IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

Европейските правителства трябва най-сетне да признаят, че програмата за Гърция се провали, пише германският Die Welt

10:09 | 25.01.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

„Не, казвам съвсем ясно: не“. Това бяха думите на Ангела Меркел през април 2010 г., когато тя беше питанa дали може да си представи еврозоната без Гърция. Канцлерът каза тогава, точно преди първия пакет за спасяване на средиземноморската република, че твърдо вярва, че Гърция все пак ще обърне негативния тренд.

И от страх, още през предишния септември Меркел предупреди за опасността от „ефекта на доминото, който ще е особено опасен за нашата валутна система“. Но и опитът да се запази Гърция в еврозоната става все по-опасен, пише в коментара си за Die Welt Йорг Айгендорф.

А ефектът на доминото е коварен. От първия пакет със спасителни мерки преди две години историята поема по своя курс на разбитите надежди и нарушени обещания. И следващата глава вече е тук.

През март гърците се нуждаят от допълнителни 14,5 млрд. евро, само за да обслужат просрочените кредити - да не говорим за други потребности. Всеки знае, че Гърция не заслужава да получи тези пари. Защото няма да изпълни условията, които са свързани със заемите.

Фактът, че се стигна до тук има много общо с политическата риторика. Сякаш се намираме в ГДР, та се отрича очевидното, а неизбежното не се изказва. Прекрасен пример за това фиаско са текущите преговори между банките и гръцкото правителство за преструктуриране на дълга. По маниера на Политбюро това преструктуриране се нарича "доброволно".

"Доброволно" просто защото в противен случай Гърция веднага ще бъде обявена от агенциите за кредитен рейтинг в несъстоятелност. И вероятно тогава единственото възможно нещо е излизане от валутната зона, което по дефиниция не трябва да е възможно. А че частни притежатели на облигации не "доброволно" през лятото на 2011 г. се отказаха от 21%, след това от 50%, а сега и много повече, се знае от всеки.

Така Гърция се превръща в европейски синдром. Политиците обещават, обещанията не се спазват, спасителните пакети стават все по-големи, загубата на доверие – също.

Крайно време е да бъдем честни. И това започва с разбирането, че място за маневриране в случая с Гърция вече почти няма. Първоначално имаше три възможности – първата беше пътят, по който пое Европа. На Гърция се предоставиха огромни кредити с надеждата, че стриктен спестовен курс и реформи ще изведат Атина на пътя на фискалнополитическата добродетел.  

Този опит очевидно се провали. Делът на дълга се увеличи от 130% от БВП през май 2010 г. до 170% от БВП. А в най-добрия случай „доброволното“ орязване на дълга от частните кредитори ще доведе товара до предишното ниво.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
tozit
преди 12 години
"Не казвам съвсем ясно не"... Тя е казала вероятно..."яйн"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Останана ли някой да държи депозити в Пощенска, Пиреос или Алфа банк?!?!Ако е останал е то си е за негова сметка, но има още време да се вразуми :)А що се отнася до държавата, е там нали уж има умни глави те да му мислят. Ако се издънят техните глави ще падат. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
mitkopom
преди 12 години
може и да се нагушили но след въвеждането на драхмата притока на евро ще секне а като почнат да раздават заплатите в драхми нещата ще станат трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Времето за любезности свърши. Тези другари ще трябва да приемат всичко, което им се предложи. Това е споделил пред вестник Ню Йорк Таймс гръцки участник в преговорите. Кредиторите или ще трябва доброволно да приемат 70-процентни загуби при 3 на сто лихва или ще им наложим задължително 90-процентни загуби при 2 на сто лихва, е казал друг запознат източник пред гръцката телевизия Мега. ================================================================От GR Reporter. Хайде сега коментирайте. Длъжникът казва, как ще плаща. Само дето не ми е ясно, кой ще им даде след това и един долар, или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
Абе за напускането - ще напусне. Но да не вземат и други да последват примера и =)Ни нали все у разни съюзи се бутаме, казват че досега нито един от тях не е оцелял :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Важно е да се знае причината за сегашна криза, защото без да се прекрати не е възможно спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
Гърция заслужава участта си задето беше 60 г. галеникът на съдбата. Геополитическите интересия я сложиха в обсега на САЩ и Западна Европа в края на Втората световна война. И като се почна едно наливане на пари в бездънната гръцка каца, за да се изгради бастион на западната демокрация и да се предотврати комунистическата заплаха. Само че, кой да предположи, че гърците са мързеливи и тарикати. Да не говорим, че поколения наред се научиха, че са привилигировани да получават, а други са длъжни да им дават. Затова са с комунистическо мислене, хем са и анархисти. Аз казвам ЕС да ги низвергне час по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
h17
преди 12 години
Ехо, къде изчезнаха коментарите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
ganyo
преди 12 години
И ние българите бяхме засмукали като гърците 500 милиарда евро субсидии от ЕС и 350 милиарда кредити щяхме да сме с минимална заплата 800 евро.Докато гърците не започнат да харчат,колкото заработват кризата им няма да свърши,т.е още поне 5 години.Толкова време ще им е нужно за да асимилират факта,че заплатите им трябва са като в България.Защото банкерско дупе един път се оправя,после ти го връщат тъпкано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 13 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
някой знае ли какво се случи 1994 и нагоре та до ДНЕС. българия е в КРИЗА още от тогава. Има ли голями строителни обекти от тогава до сега Оо, ДА напрявиха се няколко километра магистрали почна се ДУНАв мост , Арена иии БЕЛЕНЕ. А гърците и до днес ни наричат *** т.е. влагат, че сме по-долни и от АЛБАНЦИТЕ. ДА българския народ плаща и до ден днешен реформите е време е и гърците да си платят. Било лошо за българия е и по-добре да отрежеш пръст или ръката до китката отколкото да я отрежеш до рамото. Не е ефект на доминото а ефектана ПРОКАЗАТА. Тя е пълзяща болест опасна за човека и само от допир се пренася. Явно гръцкия народ не оценява помоща на др. народи затова да се изнасят от къщичката. 20 години плащаме за нашите си реформи и какво още 20 за гръцките след това за италиянските и после за кой. До кога ще се навираме в шамарите като сме най бедните в ЕВРОПА, която бе в подем последните 20 г. а България бе в НИЩЕТА и до днес. така, че сами преценете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още