IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Трудно ще си върнем доверието на чуждите инвеститори

Липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества са сред основните проблеми

13:29 | 10.09.13 г. 38
Иван Такев: Трудно ще си върнем доверието на чуждите инвеститори

„Държавата трудно ще си върне доверието в чуждестранните инвеститори“, прогнозира в ефира на България он ер изпълнителният директор на Българската фондовата борса Иван Такев. Според него тенденцията за отлив на преки чуждестранни инвестиции през последните години ще се запази.

По думите му има конкретни проекти за привличане на инвеститори, но за момента те са на ниво дискусия.

Според Такев основните трудности, с които се сблъскват инвеститорите отвън, се свеждат до две неща - липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества.

„Това е проблем, чието решение е доста дългосрочно. Ако искаме да променим нещо ще трябва да се работи дългосрочно. Това създава доста погрешни впечатления – липсата на самата инвестиционна култура и засягането ѝ от включително университетите, създава проблеми в много дълъг период“, каза Такев.

По думите му новите избори в Германия и евентуалното отписване на дълга в Гърция са само част от основните външни фактори, които влияят върху пазарите.

„Безспорно най-важните външни фактори са всъщност политиката на американския Федерален резерв, евентуално отдръпването. Макар че все още изглеждат доста под условие количествените улеснения, към които те прибягват. И на второ място естествено - отново тема, свързана със САЩ - таванът на дълга, което пък е свързано и с кризата в Сирия. Отново се говори за отписване на дълг в Гърция. Същите до болка познати неща“, каза още Такев.

По думите му политическата ситуация, в която се намира в момента страната ни, безспорно влияе върху пазарите. Според него увеличаването на несигурността сред хората кара инвеститорите да се отдръпнат. Очаква се да започнат пак да инвестират, веднага след като обстановката се успокои. 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Прав си, че не съм си "РАЗГЪРНАЛ" тезата, защо ги привеждам като пример към конкретния въпрос (мисля, че е очевидно и не е нужно да го обяснявам), обаче никъде не съм твърдял, че това са два съвършено идентични казуса, както на тебе , изглежда, ти си е привидяло;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
В България няма да има мащабни инвестиции от развитите страни докато русофилското лоби е толкова силно за да прави каквото си иска в страната ни. Много хора го знаят но не го казват. Това лоби саботира което и каквото си иска ако не му се подари процента, което лобито си поиска. Това лоби си е изградило държава в държавата.Нито ще ни пуснат в Шенген докато не можем да затворим охраната на границата си заради руския анклав на наша земя и в нашите териториални води.Няма да има нормална бизнес среда защото това лоби не е лудо да дава възможност да поникне конкуренция.Няма да има справедливост и работещо правосъдие защото това лоби е загубено ако ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Просто хората присвоили си правото да управляват ресурсите на БГ са от неграмотната част на населението и."------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Основния проблем е в самия факт на присвояването , ако не се присвояват, все ще ги управляваме криво-ляво, ресурсите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Демонстрираш страшна неграмотност с дънди и мариците в едно изречение. Разликата е от небето до земята... Най добре си гледай телевизия алфа и се прекланяй на всемогъщия болен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Според Такев основните трудности, с които се сблъскват инвеститорите отвън, се свеждат до две неща - липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества." Еми прав е! И аз винаги съм го твърдял. Просто хората присвоили си правото да управляват ресурсите на БГ са от неграмотната част на населението и. Наричат себе си класа , бизнесмени, мениджъри и прочие думички които са чули по телевизията без да знаят какво означават. Да присвоиш ресурс по насилствен начин /да го краднеш/ не е като да го управляваш! Разглеждат работещите в компаниите им хора не като компания /думичката го подсказва/ а като хора към които те упражняват благотворителност. Успели за няколко десетилетия, да оформят среда в която да виреят, те отхвърлят всеки, който има по креативно мислене от тях / Дянков е типичен пример/ и дори не го съзнават! Те считат себе си /искренно го вярват/ за незаменими и призвани да водят нацията. ....Трагедия! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
idm
преди 10 години
Еми няма да имаме среда за инвестиране, нормално! Бойко изгони целия бизнес, кой луд ще си дава парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
SSIW
преди 10 години
Точно така, дай-боже, инвестиции като "Дънди Прешъс" , "Мариците" и т.н. да се множат в геометрична прогресия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
То по степен на евентуални възможности, чуждестранните инвеститори са 2 вида: - тези дето мъчат "свободно-пазарно" да изкарат нещо, възползвайки се от първенството си и регионалната липса на кинти! - тези дето "НЕсвободно-пазарно" ни точат!До тук , по заръка отгоре изгонихме първите, за сметка на това, и не спряхме увеличаването на вторите... та искам да кажа, че за тях доверие не трябва, те си намират такова по канален ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още