IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробуждането на призрака "прогресивно облагане"

БСП настояват и за въвеждането на необлагаем минимум, както и за намалена ставка по ДДС от 5% за детски храни, пелени и гледане на деца и възрастни хора

08:00 | 16.11.16 г. 183
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки заявките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че приоритет на партията ще бъде приемането на бюджета за 2017 г., данъчните закони, които имат пряко отношение към сметката за приходите и разходите, вече се превърнаха в зрелищен пазарлък.

На страницата на бюджетната комисия в Народното събрание са публикувани внесените от партиите предложения за корекции в данъчното законодателство и от документите личи, че предстои тежък дебат.

От БСП настояват за отпадане на т. нар. „плосък“ данък, като на негово място искат да се върне прогресивно подоходно облагане. Червените предлагат също и връщане на необлагаемия минимум и данъчно облекчение, изразяващо се в завишаване на необлагаемия минимум с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето.

На масата за преговори е и по-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Всичко това показва нагледно защо само преди дни представители на ГЕРБ твърдяха, че след подаването на оставка на кабинета ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които не са приети окончателно от депутатите, включително и данъчните закони и законът за бюджета. Целта, според финансовия министър, е била да се предотврати налагането да популистки идеи (като описаните по-горе), които биха застрашили фиска.

Нека припомним, че само преди 8 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

От КНСБ пък отдавна настояват за връщане на прогресивното облагане и необлагаемия минимум. Според синдикатите това би освободило огромен ресурс в нискодоходните групи, тъй като в момента общата данъчна тежест е непропорционално разпределена, а данъчната тежест е твърде висока. 

Ето и конкретното предложение на БСП за данъчното облагане:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 14 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Няма някой разумен човек, който ръководи бизнес и иска да му вдигат данъците.Това е простичката истина. Останалото са разни *** на заплатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 7 години
чичо владика може да имаш ти, приятелко. На моя чичо аз помагам. Обявявал съм с какво се занимавам, доста повече пъти от веднъж. Но ти тогава не пишеше в коментарите, а във форума. Та ако ти е кеф-разрови се из старите ми постове и ми кажи с какво може да ми помогне чичо владика на моят бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 13 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
им кажат каква поредна простотия са приели и хукват да оправят. Един закон като се приеме точка трябва да има член в конституцията за това 2 години да не се променят закони след приемането им. Да са чели и разсъждавали като са го приели. Тъкмо запомниш поредната поправка и хоп пак ремонт. А какво стана с закон за персонална отговорност на държавния служител. ЕТО ТОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО. като сбърка някой административен плъх не да съдиш държавата и пак от твоя джоб да го изкарат, а него безполезния хрантутник който за пореден път спи на работното си място. Персонална отговорност, да мислят малко. Като приемат *** закон те да си носят последствията. За депутати наказанието да е 10 години ефективна присъда за немарливост на работното място без право на замяна и помилване. Как един не повдигна въпроса за дисциплинарно уволнение на всички депутати който отсъстват 2 дена от пленарните събирания. То бива простотия ама това тяхното минава всички граници. Данъци ли? А държавните кога ще плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 7 години
зер няма комунистически кратуни които ръководят малък бизнес ? двете неща не се самоизключват :) ... хубаво си е човек да има чичо владика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
КАТ всичките са за уволнение, няма спор. Ама ако ги викнеш, за това, че си счупил джантата в дупка ще напишат правилен протокол. Знам, защото за жалост съм ги викал. За другото си прав, само не знам защо викаш КАТ, ако са те блъснали пред блока. Тогава викаш застрахователя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 9
kalendar
преди 7 години
тоя календар...ръководи малък бизнес и плаща на няколко човека заплати. За добро или за лошо. Та вероятно съм комунистическа кратуна, знам ли. В новоговорът се обърквам кой е комунист и кой не е. За тоя календар е добре да има потребление. За теб явно не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 7 години
странно, БСП искат да променят единственото добро нещо дето са направили ...някога ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 15 rate down comment 3
Dies Irae
преди 7 години
Викаш КАТ защото пътищата са разкопана нива и си спукал гума в окопите и честито акт за несъобразена скорост (дори и с 10км да си бил), после купи си гуми и джанки и си направи ремонт на колата за твоя сметка разбира се +ДДС за всичко и накрая тлъстата свинетка да ми иска винетки и данъци за тия ниви по който караме. Викаш КАТ защото са те блъснали пред блока ти, идват безполезните *** след 2 часа чакане. Еми незнаем как е станало, за нас е било на друго място оправяй се. Ако намериш кой е и си признае ще напишем протокол. Е за какво взимат заплати за да висят в казината и кафенетата ли. Колко работят в КАТ и полицията и колко са по улиците всичко останало е безполезна администрация която дори не и се работи. И сега пак данъци. Ето за това тая *** никой нормален не иска да стой в нея. Няма една последователна концепция. Закони докато се приемат и почват да се променят защото 240 кратуни + 10000 помощници са си бъркали в дупките като са ги приемали и като ги обнародват и всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 14 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
Тоя календар е проста комунистическа кратуна. Важното за тях не е да се създаде, а да се вземе. Около това се върти квинтесенцията на цялата им икономическа политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 7 години
Ами какво друго да измисля? Никога не съм мислил за себе си като за човек с развито чувство за хумор, та това е което мога да родя. Ако можех повече сигурно щях да стана стенд ъп комидиан. За сметка на това ме бива доста в дебатите. И в аргументирането на тези. И в оформянето на тези. В тези неща ти си слаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още