IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

В същото време опрощаване на задължения е невъзможно, защото ще наруши системата на ЕС, смята Шойбле

21:03 | 09.07.15 г. 85
Германия призна, че Гърция се нуждае от преструктуриране на дълга си

Гърция ще се нуждае от преструктуриране на дълга си като част от нова програма за отпускане на заем, която трябва да направи жизнеспособна икономиката на Гърция, пише „Ройтерс”.

Признанието е на германския финансов министър Волфганг Шойбле и идва часове преди да изтече крайният срок, който Атина има да внесе искането си за нови заеми в замяна на увеличаване на данъците и пенсионна реформа.

Предложението трябва да бъде представено на кредиторите и европейските партньори до полунощ днес централноевропейско време. Идеята е по този начин страната да избегне рецесия, както и излизане от еврозоната. Волфганг Шойбле обаче не крие скептицизама си, че Гърция ще успее да остане във валутния съюз.

Германският финансов министър призна още, че заемите на южната ни съседка се нуждаят от преструктуриране и допълни, че констатацията на Международния валутен фонд (МВФ), че устойчивостта на дълговете на Гърция не е възможна без опрощаване.

В същото време обаче той добави: „Не може да има орязване, защото това би довело до нарушение на системата на Европейския съюз”.

По време на пресконференция във Франкфурт Шойбле не даде отговор как може да бъде решен проблемът.

Срещата на представителите на EС, на която ще бъдат обсъдени предложенията на Атина, ще се проведе в неделя. Председател на заседанието ще бъде председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Днес той също призова да бъдат отпуснати известни облекчения за Гърция, ако премиерът Алексис Ципрас най-накрая успее да предостави убедителни реформи. 

В момента гръцкият премиер се опитва да прокара предложенията в гръцкия парламент, като е подложен на критики в крайно лявото крило на собствената си партия СИРИЗА. 

Кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

55
rate up comment 3 rate down comment 8
юрист
преди 9 години
54- Кое ни е смачканото, пич? Имаш ли квалификациите на съпруга ми, неговите образования- едното в Ю.К. и трудовият му стаж, че да искаш и ти консултантски услуги за 400 евро/ час?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Много пъти писах да не ги отписват толкова бързо гърците! Гърците са играчи, Те играят със самочувствие на равни с равни и са прави! Това че ние сме по смачкани и от папуаси си е няша вина и Ципрас си е прав като плаши народа си с нашата действителност! Еми няма какво да си кривим душата прав е човека! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
50- Прочети си тази статия за Шойбле- показателна е...http://***.ekathimerini.com/199237/article/ekathimerini/business/schaeuble-offers-lew-a-straight-up-swap-greece-for-puerto-rico Надявам се, знаеш какво е "суап", а ако не знаеш- ще си го намериш в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 6
юрист
преди 9 години
47- Всеки сам създава живота си и всеки има право да защитава своя начин на живот. Който иска революция- еее- свят широк- кеф му сибир, кеф му аляска, кеф му крит...Но ако е бг. гражданин, ще му се наложи да се съобразява и с МОЯ интерес, защото МОЯ интерес не е в България да има големи икономически сътресения; да ни управляват анархокомунисти като кир ципраки или пък България да не е суверенна държава, а руски федерален субект- т.е. - част от рф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Аз все ще му напомням защото ги ръси едни разчитайки че никой няма да помни какво е ръсил! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
""23 юрист до: Ango Следвай 0преди 1 ден 21- САЩ не е държава - член на ЕС; ЕС НЕ Е пудела на САЩ- каквато руска пропаганда се разпространяваше от руските платени *** в нашите форуми и за това САЩ НЯМА ДУМАТА по този въпрос." ===== И такааа, както ти писах юристе САЩ имат последната дума! Идеше реч за независимия ЕС и по специално Германия! Тогава ти писах, че няма такова нещо и че Германците ще прежалят доста само при мърдането на кутрето на американския елит! Ти твърдеше че САЩ нямали думата! Да видииим ...:))) Сега ....внимателно следи новините след всяка тяхна реакция!" "сряда, 08 юли 2015Меркел: ЕЦБ ще направи нужното да запази платежоспособността на гръцките банки " Адвокаааатеее, къде изчезна увереността ти? Къде са писанията за *** и други митични същества? :))))) 10 юли 2014 Юристе, не съм забравил да ти напомня! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
*** бързака , кога свари да нацъка минусите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
"23 юрист до: Ango Следвай 0преди 1 ден 21- САЩ не е държава - член на ЕС; ЕС НЕ Е пудела на САЩ- каквато руска пропаганда се разпространяваше от руските платени *** в нашите форуми и за това САЩ НЯМА ДУМАТА по този въпрос." ===== И такааа, както ти писах юристе САЩ имат последната дума! Идеше реч за независимия ЕС и по специално Германия! Тогава ти писах, че няма такова нещо и че Германците ще прежалят доста само при мърдането на кутрето на американския елит! Ти твърдеше че САЩ нямали думата! Да видииим ...:))) Сега ....внимателно следи новините след всяка тяхна реакция!"Юристе, не съм забравил да ти напомня! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
Ти как мислиш , не съм преживял 96 та ли....абе я върви тия пледоарии ги изнасяй на родените след 90 та , а пък по отношение на упорития труд и евентуалното подреждане на живота след туй, просто не се излагай повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 9 години
44- Не- не мисля, че паразитът гърция ще бъде оставен в тялото на гостоприемника ЕС, защото ЕДИНСТВЕНО гърция ОТКАЗВА да си плаща дълговете, а иска НОВИ заеми, единствено ТОЗИ *** нарича ръката, която му подава МИЛОСТИНЯ "терористи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още