрана да пътуват от Италия, Гърция и Унгария, към България. Като при депортирането на евреите. А ние.. ми ние ще приберем тези 12М евро, после ще поолабим дисциплината и те ще почнат да заминават при роднини на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Какав комунизъм или антикомунизъм. ЕС това е комунизъм в действие. Мултикултурализъм и заличаване на националните граници. Винаги всички народи са се борели основно и единствено за сбобода и независимост. Сега господарите от Брюксел нареждат, а ние изпълняваме. Къде е свободата и демокрацията. България не е суверенна страна, тя вече е просто територия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Ние никога не сме успяли да се отървен от комунизма, и е абсолютен факт, че ЕС е комунистически и СДС са комунисти също като теб. Зиновиев беше любовник на Ленин, а Крупская беше нещо като сводник на гей двойката, а комунистите мразят гейовете??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
И нали влезнахме в НАТО и ЕС, та да се отървеме от комунизма? Или си забравил какви ги приказваха твоите хора - антикомунистите от СДС? Или и в твоята глава вече бръмбарите са алкохолици като на Юнкер... хаха! Щото аз като комунист (според теб и други дришляци), винаги, ама винаги съм бил против НАТО, ЕС и педерастите във властта!Да ви *** на антикомунизма ***! На крив *** се вълната на комунистите му пречат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
А всъщност няма ли някой да попита самите бежанци какво искат? И как ще избират кои точно къде да депортират, жребий ли ще теглят? Някои ще изтеглят късата клечка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Ми хаирлия да ви е! Да почерпиш на първа заплата! Да не се сетиш с добро за комунистите некой ден, като поработиш за *** и араби в България. Ама ако си работил за гърци или турци, може и да ти хареса! Особено ако имаш опит с турци, може и да имаш вече физиологична зависимост... хахаха!Така е - всеки влак си има пътници! И през турско тука много са били щастливи и са псували руснаците... знае ли човек какъв ген носиш? хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Това, от което се отвращаваш са комунистите като теб. Тези които ни натрапват бежанците са комунисти, например Барозу на младини е членувал в маоистка организация, забранена от закона, а Юнкер е бил троксист. Има стотици книги по темата, които обясняват как бившата Американска Комунистическа Партия създава мултикултурализма, феминзима и гей движението. Няма значение дали *** са руски, американски или български те всичките са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
ами явно понеже работодатели, наследници на комунисти ( като теб) не дават достатъчно добри заплати, ще се налага за бежанците да работим.Извинявай, обаче глупостите ти по темата идват повечко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 8 години
Е така е - нали сме прегърнали евроатлантическите ценности! Така ще бъде! И понеже доста от тези бежанци са по-богати от повечето българи, скоро ще станат и работодатели, а какви заплати ще дадат на българите, те ще решават - според шериата! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
1.Пенсионер в България = 180 лева на месец (по презумция ***)2.Бежанец (реален икономически имигрант) в България = 1000 лева на месец (по презумция човек заслужаващ достойнство)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още