IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

Страната ни ще получи 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс, като за издръжката на бежанците се предвиждат по 6 хил. евро на човек

14:03 | 09.09.15 г. 57
България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 хил. души от 500-те хил., които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да облекчи трите държави. Затова от тях към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 000,, 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 хил. души от трите държави.

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката на бежанците Брюксел ще ни преведе по 6 хил. евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9 287 души), Чехия (2 978 души) и Словакия (1 502 души), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0,002% от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са заселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис ще им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Яко интегрирана с ЕС е, макар и да не е член. А и ние не сме и не можем да се сравняваме с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Швейцария за какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Ще ти кажа, ама по-късно, че сега имам среща и излизам... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Еми да, ЕС е социалистическа структура и е нормално да се движи в посоката, посочена от чичко Маркс! Това според него (и според мен) е просто еволюционна неизбежност! Така се развива човешката еволюция, просто диалектика! И това, че съм го казвал сто пъти не ме прави комунист! Аз просто се дърлям тук с разни лайнета, които така са се оплели в собствения си интелектуален хардакуш, че само бълват тук пълни ***! И това добре, ама защо решиха, че аз съм комунист, а те, очевадно хора на заплати, не са?! Начи аз, който вече 23 години съм частник и заплата не получавам, а давам, съм комунист, а те, дето чакат фиша секи месец, са капиталисти? Путин е комунист, а Обама, Камерън и канадското *** - капиталисти!Що ви не *** мутката пайчина, сбъркана.... ?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Не знам за комунистите и педистите ама от утре вече се пишем Сирийски бежанец тва са си 6 бонбона ве батко ?!? Аз учим там университети, тъпотии, интервюта, костюми, вратовръзки за 1000 леа аее я черта да си бежанец е постата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Отдавна занем, че си против НАТО и ЕС, ама така и не казаваш за какво си ? За Евразииския Съюз и Московското НАТО ли, че му забравих името как беше..??Като си против нещо.. кажи, за какво си? Обясни на нас простите - ето чеда мой, ако не бяхме в НАТО и ЕС, а еди къде си, нямаше да е така, я щеше да е еди как си... Дай алтернатива да сравним..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Почти е така, ама част от звездите ще се заменят с полумесеци :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 4
0pk
преди 8 години
Еаси айката, чета тука коментарите и никога нямаше да се сетя че пак комунистите са виновни за бежанците. Навярно щото комунистическите съединени щати фърляха бомби из близкия изток и подпомагаха държавни преврати. Вий не сте добре бе, спите и сънувате призрака на комунизма. Тия дето бяха реални комунисти, те си останаха комунисти до края. Ама тия дето бяха тарикати, отдавна от комунисти се превърнаха в демократи и ако трябва когато му дойде времето и във фашисти ше се превърнат само и само да са на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... само ти и мизантропчето не сте комунисти! Ама и капиталисти не сте, май! Май сте просто онанисти ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ето това https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/%22EUSSR%22_flag.svg е най-подходящото знаме за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още