IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

Страната ни ще получи 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс, като за издръжката на бежанците се предвиждат по 6 хил. евро на човек

14:03 | 09.09.15 г. 57
България ще приеме 1 600 бежанци по новата схема за преразпределение

България ще трябва да приеме още 1 600 бежанци към вече договорените през юли 500 според новата схема за преразпределение, предложена от Европейската комисия. Това ще бъдат граждани на Сирия, Еритрея и Ирак, които вече са регистрирани в Унгария, Гърция и Италия.

Най-много бежанци у нас ще дойдат от Унгария – 720 души, следвани от тези от Гърция (672) и Италия (208).

Българската квота е част от нов опит за преразпределение на 120 хил. души от 500-те хил., които вече са пристигнали в Европа. Унгария, Гърция и Италия са приели най-много от тях и Брюксел иска да задейства механизма за солидарност, за да облекчи трите държави. Затова от тях към останалите ще бъдат прехвърлени съответно 54 000,, 50 400 и 15 600 бежанци. Общо чрез схемата ще бъдат разселени 160 хил. души от трите държави.

В замяна България ще получи общо 12,6 млн. евро от европейския бюджет, половината от тях в аванс. За издръжката на бежанците Брюксел ще ни преведе по 6 хил. евро на човек.

Еврокомисията заделя общо 780 млн. евро, за да компенсира страните, приемащи бежанци. Унгария, Гърция и Италия ще получат по 500 евро на човек, за да му купят билет и да го изпратят до новата му държава.

Принципът на разпределение е направен според броя на населението и размера на икономиката, като са взети предвид също вече приетите бежанци и нивото на безработица.

Еврокомисията е изключила от схемата Великобритания, Ирландия и Дания, които според договорите си за членство не са задължени да участват в общите решения по въпросите на миграцията, но е предвидила трансфери за Полша (9 287 души), Чехия (2 978 души) и Словакия (1 502 души), които вече обявиха, че не искат да приемат повече бежанци.

За държавите, които откажат участие или пък не пожелаят да приемат определения им брой, е предвидена финансова глоба от до 0,002% от брутния им вътрешен продукт. Парите ще бъдат разпределени към останалите участници.

Освен опасения за сигурността си и несъгласие с приемането на неограничен брой имигранти, които те тълкуват като покана за усилване на миграционния поток, трите централноевропейски държави и Унгария изтъкват като мотив за отказа си и че бежанците не искат да остават в техните страни, а се стремят към по-богатите еврочленки.

За да гарантира, че преразпределените сирийци, еритрейци и иракчани ще останат по определените им места, Европейската комисия обещава, че те ще бъдат връщани принудително, ако бъдат заловени другаде. За целта ще им бъдат снети пръстовите отпечатъци, по които ще ги идентифицират.

Бежанците ще имат право на социални помощи и подслон само в държавата, в която са заселени. В добавка Брюксел предлага на националните власти да организират подписка за бежанците, чрез които те да удостоверяват, че са на място. Само чрез такъв подпис ще им се отпускат храна, жилище, облекло и други помощи за издръжка.

Вътрешните министри от ЕС се събират в понеделник в Брюксел, за да одобрят разпределението на втория транш от бежанските квоти.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

36
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Израел преди 6 дневната война имаш ли идея колко е била богата? Те и в момента не им цъфри стандарта. Пък гледай, че се оправят. Не ти е това проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Добре звучи, но не сме в такава позиция. Прекалено малки и бедни сме да си позволим лукса да бъдем неутрални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
*** и кликата му постоянно тръбят, че защитават семейните и християнските ценности, патриотизма и т.н а младото им поколене, това на 20-25 г, израстнало точно през властването на Путин е по отървано от всяко едно западно такова. Няма негативна класация, било то за наркомания, убииства, самоубииства, педофилия, насилие над деца, алкохолизъм, в която Русия да не е излязла, ако не на чело, то поне в топ 3 през послвдните 15г. Няма такава. И към това ги тласна не запада, а точно модела налан от Путин. Това ли са ценностите, които искаш за внуците си? Расизма и дивия национализъм налаган в Русия е не по малко опасен от толерантноста изродила се в толерастия в Европа. ..Ако ми отговаряш, направи го на лично, днес не съм в настроение да се драча с *** дето ще налазят да ме плюят сега.;) Тях ще ги храня утре ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Не мога и няма как да се съглася с теб. Моето мнене, е че мислиш ретроградно и с остарели категории. И искаш да намериш баланс между две половини на едно цяло.За мен държавата ни трябва да е част от ЕС и НАТО. Русия също. И един ден ще е. И мисля, че ще стане, ако не в моя живот, то в този ня децата ми със сигурност. Единствената пречка това да не стане сега е феодално олигархичния елит на Русия, които богатее на гърба на народа си, и които се страхува, че интеграцията на Русия в Европа ще сложи край на товаРазликата в културно и ценностно отношение между българин, руснак, германец и англичанин е почти нулева. А между руснак и китаец огромна. И ако си мислиш, че в момента Русия не е доминирана от ПАРАТА наистина си в заблуда. Консуматорство в Русия в момента е издигнато в такъв култ, какъвто и в САЩ няма. Не знам от кога не си бил в Русия, ако съм запомнил правишно пт 1974.. дай да идем някой път заедно и ще видиш...живееш с представа, която не отговаря вече на действителноста..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
не...викам да си седим от страни и да гледаме мача.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Нямаме никаква работа нито в НАТО, нито в ЕС! Това са чужди на нашата култура, цивилизация и религия организации! Те са доминирани от други ценности, освен ПАРАТА! Но пари има и на други места, както е видно! Разликата е дали ги заработваш с бачкане, или чакаш да ти ги дадат! винаги ти дават с много условия, а после пак требва да връщаш!Ако имаш спомен, виж какво имахме да връщаме на руснаците, след като толкова години уж ни били издържали и дотирали и виж какво дължим на сегашните ни братя по евроатлантизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... мислим, че сека жаба требва да си знае гьола! Даже ние сме бивша жаба, умрела некога от много акъл, аот 1878 г. сме произведени в жабешка *** от един организъм и му дължим некаква признателнаст за това!Както англосаксонците и латините са се определили едно време за нещо, така и славяните трябва да бъдат от другата страна на везната!!! Нито сме по-малко, нито сме по-грозни! За сега сме по-*** и по-продажни като индианците - даваме сичко за стъклени мъниста! Никой нема да ти дава без пари коли и телефони, щот ги искаш! Може само срещу земя и суверенитет! Ти избирай какво искаш повече!!!!!!!България е по-малко в Европа от Русия, от гледна точка на това, което някой нещо бил некога дал на цивилизацията - пълна комплексарщина и селяшка продажност е да се правим на нещо, дет не сме! Даже тези, дето ги щурмуваме да се интегрираме с тях, секи ден ни го показват!Мястото ни е при руснаците - или с тях в Европа, където сме, или в Азия, където ще бъде следващиеят свят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Викаш да излизаме? И после и ние да се интегригсме без да сме член? Така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Ние сега не сме и сега не можем. Преди са ни дишали прахта, ама за това вземи прочети. Яко интегрирана е и Турция, ама и тя не е член.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 8 години
Номер 23 ми хареса :) :) 1 + от миня :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още