IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И стари кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви

Промяната ще запази стабилността на банковата система, убеден е вносителят на предложението Янаки Стоилов

11:29 | 09.04.14 г. 55
И стари кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви

И вече взети кредити ще могат да се погасяват предсрочно без наказателни лихви, след изтичане на първата година от сключването на договорите. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за потребителския кредит, внесени от депутати от ДПС и БСП.

Предложението беше внесено от Янаки Стоилов от „Коалиция за България“ с мотива, че кредитополучателите ще имат повече права. Така изменението вече ще важи и за действащите договори, а не само за тези, които ще бъдат сключени след влизането на поправката в сила. Това ще стане три месеца след обнародването на закона в Държавен вестник.

Припомняме, че досега при обсъжданията на текстовете на закона в икономическата комисия към Народното събрание беше коментирано, че промените в закона ще важат само за новите кредити, защото законодателството у нас няма обратно действие. „Няма как да направим закон с обратна сила, дори и адвокатите на потребителските организации го казват”, коментира преди време председателят на комисията Йордан Цонев.

Промяната запазва стабилността на банковата система, убеден е Янаки Стоилов. „Заедно с това ще се раздвижи кредитният пазар, защото кредитополучателите могат да си погасят задълженията си и да сключат нови договори”, обясни той.

Промените ще важат и за бързите кредити, които са до 400 лева и лихвите по тях са по-високи, отколкото на останалите. Тези кредити вече попадат под регулацията на Закона за потребителския кредит.

Парламентът отхвърли искането, което предвиждаше банките да са задължени да предложат нови условия на старите си клиенти след влизането в сила на промените в закона.

Янаки Стоилов посочи, че това на пръв поглед изглежда примамливо, но всъщност банките могат да предложат по-лоши условия с по-високи лихви и това да откаже потребителите от предоговарянето.

Премахват се и всички такси и комисиони за обслужване на кредита и неговото усвояване. Текстовете забраняват на банките и да вземат няколко пъти такси за едно и също нещо.

Според депутата от БСП Румен Гечев, който е сред вносителите на промените, България е последната страна, която синхронизира закона с европейската норма. Той коментира, че са водени много разговори с представители на банките и те не са възразили срещу измененията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Това че не играете на борсата не означава, че няма хора които не играят. И в момента всички правим пари, не съм само аз. Влез във форума - оптимизъм на БФБ - и ще видиш за какво става дума. Много хора си променят мнението - орешарски е с по-висок рейтинг от плевнята, защото работи :) нещата които пишете не са верни, колко се качи безработицата при буда? 7, 8 или 9 % ? Дефлацията е заради това че токът ви е евтин господа. Но дефлация в икономически растеж означава реално забогатяване на населението! Недвижимите ще тръгнат нагоре. И да казваш, че борсата не се представя добре при този ръст - извинявай ама това е безумие. Това е човек който НЕ разбира, който пише само за дс плюе и си изсмуква от пръдтите глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тея *** неможаха да разберат, че за да вдигнат кредитирането лихвите трябва да са ниски всичко е друго е второстепенно. Но аз като виден противник на кредитирането като цяло съм доволен. И се надявам, че ниското ниво на кредитиране е от това, че хората вече им е дошъл акъла, че в България няма изгоден кредит и са решили първо да съберат парите и после да купуват, а не обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз също мисля, че лъки е човек на БСП и ДПС затова много "пичели" от борсата или там от където казва, че печели. То не бяха хвалебствия и филми тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
Май правиш пари покрай Ореха заради обществени поръчки, едва ли е от борсата, защото показателите не са много добри и от тази борсичка да изкарваш много пари значи да въртиш милиони, което ме съмнява, ама пък знае ли човек. Поевтиняването на тока съсипа бизнеса и печалбите заради дефлацията, безработицата се покачи с почти 1% пункт, откакто финансовото гуру е на власт, сезонната заетост дори не може да я бутне надолу, потреблението е замръзнало, дефлацията го доказва, не знам кой е закона за банките, имотите спряха да падат, защото няма как да падат вечно, все пак и ако ми кажеш един механизъм чрез който държавата влияе на цените на имотите ще ти пляскам до други ден, не знам срещу кои мутри се бие, може би в някой филм и за отпушването на бизнес средата явно нямаш никъв бизнес, инак не би говорил така. Да говориш, че ГЕРБ е БКП при положение, че бащата на Станишев беше 3тия човек в държавата и бащите на целия кабинет бяха ЦК на БКП е леко смешно. Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
Токът ти е евтин, борсата ти тръгна, безработицата спря да се покачва (очаква се спад), неджимите имоти спряха спада (очаква се повишение), потреблението тръгна, социални помощи, отпушване на бизнес средата, закон за банките и потребителските кредити, явна борба срещу мутрите, явен опит за връщане на нормализацията. Мога да изброявам още и още! ФАКТИ. Неоспорими факти, които бутат държавата напред и правят българите по-богати! И след 3-4 години ефектът ще е още по-явен, защото го виждат само хората, които следят статистиката в момента, а по-късно ще го усети и средностатистическият българин в най-голяма степен (той вече вижда че нещата се подобряват!) Моля ви осъзнайте се! Не ме интересуват партийни цветове, интересуваме кой какво прави за тая държава! А Орешарски прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Какво значи лъскам имиджа за без пари бе ?! Ти знаеш ли аз колко пари изкарвам от това, че Орешарски е на власт? Ти виждаш ли борсата как расте (повярвай ми по този начин искарвам много пари! )? Ти виждаш ли, че бизнесът се оправя, че държавата тръгва? Не виждаш ли, че закон е ключов за възстановяването на държавата и за ръста на БВП ?! Стига глупости - аз виждам истината, нека продължават в същия дух, Абсолютно продължавам да ги подкрепям. Не искам предишните, ГЕРБ = БКП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Тва с шопа разби мрака в главите на много невежи :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Правилна стъпка в борбата с измислените банкери - лихвари - алхимикономисти! Истината е в пълна забрана на банките и отнемане на имуществото на всички в банковата система, и осъждането им на каторга до края на дните им! Особено директори и бордоваци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
tonitov
преди 10 години
Каква грижа какво нещо, доближава се до виденовия мандат, относно грижата им за нас. Теглят заеми и "цакат" банки, ЕРПета, национализират и щедро в пясъка парите наливат /крадат/, само и само за осми път власта с всички средства да обсебят, а проблема от болната глава на здравата да прелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
gogo12345
преди 10 години
Ivetke, Ivetke за такива като тебе хората казват "гола вода и кал погърба', що се обиждаш от думата "КАВАЛ"- не е това за което си мислиш!!!!!!! Кавал е празна тръба с дупки която като я надуеш издава звуци-че за това казвам кавали щото смо пищият по форумите. По скоро виж кво значи морон това е по- сериозна диагноза. Ама нейсе. Шопа е казал акъла не е ката оная работа да му го набиеш на човека-или го има или го нема! Айде със здраве!.И поздрави на.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още