IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

Европейските правителства трябва най-сетне да признаят, че програмата за Гърция се провали, пише германският Die Welt

10:09 | 25.01.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

„Не, казвам съвсем ясно: не“. Това бяха думите на Ангела Меркел през април 2010 г., когато тя беше питанa дали може да си представи еврозоната без Гърция. Канцлерът каза тогава, точно преди първия пакет за спасяване на средиземноморската република, че твърдо вярва, че Гърция все пак ще обърне негативния тренд.

И от страх, още през предишния септември Меркел предупреди за опасността от „ефекта на доминото, който ще е особено опасен за нашата валутна система“. Но и опитът да се запази Гърция в еврозоната става все по-опасен, пише в коментара си за Die Welt Йорг Айгендорф.

А ефектът на доминото е коварен. От първия пакет със спасителни мерки преди две години историята поема по своя курс на разбитите надежди и нарушени обещания. И следващата глава вече е тук.

През март гърците се нуждаят от допълнителни 14,5 млрд. евро, само за да обслужат просрочените кредити - да не говорим за други потребности. Всеки знае, че Гърция не заслужава да получи тези пари. Защото няма да изпълни условията, които са свързани със заемите.

Фактът, че се стигна до тук има много общо с политическата риторика. Сякаш се намираме в ГДР, та се отрича очевидното, а неизбежното не се изказва. Прекрасен пример за това фиаско са текущите преговори между банките и гръцкото правителство за преструктуриране на дълга. По маниера на Политбюро това преструктуриране се нарича "доброволно".

"Доброволно" просто защото в противен случай Гърция веднага ще бъде обявена от агенциите за кредитен рейтинг в несъстоятелност. И вероятно тогава единственото възможно нещо е излизане от валутната зона, което по дефиниция не трябва да е възможно. А че частни притежатели на облигации не "доброволно" през лятото на 2011 г. се отказаха от 21%, след това от 50%, а сега и много повече, се знае от всеки.

Така Гърция се превръща в европейски синдром. Политиците обещават, обещанията не се спазват, спасителните пакети стават все по-големи, загубата на доверие – също.

Крайно време е да бъдем честни. И това започва с разбирането, че място за маневриране в случая с Гърция вече почти няма. Първоначално имаше три възможности – първата беше пътят, по който пое Европа. На Гърция се предоставиха огромни кредити с надеждата, че стриктен спестовен курс и реформи ще изведат Атина на пътя на фискалнополитическата добродетел.  

Този опит очевидно се провали. Делът на дълга се увеличи от 130% от БВП през май 2010 г. до 170% от БВП. А в най-добрия случай „доброволното“ орязване на дълга от частните кредитори ще доведе товара до предишното ниво.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
То е ясно как ще се опитат, ще се опитат да им затворят държавата с ембаргота и т.н. По-интересно ми е на мен как ще им спрат петрола, като 1) Основен достачик им е Иран.2) ЕС налага ембарго на петрол на Иран.Дали всъщност сделка няма да има между Иран и Гърция, когато Гърция премине на драхми, а ЕС ревне за дълговете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Не другарче, искаме те да ги плащат в драхми.. схващаш ли тънката разлика ? ... и не само това.. дори за предпочитане е в държавни предприятия, вода, топло, електричество, нафта, острови.. Имат имат май какво да продават. Да не се правят на ощипани госпожици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
те отдавна ги изтеглиха еврата си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Гърция е държавата-*** на ЕС - само иска, само плюска,а не работи и нищо не дава насреща. Колкото по-бръже им бият шутът, толкова по-добре за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 5
aleksandar.nikolov
преди 12 години
Какво ще ефекта за България, ако Гърция фалира. Ами много просто и ние нямаме интерес от това. 30% от банковия пазар в България е гръцки, въпреки, че БНБ се опита да спре изнасянето на капитал от Бг към Гърция не успя. Публична тайна е, че почти всички гръцки Банки в БГ изнасят част от спестяванията си в централите в Атина. Ако Гърция фалира едни от най-големите им кредитори на вътрешния пазар са гръцкте банки Пиреос, Алфа Банк и Пощенска няма да могат да покирият задълженията си от държавата, а те са кредитори на държавата и ще фалират просто защото никоя банка не можа да създаде такива буфери или да има т.нар. капиталова адекватност. Когато централите в Гърция обявят фалит спира финансирането на офисите им в Бг и парите на много граждани и фирми ще заминат на кино и ще почне една дълга и разточителна процедура по несъстоятелност, при която част от клиентите ще си вземат парите, но не се знае на каква цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
В момента гръцката минимална заплата е 5 пъти по-голяма от българската. Що за криза е това? Много по-добре е да се приключва, защото очакването на фалита е много по-лошо за пазарите от самия фалит. Гърците няма да се променят. А Германия и Франция ще искат всички ние да плащаме за непресметнатите добре рискове на германските и френски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Да се вържем към юана , защо да стоим със скръстени ръце и да чакаме да ни се обезценят спестяванията и джобните пари дори.В края на март , може и да може да се уреди и то само за България..там разни дето си печатат евра в Европа и са силни и вилни да си правят спасителни планчета , пък си тъпчат частните банки с неограничени количества шума - евра - ДА ДУХАТ СУПАТА ! Е над България може да изгрее слънце от Изток и да спрем да им робуваме като нискоквалифицирани гастърбайтери за черната и *** работа и да им бършем задниците. На мен не ми пука , че на янките ще им се объркат плановете , като си обезценят долара ..новия им обезценен долар да бъде привързан към синтетичния природен газ или пък че на някои много велики дето раздават все картите в ЕС и членуват в "А" група на същата наречена ЕЗ , ще им се сдухат петролно привързаните и пристрастени икономики...не ми пука че в Русия имат още много ..много петрол за продаване..да си го пият наместо водка..Важно е България да изплува .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
0pk
преди 12 години
ами ако не са в дюшеците, лесно могат да ги накарат =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
d333
преди 12 години
Нали германците държат дълогове на гърците... Работата е като герамнците да държат гърците за гушата, ама и гърците ги държат за топките. А стиснеш, стискат и те.... Гърците са много хитри, убедил съм се лично. Ще смучат докато може, съвсем нахално ще искат и още и още докато минава номера. Ония печат евра, дават ги на гърците да си върнат заедмите, и те обратно веднага в немсите банки, че да не потъне и Германия. Филма върви. Номера е докога ще ги издържат. Може и докрая, дкоато се нулира брояча. А ако е по-рано, колкото-толкова, пак е добре за гърците. Какво става обаче се чудя ако ги изгонят от евро зоната. Драхма, инфлация.... Супер. Ама ония са се нагушили с пачки евро по джобовете и ми е много интересен тоя прецедент. Как ще ги накарат хората да върнат еврата и да ги сменят с драхми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
дори аз бих я вързал към китай бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още