IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

Страната ни ще получи 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс, като за издръжката на бежанците се предвиждат по 6 хил. евро на човек

14:03 | 09.09.15 г. 57
България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 хил. души от 500-те хил., които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да облекчи трите държави. Затова от тях към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 000,, 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 хил. души от трите държави.

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката на бежанците Брюксел ще ни преведе по 6 хил. евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9 287 души), Чехия (2 978 души) и Словакия (1 502 души), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0,002% от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са заселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис ще им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

46
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Това, че някой пише нещо, не значи че е истина или политико определящо. Или че така мислят всички. Макар и с известни различия, всички от Сиатъл през Ню Йорк, Лондон, Париж, Берлин до Москва сме носители на един и същ културен и ценностен модел. И динамиката в света, ще ни доведе до това, за което говоря. Иначе сме обречени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Като отпишеш САЩ от Християнския свят, къде ще ги впишеш ? И въобще защо е тази омраза у теб към тях? Наистина не те разбирам? Та децата ти са там? За това ли ? Та те живеят добре там ? Не е ли това важното ? И начина, по който Путин се опитва да спре това разложение, е неефективен и даже засилва процеса. А протегната ръка към Европа не е за равноправен съюз, а за да му я целуват като на Кръстник...Русия иска да избира, кои европейски правила да спазва, и кои не - и вярвам разбираш, защо никой няма да му го позволи... Путин иска да доминира по някакво право, а не по заслуги.. както примерно го прави Германия последните 10-15 г... А едрия бизнес се разбира със всеки, разбирал се е идеално и с Хитлер, и със Сталин и с всеки един диктатор в богата на ресурси или население страна това няма как да ти е критерий. За Барозу и донякъде за Юнкер си прав, че са ***, но хубавото на Европа, е че тия *** като се осерат получават шут на 5 г и идват други....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
О ще има още! С толкова няма да се разминем! https://***.youtube.com/watch?v=UiXXFtd-SJ8 Това хора борещи за живота си ли са !? Бедни хора!? Съдете сами по тези кадри от Унгария!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Хънтингтън-Сблъсъкът на цивилизациите. Отделя православните държави в отделна цивилизация. Те това е което мислят западняците за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ооо, Дани...! :) Ти нема, нема, па току кажеш на магарето "Чуш!"Е много кратуни с *** изрезаха, *** и американците! Колкото повече викат, че режат, *** толкова по-силни и нагли стават!Я да видим *** сега какво ще направят с *** в Сирия! Ама да не стане пак като в Афганистан - от едната страна руснаците режат глави с ***, а от другата американците навиват нови *** - въоръжават, обучават, лекуват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Първо, отпиши САЩ от християнския свят! Американската олигархия е вече във 22-ри век, а там няма християнски ценности! Разложението на младежите не е само в Русия, същото е и в Европа, където американските ценности унищожиха християнските! Това се опитва да спре Путин в Русия! Самият той едва ли е ревностен християнин, но няма да позволи *** и богохулството да се превърнат в официална държавна политика! А към Европа той отдавна е протегнал ръка за съюз, но няма шанс да го командват *** като Барозу и Юнкер! Както виждаш, той доста добре се разбира с едрия бизнес от цял свят. Не мели брашно с мераклиите да са му политически началници.Не съм ходил в Русия от 1996 г., но пък разни приятели ме наобикалят, та не съм съвсем отсвирен от събитията. Да, руснаците тежко понасят адаптацията към американския начин на живот и май разбраха, че не е за тях! Жалко за прецаканите поколения! Но и Европа напълни с деца доста гробове през 60-те и 70-те, докато усвояваше американските ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
.."....от която САЩ, Европа и Русия са неделимо цяло..."..Е..!?? Те руснаците не предлагаха ли точно това десетилетия вече? Спряха дори ЕДНОСТРАННО полетите на стратегическата си авиация. !? Защо не се случи? Защото Календар е прав. НАТО не би имало смисъл. Остави ги *** и жълтурите. С камъни и тояги ли ще събарят цивилизацията? :))) Разбира се че НАТО съществува с цел унищожаванена Русия. Русия е единствената страна, извън НАТО, със собствена напълно завършена и високотехнологичена военна индустрия. *** дори кремаклийки не могат сами да произведат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 9 години
Гледам мазното дърто *** МАВИ пак се е развихрил ! ха ха ха пробутва ни ценностите на НЕГОВАТА мила ПУТИНОВА евразия !Мави сбъркал си адреса или от позитано са ти объркали дозата !!!Европа се превръща в клоака целенасочено и по план ! И остави тъпите Американци на мира ЩОТО САМО те имат ТОПКИ и действаща армия да режат кратуни с *** ! Европа е ИЗПЕДЕРАСТЕНА и декаденски пропаднала, мазно загрижена за ГЕЙ правата и ЖИВОТА на бездомните КУЧЕТА !!!https://***.youtube.com/watch?v=Cj-ceoxHc4UЕто това я чака Европа !!!https://***.youtube.com/watch?v=5Z38qqSZZEcТози вторият линк мили го гледай неколко пъти !!! Такива думи нема да чуеш по БТВ НАЛИ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
НАТО никога няма да е безсмислено. Имаш едини 1 милиард ***, дето са точно толкова голям проблем за Русия, колкото и за Европа. Имаш оше 2 млрд жътура, дето засега са кротки, но бавно и сигурно си плетат кошницата, и един ден така ще изплющят по масата, че ще я обърнат..Умен човек си, убеден съм, че разбираш метафората ми. С Русия в НАТО християнския свят, западната цивилизация, от която САЩ, Европа и Русия са неделимо цяло, си гарантира световната доминация през следващите поне 500 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
а ако русия влезе в нато, то нато ще стане безсмислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още