IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

В същото време опрощаване на задължения е невъзможно, защото ще наруши системата на ЕС, смята Шойбле

21:03 | 09.07.15 г. 85
Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга си като част от нова програма за отпускане на заем, която трябва да направи жизнеспособна икономиката на Гърция, пише „Ройтерс”.

Признанието е на германския финансов министър Волфганг Шойбле и идва часове преди да изтече крайният срок, който Атина има да внесе искането си за нови заеми в замяна на увеличаване на данъците и пенсионна реформа.

Предложението трябва да бъде представено на кредиторите и европейските партньори до полунощ днес централноевропейско време. Идеята е по този начин страната да избегне рецесия, както и излизане от еврозоната. Волфганг Шойбле обаче не крие скептицизама си, че Гърция ще успее да остане във валутния съюз.

Германският финансов министър призна още, че заемите на южната ни съседка се нуждаят от преструктуриране и допълни, че констатацията на Международния валутен фонд (МВФ), че устойчивостта на дълговете на Гърция не е възможна без опрощаване.

В същото време обаче той добави: „Не може да има орязване, защото това би довело до нарушение на системата на Европейския съюз”.

По време на пресконференция във Франкфурт Шойбле не даде отговор как може да бъде решен проблемът.

Срещата на представителите на EС, на която ще бъдат обсъдени предложенията на Атина, ще се проведе в неделя. Председател на заседанието ще бъде председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Днес той също призова да бъдат отпуснати известни облекчения за Гърция, ако премиерът Алексис Ципрас най-накрая успее да предостави убедителни реформи. 

В момента гръцкият премиер се опитва да прокара предложенията в гръцкия парламент, като е подложен на критики в крайно лявото крило на собствената си партия СИРИЗА. 

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 10
Invcom
преди 9 години
Понеже съм сигурен, че във форума има хора които се притесняват да не би "популизма" да стигне до България, бързам да ги успокоя - Спокойно колеги! До тук няма да стигне вълната, народа е прекалено *** и му стигат напълно "харизмата" на огнебореца и 350 евра средна заплата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 17
Invcom
преди 9 години
хахха къде ще идете бе ... кажете ми къде ще идете :)) Тука няколко души във форума упорито говориха, че нямало повече да им опростят на гърците. Да ама Гърция не е България и Ципрас не е пожарникар или охрана ... Ами евала това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
vankata89
преди 9 години
Ай сега Тиквуна велики да дойде да обеснява как в Гърция нещата са много зле и трябв а да си орежат заплатите :D до стойноста на наще. Междо другото това не е базик наистина го е казвал.Преди бях гледал една карикатура с хора които си купуват дрехи коли техника имаше и един просяк и над главите им беше нарисувано с какви пари разполагт. Всички бяха на минус само просяка беше на +1$ ама нямаше нищо :D.Разликата между това гръцки политик и български политик да изтегли заем. При Гръцкия значителна част от парите ще стигнат до хората. При българския значителна част от парите ще се изплюскат от политиците, а народа дружно ще връща заема от който нишо не е видял. Така че с тези политици дано не теглим заеми защото нищо няма да видим от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
deant
преди 9 години
По последни новини ще дават хуманитарна помощ на Гърция??? където се спукват да пазаруват макбуци и плейстейшъни.+-----+ 1 съм! Европа тотално изкукурига, защото това са факти. Отчайващи факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 12
nikiangel
преди 9 години
Тези евро гейове съвсем изкуфяха. По последни новини ще дават хуманитарна помощ на Гърция??? където се спукват да пазаруват макбуци и плейстейшъни, а дневният лимит е колкото месечната пенсия в съседна България, член на същиятози съюз??? А самите гърци ги изиграха брилянтно, сега ще обещаят чев необозримото бъдеще ще свият разходите и ще вдигнат данъците за да спестят 13 милиарда, но за да се случи това, в понеделник трябва да им се отпуснат 50. И да се орежат поне 30% от настоящите. Казвам им БРАВО! А за европейският съюз...жалко, добра идея беше но дните му са преброени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още