IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

Европейските правителства трябва най-сетне да признаят, че програмата за Гърция се провали, пише германският Die Welt

10:09 | 25.01.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

„Не, казвам съвсем ясно: не“. Това бяха думите на Ангела Меркел през април 2010 г., когато тя беше питанa дали може да си представи еврозоната без Гърция. Канцлерът каза тогава, точно преди първия пакет за спасяване на средиземноморската република, че твърдо вярва, че Гърция все пак ще обърне негативния тренд.

И от страх, още през предишния септември Меркел предупреди за опасността от „ефекта на доминото, който ще е особено опасен за нашата валутна система“. Но и опитът да се запази Гърция в еврозоната става все по-опасен, пише в коментара си за Die Welt Йорг Айгендорф.

А ефектът на доминото е коварен. От първия пакет със спасителни мерки преди две години историята поема по своя курс на разбитите надежди и нарушени обещания. И следващата глава вече е тук.

През март гърците се нуждаят от допълнителни 14,5 млрд. евро, само за да обслужат просрочените кредити - да не говорим за други потребности. Всеки знае, че Гърция не заслужава да получи тези пари. Защото няма да изпълни условията, които са свързани със заемите.

Фактът, че се стигна до тук има много общо с политическата риторика. Сякаш се намираме в ГДР, та се отрича очевидното, а неизбежното не се изказва. Прекрасен пример за това фиаско са текущите преговори между банките и гръцкото правителство за преструктуриране на дълга. По маниера на Политбюро това преструктуриране се нарича "доброволно".

"Доброволно" просто защото в противен случай Гърция веднага ще бъде обявена от агенциите за кредитен рейтинг в несъстоятелност. И вероятно тогава единственото възможно нещо е излизане от валутната зона, което по дефиниция не трябва да е възможно. А че частни притежатели на облигации не "доброволно" през лятото на 2011 г. се отказаха от 21%, след това от 50%, а сега и много повече, се знае от всеки.

Така Гърция се превръща в европейски синдром. Политиците обещават, обещанията не се спазват, спасителните пакети стават все по-големи, загубата на доверие – също.

Крайно време е да бъдем честни. И това започва с разбирането, че място за маневриране в случая с Гърция вече почти няма. Първоначално имаше три възможности – първата беше пътят, по който пое Европа. На Гърция се предоставиха огромни кредити с надеждата, че стриктен спестовен курс и реформи ще изведат Атина на пътя на фискалнополитическата добродетел.  

Този опит очевидно се провали. Делът на дълга се увеличи от 130% от БВП през май 2010 г. до 170% от БВП. А в най-добрия случай „доброволното“ орязване на дълга от частните кредитори ще доведе товара до предишното ниво.

Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 7
tenero
преди 12 години
За какво ви е Гърция да напуска еврозоната? Искате да получавате кредити в драхми ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 10
supertrader
преди 12 години
Лошо че у нас не се осъзнава , че можем да изнудваме "привилегированите " в ЕЗ , като ги заплашим че ще напуснем ЕС и ще си отвържем лева от еврото. Наистина е по добре да се вържем за друга валута - предлагам тя да бъде китайския юан дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 8
supertrader
преди 12 години
И аз мисля че гърците могат да работят "силните" и "водещите" в ЕЗ държави и могат да изсмучат стотици милиарди евро , защото онези ги е страх повече от гърците , че те могат да се откачат от ЕЗ и това ще има съвсем средносрочно як положителен икономически ефект за Гърция.На мястото на гърците бих се ориентирал към изсмукване на поне 200-300 милиарда евро минимум..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Заблуждаваш се - могат да ги изключат от ЕЗ и проблема е че те до 2 години ще си стъпят на краката и ще има просперираща Гърция..какво ще е положението с другите които ще останат в блатото - италианците ще ревнат , испанците също ...и всички..Другарката Меркел не я виждам на хоризонта , швабите ще изнасят скъпи коли за марсианските жители...а Китай просто ще ги разбие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ами ако целта е точно да се разбягат инвеститорите? Аз до такива изводи стигам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
каквото и да си говорим както виждаме гърция няма да бъде изоставена ако трябваше отдавна да со го направили а ние само си лаем как и кога ще излязат от зоната ами никога няма да излязат нито да въведат драхма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Да да то разбирачи като тебе колкото си искаш и кво предлагаш ади да видиш овчарино, да се печата яко евра ли??? не сравнявай САЩ и Европа нито еврото с долара понеже няма как да бъдат сравнявани. Единственият начин да имаме конкурентна Европа е да се реформира както направиха Германците преди 10 години и единствения начин да стане това е да се притиснат някой държави които просто са се *** до ушите в раздуване на бюрокрацията мързела. А за САЩ ти познаваш ли изобщо някой който да е САЩ в момента, *** овчар питай някой там дали е минала кризата, въпреки че печатат като за последно и правителството на САЩ харчи с 50 % повече от колкото са му приходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 17
angel04
преди 12 години
Стига сте жалили за егоистичните германци. Заради тях Гърция е в това положение. И Португалия и Испания и Италия, плащат заради тях с висока безработица и липса на перспектива за младите. По спомен, в Испания безработицата е над 40% сред младежите! Американците забравиха, че са имали криза, вижте индексите къде са, вижте до къде свалиха безработицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
Forex Master
преди 12 години
Авторът не е наясно с основни положения. Никой, ама никой не може да изгони Гърците от еврозоната ако самите гърци сами не пожелаят да я напуснат. Нито Гърция, нито Португалия, нито Ирландия, нито Испания или Италия ще напуснат еврозоната. Това ще трябва да го направи не друг а Германия. Това е единственият начин германците да се спасят и да не станат след време като изброените държави... Може би ще има някаква валута от сорта на евромарка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Още прехвърлят дълг от европейски частни инвеститори към ЕЦБ и МВФ.Когато частните инвеститори останат само гръцките банки и фондове ще ги закопаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още