IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства. 
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

109
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 12 години
В Гърция е криза, т.е. мечката играе в съседния двор, Италия и Испания са в паника. Германия вади най-големи дивиденти, но това просто ще се обърне срещу нея в един момент, а моментът е близо. Задава се буря,със земетресение ;)), важното е да знаем какво да правим, за да се предпазим. Ясно е, че на държавата не може да се разчита по време на криза /Ще ви дадат 365 лв. за напуканата къща/. Ясно е, че всеки сам ще търси спасение на база опит, познание и късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 5 rate down comment 2
SEBULBA
преди 12 години
Грешка! Кризата е резултат от прекомерните обещания на ПОЛИТИЦИТЕ (основно социалисти) в Гърция, и в резултат на натрупаните поради това кредити, които сега не могат да връщат. И това, за да се харесат на търтеите, защото търтеите имат право на глас, и ги избираха отново, и отново. Само, че забравиха, че сметката най-накрая трябва да се плати кеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Че капитализма има нужда от реморма има, но вземайте пример от Германия това е перфектната комбинация от Капитализъм и Комунизъм. Докато никой не може да де за пример държава с Комунистическо управление където хората да живеят добре? Да и аз съм живял в комунизма макар и не толкова много имаше си доста предимства най-вече сигурността и спокойствието, но нямаше никакво развитие, а свят който не се развива до никъде няма да стигне, особено когато сегашния се основава на унищожаване на природата, трянва ни качествен скок напред и той не може да дойде от Комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 5 rate down comment 0
Zdrasti
преди 12 години
мми той волен сидеров е същия като тоя че и по зле. Мен лично много ме е яд на гърците, защото с години живяха като крале, и сега са им виновни кредиторите, нестига че им опростиха 50%, това си е чиста наглост. А ако този ..... спечели то това ще е края на тази скапана държава, защото всеки кадърен ще си замине от там, най малкото ви трябвало да дойдат тук защотото куде е 75% данък къде е 10%. Аз мисля че българия тепърва ще усети позитивното от ниския корпоративен данъ, в цяла европа се вдигат данаци в момента! както и да е въпроса беше за гърция, нагли са просто, знам че има много обикновенни хора които нямат никаква вина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 5 rate down comment 4
mos70
преди 12 години
Пич, кой напомпа балона? В дъното са тиманно тези, които кибичат по цял ден в раздела във форума на "форекс", и цъкайки по цял ден бай/сел (не произвеждайки абсолютно никакъв продукт- материален или духовен) се чудят дЪл ше пробие фибото, че да "хване" 20 пипса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 3 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Цитат: "Стана интересна дискусия! Били споделил, как ти ги виждаш, или как би искал да бъдат отношенията служител/работодател (собственик)?Между другото плащаме осигуровки в/у пълното възнаграждение."----Отговарям ти така: ножицата в момента е разтворена максимално. Тя трябва спешно да почне да се затваря! Иначе идва лошото....вЕрвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Очевидно играта загрубява и не само в Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 12 години
Интересен е този спор за социализъма и капитализъма, но нека не забравяме, че Гърция е на седмици от обявяване на фалит и в такъв момент да се обещават увеличение на заплатите си е класически популизъм!Бюджетът на гърция е на сериозен минус дори без да смятаме обслужването на външният дълг и едим мораториум по плащането на дълга няма да им реши проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 3 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Къде по света го има този нео-либерален капитализъм, че да го обвиняваме за кризата? Навсякъде имаме икономики, стимулирани/управлявани от правителства и централни банки в угода на големите корпорации и банки. Това е по-близко до фашизъм отколкото до капитализъм. При leises-faire capitalism централна банка не може да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 7 rate down comment 1
sashev
преди 12 години
Кризата наистина е огромна след като водещи са крайно леви убеждения.Безплатно здравеопазване, висока МРЗ, социални помощи, безплатно образование, 75% данък за хората с високи доходи..........В крайна сметка няма да има кой да плаща БЕЗПЛАТНОТО.....Защо да търся работа, след като получавам добри социални помощи?! Защо да пазя толкова добре здравето си, след като всички здравни услуги са безплатни?! Моралният риск е толкова голям, че се чудя как биха издържали поне 1 год. подобно управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още