IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

В същото време опрощаване на задължения е невъзможно, защото ще наруши системата на ЕС, смята Шойбле

21:03 | 09.07.15 г. 85
Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга си като част от нова програма за отпускане на заем, която трябва да направи жизнеспособна икономиката на Гърция, пише „Ройтерс”.

Признанието е на германския финансов министър Волфганг Шойбле и идва часове преди да изтече крайният срок, който Атина има да внесе искането си за нови заеми в замяна на увеличаване на данъците и пенсионна реформа.

Предложението трябва да бъде представено на кредиторите и европейските партньори до полунощ днес централноевропейско време. Идеята е по този начин страната да избегне рецесия, както и излизане от еврозоната. Волфганг Шойбле обаче не крие скептицизама си, че Гърция ще успее да остане във валутния съюз.

Германският финансов министър призна още, че заемите на южната ни съседка се нуждаят от преструктуриране и допълни, че констатацията на Международния валутен фонд (МВФ), че устойчивостта на дълговете на Гърция не е възможна без опрощаване.

В същото време обаче той добави: „Не може да има орязване, защото това би довело до нарушение на системата на Европейския съюз”.

По време на пресконференция във Франкфурт Шойбле не даде отговор как може да бъде решен проблемът.

Срещата на представителите на EС, на която ще бъдат обсъдени предложенията на Атина, ще се проведе в неделя. Председател на заседанието ще бъде председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Днес той също призова да бъдат отпуснати известни облекчения за Гърция, ако премиерът Алексис Ципрас най-накрая успее да предостави убедителни реформи. 

В момента гръцкият премиер се опитва да прокара предложенията в гръцкия парламент, като е подложен на критики в крайно лявото крило на собствената си партия СИРИЗА. 

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Яяяя - швабите клекнаха... защо ли... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/''Теоретично, за стимулиране на търсенето (и в крайна сметка на цялата икономика) би могло да се опростят досега натрупаните потребителски дългове. Или поне да се реструктуризират.Но и тук има проблем: всички тези дългове са активи на същата тази финансова система и тяхното отписване означава масови банкрути на банки, застрахователни компании и други финансови учреждения. Тръгването по този път е много страшно.''По-подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф. Джефри Сакс го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система и съм описал всичко в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 6
lilivan
преди 9 години
казах преди няколко дни, че бълващите помия срещу гърците, скоро ще бъдат много изненадани - и то ставаособено силно изненадана ще остане "юристката" и няма да може да се опомни скоро...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 10
Sakamano
преди 9 години
"Относно действията на правителството им няма никакъв спор, че в супер краткосрочен план за гръцкия народ няма никаква полза. Но я си представи, че в следствие на тези действия им опростят едни нови 30 до 50% дълг ?? Или им го разсрочат с още 20 години гратисен период ?? Е тогава няма ли да си заслужават тези временни неудобства ? ;)"А помисли ли какви ще са загубите? За банковите фалити? За верижните фалити на фирми? За бягството на капитали? За загубата на стотици хиляди работни места? За срива на вътрешен пазар? За това, че Гърция за дълго време влиза в списъка на рисковите държави, където никой сериозен инвеститор няма да вложи пари? В сравнение с тези загуби, опрощаването на 30%, или дори 50% от дълга (който Гърция и без това няма да погаси) изглежда като спорове за жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 9 години
що се отнася за тиквата тои е проводник на интересите на сащ а те определено искат да ни изтрепят хуманно и който и да избираш все е едно и също защото сащ така са решили за бг да из4езнем за гърция о4евидно не е така след подарените милиарди..в бг кандидат управниците са едни и същи *** все едно да имаш демократи4ен избор с какво да те застрелят , глог,макаров,или друга марка огнестрелно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI как ако не е била спасена Гърция немската финансова система рухва и прекрасно разбирам ,че спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) щото щеше да рухне световната финан.система но нещата още не са се оправили и трябва строги регулации - никога да не се повтаряКакво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 9 години
парите са хартийки с цифри и портрети на мъртъвци хахах който ги пе4ата фед и с тях имаш възможност да твориш нещо а гърците творят сиртакита и живеят живот който не е сътветствие с световната тенденция..питам се аз през 2001 германия няма ли е секретно разузнаване 4е така лесно да заблудят ЕС със скалъпените финансови показатели на гърция?или бомбата е заложена още тогава и сега се разиграва поради някаква скрита при4ина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
17 - Слизам на най- ниското ниво на инфо- уики - "....В международното право омразният дълг е правна теория която твърди, че държавният дълг натрупан от диктаторски или тоталитарни режими за лично облагодетелстване на управляващите в ущърб на интересите на нацията, не следва да бъдат изплащани..." Ако това е вярно за гърците, как ще обясните, че гръцките държавни служжители, които са и гръцки граждани , МНОГО ДОБРЕ СА СЕ ОБЛАЖИЛИ ОТ ПАРИТЕ от "омразния гръцки дълг"?:D http://money.bg/news/id_1517185192 Германският вестник Handelsblatt предлага списък от някои отрязани доплащания. Те ярко свидетелстват за това, как не лошо са си живели някои от гръцкия държавен сектор. Сега те се премахват от държавните разходи.Оказва се, че шофьорите на служебни автомобили, които управляват дизелови коли, получават по 25 евро на месец за подгряване на двигателя".Локомотивните машинисти, с отчитането на всички доплащания са си докарвали по 7 000 евро. Това не е пречило те да получават още 420 евро месечно за спазване на санитарната хигиена. Всеки четвърти железничар е получавал тези пари, за да си мие ръцете по няколко пъти на ден. А отпуската на работещите в сектора се е изчислявала, не знайно как и защо, сякаш деня има 28, а не 24 часа.Добре са си живели и водачите на автобуси в Атина. Ежемесечно на тях се е доплащало по 310 евро, ако в течение на месеца не са закъснели нито едни път за работа. Но подобна практика е била разпространена и при някои държавни служители - имали са добавка към заплатата, за да идват навреме на работа.Куриерите в министерствата и другите ведомства са получавали допълнително към заплатата по 290 евро, фактически за изпълнение на задълженията си - да пренасят документи от кабинет в кабинет.А служителите в държавните учреждения са получавали бонуси, за това че са се занимавали с копирането на документи.Още куриоз: на съдиите са доплащали към заплатата определени суми, за да не работят излишно бързо и усърдно.Освен това стоматолозите към държавния застрахователен фонд IKA са получавали командировъчни, както и правото да покриват транспортните си разходи за сметка н а обществените средства. Въпреки, че както отбелязва Handelsblatt, повечето от медиците са работели без да напускат кабинетите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
'' Обобщавайки близо три години проучвания, през май 2014 г. работна група публикува едно достъпно за всички изследване [2], което дава отговора: държавата е в правото си да не плати 59% от сегашната сума на френския дълг'' - http://bg.mondediplo.com/article1280.html омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments ''Председателят на парламента и ръководена лично от нея парламентарна комисия,......стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен" и поради това не следва да бъде връщан.'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/Проф. Милтън Фрийдман с нобел по икономика има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият капитализъм трябва тотални регулации - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beПовече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Умишлено го писах за да видя кой ще види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още