IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

В същото време опрощаване на задължения е невъзможно, защото ще наруши системата на ЕС, смята Шойбле

21:03 | 09.07.15 г. 85
Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга си като част от нова програма за отпускане на заем, която трябва да направи жизнеспособна икономиката на Гърция, пише „Ройтерс”.

Признанието е на германския финансов министър Волфганг Шойбле и идва часове преди да изтече крайният срок, който Атина има да внесе искането си за нови заеми в замяна на увеличаване на данъците и пенсионна реформа.

Предложението трябва да бъде представено на кредиторите и европейските партньори до полунощ днес централноевропейско време. Идеята е по този начин страната да избегне рецесия, както и излизане от еврозоната. Волфганг Шойбле обаче не крие скептицизама си, че Гърция ще успее да остане във валутния съюз.

Германският финансов министър призна още, че заемите на южната ни съседка се нуждаят от преструктуриране и допълни, че констатацията на Международния валутен фонд (МВФ), че устойчивостта на дълговете на Гърция не е възможна без опрощаване.

В същото време обаче той добави: „Не може да има орязване, защото това би довело до нарушение на системата на Европейския съюз”.

По време на пресконференция във Франкфурт Шойбле не даде отговор как може да бъде решен проблемът.

Срещата на представителите на EС, на която ще бъдат обсъдени предложенията на Атина, ще се проведе в неделя. Председател на заседанието ще бъде председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Днес той също призова да бъдат отпуснати известни облекчения за Гърция, ако премиерът Алексис Ципрас най-накрая успее да предостави убедителни реформи. 

В момента гръцкият премиер се опитва да прокара предложенията в гръцкия парламент, като е подложен на критики в крайно лявото крило на собствената си партия СИРИЗА. 

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

35
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 9 години
ако не взимат нови , ама дет нема да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 9 години
До 30 - "... Според теб има ли нормален грък който да иска това ??..." А според мен- българите обичайно гледаме интересите на БЪЛГАРИЯ, а не на всеки гръцки ***, който ни презира и гледа да живее на наша сметка и се гаври с държавата ни. Дали грък в аналогична ситуация би защитавал България, ако България беше в положението на гърция? Не мисля! Щяхме да сме обект на подигравки, но не и на симпатия...Всъщност- гърция е защитавана, защото ДО СЕГА в нея цареше социализъм, нали така? Там е болката на гръцките "защитници" с български лични карти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 9 години
де да беше истина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 9 години
Щот звъннАха от Америка,Жоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров преподава банково дело в Сингапур и има лекции в целият свят , и два водещи от Boom&Bust го представят - https://***.youtube.com/watch?v=cEoSpRapUdEСамо с едно не съм съгласен с него ,че не казва нищо за лихвата ,че ако се държи до нулата може да се избегнат фалит тоест срив на световната финан.система и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 7
Invcom
преди 9 години
Ами ето човека го е казал 1 към 1, ако клекнат сега пред кредиторите наистина могат в един момент да се изравнят и с нас по стандарт. Според теб има ли нормален грък който да иска това ?? Няма такова странно и завистливо същество като българина... По цял свят всеки иска да има богат съсед, само тук има индивиди които предпочитат да имат беден съсед. Не знам това някакъв комплекс ли е, извратена народопсихология ли е какво е .. Не виждам къде е гаврата с България ?! Ако аз сега кажа, че България върви към стандарта на Сомалия, това гавра със Сомалия ли ще е ?? Не мисля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
тез дългове 100 години ше се плаштат евентуално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 9
юрист
преди 9 години
25- Дали наистина Шойбле е "клекнал"м?:)http://***.ekathimerini.com/199237/article/ekathimerini/business/schaeuble-offers-lew-a-straight-up-swap-greece-for-puerto-ricoЯяяя- хер Шойбле се е озъбил на САЩ- май ЕС НЕ Е булонката на САЩ и руските кравари и говедари нещо са се объркали,м?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
Ето кои са българофобите и гръцките помии - "Вървим към българизация на гръцкото общество", смята гръцки заместник-председател на парламента9 юли 2015 / 09:23 Атина, 9 юли /БТА/ Първият заместник-председател на гръцкия парламент от партията СИРИЗА Алексис Митропулос описва в мрачни краски ...http://***.bta.bg/bg/c/BA/id/1118475http://dnes.dir.bg/news/gartzia-pobedata-siriza-balgarizatzia-19485280?nt=10Гръцки депутат: Вървим към насилствена българизация 09:37 | 9 юли 2015 - Това са гръцките помии...Който одобрява такава гавра с България, защо не се откаже от българско гражданство и да приеме гръцко? Нали така и така гърците никога нямало да си платят дълговете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUIкак ако не е била спасена Гърция немската финансова система рухва и прекрасно разбирам ,че спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) щото щеше да рухне световната финан.система но разбирам и ,че това е направено умишлено от банкстерите знаейки прекрасно ,че пътя е само един - спасяване от държавата с парите на данъкоплатците ОТ цялата работа хубавото е ,че се хванаха в собсвените си мрежи и сами се изобличиха ,че системата не работи и те го знаят от съдаването на ''вашинктонският консенсус''Въпроса е какво може и трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още