IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

117
rate up comment 33 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Е не го надценявай толкова. Както казваш сам - за такива фигури и държави работят огромни щабове и мозъци. И едва ли никой не го е очаквал:) Друг е въпроса какво ни се представя и демонстрира като реакция. Ако моята теза е базирана, на както казваш с доза основание - на съмнителни публикации, изкавания от този и от онзи, дезинформации и т.н, то същото важи с пълна сила и за твоята. И както казваш - ще пожиеем и ще видим. Партията е интересна. Но в предвид историята и развитето на събитията към момента, съм склонен да мисля, че щабовете и мозъчните тръстове около САЩ и ЕС са малко по добре подготвени и с малко повече опции и поле на действие, от колкото този на Путин. Не приемай, че по подценявам, но просто фактологията към момента е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 34 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Колко сериозно очакваш да се отнасям към теб, след като вчера ми обясняваше как Щатите ще ни залеят с евтин сжижан газ за без пари, аз спорих с теб, ти ме наричаше мухлясал, съсухрен ***, щото нищо не знам за американските условия за доставка и ми развиваше некви алабалистики. Аз се отнасям по-сериозно на ето такава информация - прочети и ще видиш как си изглеждал в онзи момент с тезата си:http://***.reuters.com/article/2014/09/10/energy-poland-lng-usa-idUSL5N0RB3J720140910btw, поляците са точно тези, които преди 3 години казаха, че ще изтрият Газпром от европейския пазар с многомилиардните си находища на шистов газ и десетките сондажи, които започнаха още през 2011!И сега, когато ти казвам някои неща, отнасяй се малко по-сериозно, защото аз имам и други източници на информация, а не само прочетеното из нета... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 34 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Аз на въпроса ти отговорих отдавна, но не си внимавал! Пак ще ти отговоря: дали е умно или не зависи от анализите, които са му направили мозъците около него! Те разполагат с информация, която ти дори не можеш да си предстваиш! Така, че там знаят какво правят и го правят според развитието на обстоятелствата - това е като игра на шах. Прогнозираш ходовете на противника и избираш вариант. Печели по-добрият, който по-добре е разчел повече ходове напред.Ти нямаш никаква информация, освен пушилката в медиите и коментарите на платени дезинформатори! Нали се сещаш какво значи статията тук от днес, дето Киро Домусчиев казал, че Полша се е освободила от газовата си зависимост с добив на шистов газ и лешперите верват и хълцат! И ти правиш анализи с трици!Единственото сигурно за момента е, че никой не беше подготвен за този ход на Путин и сега всички гледат като пръднали и каканижат в един глас некви заклинания... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 34 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Не съм бил груб - аз съм си такъв! Даже със себе си. Имам хиляди случаи, когато хора са идвали да ми се извиняват затова, че са ми се обидили от отношението - е, след като помислят. Аз пък ги преценявам по това - на кого колко време ще му отнеме... хахаха! Даже и щерките ми викат "Тате, като си на 10 хил. км. разстовние, започваш много да ни липсваш!" хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 33 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Не искам да се заяжам.. Просто питам за мнението ти. Обвинявап мен, че не разбирам твоята гледна точка, а ти упорито избягваш дори да коментираш моята. Дори и да ти се струва глупава или *** - моля коментирай я. Мнението на жързастен и опитен човек като теб, винаги ми е интересно. Нищо че ни имаш тука повече за *** :) хахах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 34 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Пак минаваш на тон и обръщения, които не са ОК. Пазя, макар и трудно добър тон.. Полагай малко усилия и ти. Като умни хора демек да сме а?:) Та прекрасно ти разбирам теза бре Тоше. Идеално даже. Но не вярвам да стане и мисля, че това е блъф, ако стане така - е тотална загуба на Путин. Ти това що не го видиш? И заявлението на предствителя на ЕС от вчера ми подкрепя тезата - Постпред РФ в ЕС: Россия продолжит переговоры по Южному потоку - По его мнению, российская сторона будет готова говорить с Австрией, Венгрией и Сербией о том, как выходить из этой ситуации. От турецкого хаба линия газопровода может протянуться в разные стороны, сообщил Чижов. http://lifenews.ru/news/146294.А и както сам каза вчера, на база на ботатия си опит. Нищо, никога не е сигурно:) Ще пожвеем и ще видим. И пак не ми отговаряш на въпроса.. включително и на примера, който ти дадох с твоя пример вчера - Умно ли е на налееш маса пари в газопровод с капацитет 63 млрд м3, като има гарантирани 14?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 35 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Гоше, ти пак като лафа "ти му викаш "Иване", то пак "Иване"!... хаха! Май не можеш да схванеш какво се случи с ЮП? Край! Путин вече нищо не иска! И заедно с Ердоган нищо не искат, или поне не от ЕС!!! Те ще си говорят помежду си кой какво иска и ще си се разбират. Ако, когато и колкото газ иска Турция, ще го получава от Русия - по какви тръби, за какви пари, с каква рентабилност... - това всичко си е тяхна работа и нас не ни грее! Ако обаче Европа иска газ, различен от шистов или американски, катарски, анголски или камерунски LNG, ще трябва да отиде до турската граница и да види какво може чичко Ердоган да отпусне. После да помисли какви тръби, през България ли, през Гърция ли, през Малта ли ще прекарва, за какви пари, за колко време.... това си е негова, на ЕС работа, не на Путин! Путин има грижата да закара газ до Турция в количества, в които Ердоган поръча. Още ли ти е трудно? Те простите неща са най-трудни понякога... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 35 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
А аз един път в Германия, още през 1988 г. като казах, че Джон Атанасов е измислил компютъра, ми се смяха от тука до довечера! Даже не бяха го чували, но ме заведоха в библиотеката на Сименс да прочета на няколко места, че първият компютър е построен от Конрад Цузе и после където и да съм го споменал, всички кимат и викат - верно! А до ден днешен Джон Атанасов само ние си го знаем, че е измислил компютъра... но пък си ни е гот, нали...хаха! Та, може и от нас да е тръгнало човечеството, ама само ние си го знаем - като макетата. Те, btw, сега и украинците са изпаднали в същата драма - всеки ден все нови и нови доказателства се откриват там, че Украйна е люлка на световната цивилизация! Май всички комплексарски държави са склонни да го правят... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 35 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Пичове, големо писане сте му ударили! Утепах се от четене! Без очи останах! хахаха! Календарче, ще си докараш тендовагинит с тази история бе, братче! хаха! Шегичка! хаха! Интересни работи пишешм ама много ми приличаш на комшията! Аз се кефя на такива надъхани шовинист-историци, но не ви приемам доводите много сериозно, защото той един път ме убеждаваше, че мотивите на родопското одеало били ярко различими по тъканите, с които били увити египетските мумии, което безспорно придава български корени на египетската цивилизация! хахаха! И твойте тези нещо на това ми отиват... хаха!Аз знам, че никой не си е позволил да оспори това, което са дали гърците на световната цивилизация, щото е очеваден факт и го пише черно на бяло и не подлежи на тълкуване - не, че некой много ги обича гърците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 33 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Не си прав. Янукович бе избран 2010та. Или поне в началото на 2010 стъпи в мандата си. Сериозно ли го вярваш това - че западна Украйна не е искала в ЕС и била хепи или поне безразлични към отказа на Янукович да подпише споразумението ( за което пак натъртвам той самия настояваше и работеше с години) и ЕС им е платил и те затова излязоха със стотици хиляди, даже милиони на протести. Моля те!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още