IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И стари кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви

Промяната ще запази стабилността на банковата система, убеден е вносителят на предложението Янаки Стоилов

11:29 | 09.04.14 г. 55
И стари кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви

И вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП.

Предложението беше внесено от Янаки Стоилов от „Коалиция за България“ с мотива, че кредитополучателите ще имат повече права. Така изменението вече ще важи и за действащите договори, а не само за тези, които ще бъдат сключени след влизането на поправката в сила. Това ще стане три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник.

Припомняме, че досега при обсъжданията на текстовете на закона в икономическата комисия към Народното събрание беше коментирано, че промените в закона ще важат само за новите кредити, защото законодателството у нас няма обратно действие. „Няма как да направим закон с обратна сила, дори и адвокатите на потребителските организации го казват”, коментира преди време председателят на комисията Йордан Цонев.

Промяната запазва стабилността на банковата система, убеден е Янаки Стоилов. „Заедно с това ще се раздвижи кредитният пазар, защото кредитополучателите могат да си погасят задълженията си и да сключат нови договори”, обясни той.

Промените ще важат и за бързите кредити, които са до 400 лева и лихвите по тях са по-високи, отколкото на останалите. Тези кредити вече попадат под регулацията на Закона за потребителския кредит.

Парламентът отхвърли искането, което предвиждаше банките да са задължени да предложат нови условия на старите си клиенти след влизането в сила на промените в закона.

Янаки Стоилов посочи, че това на пръв поглед изглежда примамливо, но всъщност банките могат да предложат по-лоши условия с по-високи лихви и това да откаже потребителите от предоговарянето.

Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Текстовете забраняват на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо.

Според депутата от БСП Румен Гечев, който е сред вносителите на промените, България е последната страна, която синхронизира закона с европейската норма. Той коментира, че са водени много разговори с представители на банките и те не са възразили срещу измененията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivetka
преди 10 години
Кавал може да викаш на баща си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
gogo12345
преди 10 години
А бе кво са оправили бе кавали, кво раздвижване кви пет лева бе морони, нищо не може да стане докато не приемат закона за фалита на граждани. Ама щат не щтат трябва да го приемат щото от европа ще им наврат главите отзад. Тогава да ги видя какъв ще го ядат. Сега е много лесно залог за 200000 го продават за 50000, защото знаят че така или иначе кредито-получателя става роб и плаща до второ пришествие.Относно въпроса за старите договори-А бе тези *** не разбраха ли че няма *** народ. Кво мотат хората че нямало как закона да влезе в сила със стара дата. Егати ***. Ами напиши, че от днес нататък банките нямат право да променят правилата нито по стари нито по нови договори и готово. Ама НЕ те-пишат че закона важи само за договорите от тук нататък. Ми що го пишите бе мърлячи! Така е написан закона, че всеки да го тълкува както му е изгодно. Става ли ясно сега аджиба дали правилата за определяне на таксите и лихвите по старите договори ще се прилагат по новия закон или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
Petar
преди 10 години
Лъки стига ги лъска тия комунисти бе човек. Ти си по-зле и от троловете човек. Лъскаш им имиджа за без пари. Реално няма нищо направено от както са на власт и това с изпалатеното ДДС пак е мъгла и 8 милиарда нов заем. Така и аз и ти можем да го върнем на фирмите. Остава въпроса като отпада таксата за предсрочно погасяване като какво точно ще го разпределят в другите такси които плащаме. Затова е много рано да се радваме. Всяко действие е съгласувано със банките а излиза че някой им се е опълчил :). Висчко е само добри пожелания а цената за кредита която получателя плаща няма да се промени и няма нищо да живне, но само времето ще покаже. Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Не е много ясно дали е противоконституционно. Зависи как е формулирано. Ако се дефинира, че нарушава условията на свободния пазар и се забранява, няма обратно действие, клаузата не се отменя, просто става невалидна, тъй като противоречи на закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Време е и ти да признаеш, че законът е хубав! :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Продължаваш с обидите. Много добре ме знаят хората тука, дали съм платен или не! И не - не - не съм писал, че не трябва да отпада! Просто не бях сигурен, че ще успеят да стигнат толкова надалеч в борбата си с банките! Т.е. не бях сигурен, че могат да го прокарат и като закон! Естествено, че съм искал да отпадне и за старите кредити! Аз на това най-много се радвам в закона! Прочети ми мненията и ще разбереш - моля те не изопачавай думите ми! Важното е, че дори и ти остана задоволена, съдейки по коментара ти, което беше доста трудно :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
Ivetka
преди 10 години
Миналата седмица защитаваше тезата, че не трябва да отпада таксата за предсрочно погасяване..май си от платените клакьорчета!Голямо браво за законодателя този път. Янаки Стоилов президент :)Ще черпя, много пари спести кака ви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 8
milioner4e
преди 10 години
И като казваш ,че И това са оправили, логичния въпрос следва да бъде : " Кое пък изобщо оправиха, че да има и друго?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
milioner4e
преди 10 години
Трудо се нарича конкуренция ситуацията, в която УниКредит е тотален хегемон заедно с ДСК. И на всичкото отгоре БНБ хем няма нищо общо с истинска централна банка, хем си затваря очите за господстващото положение на не повече от 2 банки. За жалост конкуренция може да има, когато не сме в борд и ЦБ налага лихвените проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Нищо няма да отпуши , но със сигурност ако проработи ще увеличи конкуренцията между банките . Естествено банките винаги може да праснат НЕУСТОЙКИ в договора, а не наказателни лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още