IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май.
Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни.

Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати.

Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент.

Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга.

Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години.

Затова искаме:
- Незабавен мораториум по обслужването на дълга.
- Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители.
- Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС.
- Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка.
- Забрана на спекулативните банкови продукти.
- Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина.

Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща:
- Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи.
- Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно.
- Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква.
- Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата.

- Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения.
- Защита и облекчение за задлъжнелите семейства. 
- Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията.
- Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани.
- Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие.
- Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация.
- Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели.

5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване.

- Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост.
- Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт.
- Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани.
- Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта.
- Гаранция на колективните трудови споразумения.
- Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

89
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 12 години
Малко ми се чини неуместно да се обръщаш към мен с "момко" - не личи по писаното от теб да си много зрял. Когато прескочиш тръпката на новата кола, ела пак да поговорим... ;)Това, което е в момента, не е никакъв капитализъм! Капитализмът беше до края на 70-те години! До тогава улиците на най-развитите капиталистически държави бяха бойни полета! По-възрастните сигурно помнят, че безперспективността и мизерията бяха изкарали цялата младеж на Запада по барикадите. Е, Рейгън му намери цаката - край на "златния стандарт", пари и работа за всеки според нуждите. Работни места? Йес Сър! Кредит, отваряш бизнес, наемаш хора... падеж, взимаш нов кредит, връщаш стария или плащай само лихви и пееш... И така в цял свят, или поне в "социална" Европа. Че даже и на правителствата им се услади, и те така... И изведнъж - БУМ! Ами сега? Ми те гърците, южняците виновни, щот са мързеливи! BS!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много хора мислят, че решаването на проблема зависи от скоростта на глобализацията. Т.е. колкото по скоро европа стане едно цяло толкова по лесно ще се реши проблема. Някой даже отиват още по нататък целия сват да стане една държава. Не господа това засега го има само във фантастичните романи. Човека е още млад, не е дорасъл за глобализация. Много се прибързва и се насилват нещата. Няма и 100 години от последната и най-голяма световна война и сега всички сме приятели. Не е така трябва много време да охладнеят страстите и това трябва да става постепенно. Глобализация - след най-малко век - два. А колкото до гърците - изгонването им ще направи интересен прецедент, в който ще се види какво може да се получи. Тази информация ще бъде много ценна в бъдещето когато няма да сме бели-черни, араби-европейци, а ще сме 1 народ - човеци и ще се глобализираме. Но поне след 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Прясно от Капитал:"...В силен контраст с останалите европейци, неодобряващи лидерите си, 80% от германците смятат, че канцлерът Ангела Меркел е свършила добра работа по запазване на икономиката на Германия стабилна. Освен че получава подкрепа от собствените си граждани, тя е харесвана и в останалите държави членки, където е проведено проучването. Голямо мнозинство от запитаните в шест от седем от другите страни изразяват своята подкрепа за работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 5 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Цитат: "Капитализмът е Джунгла, социализмът е Държава - казано по най-простия начин. Човечеството хиляди години еволюира от джунглата към държавата. Социализмът при нас се провали, защото загуби битката за душата на хората - те го предадоха от вътре. Искаха пълни магазини, потребителски стоки, а не оценяваха това, което имаха - образование, здравеопазване, социална сигурност и др. На капитализмът обаче силите му стигнаха точно колкото да стъпи на гроба на социализма. Е, спечели 20-тина години, докато изяде плячката от победата - нови територии, нови пазари... А сега накъде?"Отдавна не бях чел толкова истини, събрани в един абзац! Браво за трезвата преценка на живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 8 rate down comment 2
Biso
преди 12 години
Подкрепям напълно изразеното мнение!Не може моят глас ( грамотен, мислещ, критичен и самокритичен, спазващ законите, допринасящ за развитието на обществото ) да бъде равен на гласа на един ***, които само лежи на държавната хранилка, не изпраща децата си в училише да се образоват и т.н., и на избори си продава глаза за две кебапчета и бира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 9 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
"...Живота се развива по покачваща се спирала. В момента спиралата отново завива към социализъм, но на по-високо ниво от миналия!"Не тя само кризата в Гърция се развива по покачваща се спирала. От финансова, прерастна в политическа, а ако тия откачалки спечелят, ги чака и хуманитарна криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 12 години
Капитализмът е Джунгла, социализмът е Държава - казано по най-простия начин. Човечеството хиляди години еволюира от джунглата към държавата. Социализмът при нас се провали, защото загуби битката за душата на хората - те го предадоха от вътре. Искаха пълни магазини, потребителски стоки, а не оценяваха това, което имаха - образование, здравеопазване, социална сигурност и др. На капитализмът обаче силите му стигнаха точно колкото да стъпи на гроба на социализма. Е, спечели 20-тина години, докато изяде плячката от победата - нови територии, нови пазари... А сега накъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 5
mos70
преди 12 години
Нещо много те притеснява тая партия в Гърция и евентуалната възможност "заразата" да прехвърчи и по нашите ширини!? М? що така? Има ли какво да криеш, има ли какво да доказваш като доходи, имущество, коли? Много наплашен ми се виждаш нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 10 rate down comment 2
rogers
преди 12 години
Кви са тия глупости бе момко - да ми разправяш кой какво бил строил през социализъма. Ами строил с безплатен труд как няма да построи като краде от всички и те мизерстват. А защо не кажеш че ние сегашните работещи плащаме пенсиите на ония дето са работили през социализъма щото държавата е толкова добра в инвестирането че ги е оставила без собствените им вноски за пенсии. Казваш колкото повече държава толкова повече блага за мнозинството - що за глупост, къде бяха тия блага през социализъма - само за близките до партията. Цял живот една кола не можеш да си купиш - сега я купувам с една заплата колата. социализъма се харесва на търтеите които искат да живеят на гърба на другите, който работи и мисли и сига е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте supertrader,Проблемът за развитие на криза в Гърция не е начинът (фашистко или демократично) държавно управление.Проблемът за развитие на криза в Гърция е поради НЕПРИГОДНО за евро тяхно държавно финансово управление.При условия на тази гръцка държавна финансова грешка, гърците са обречени жертви и колкото повече работят толкова по-голяма криза ще се развие, независимо от прилагана политическа форма на държавно управление.За да е възможно успешно премахване на криза е потребно прекратяване на тази човешка грешка.Вие сам ще се уверите, че при съхранение на тази държавна финансова грешка колкото повече се работи, съответно колкото повече се помага на Гърция толкова гръцката криза ще става по-силна, защото причината за развитие на криза се запазва.Гръцките политици също са в Капана на парите и за тях е в сила правилото: Колкото повече и по-професионално работят толкова по-голям ще е техния политически провал.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още