IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Трудно ще си върнем доверието на чуждите инвеститори

Липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества са сред основните проблеми

13:29 | 10.09.13 г. 38
Иван Такев: Трудно ще си върнем доверието на чуждите инвеститори

„Държавата трудно ще си върне доверието в чуждестранните инвеститори“, прогнозира в ефира на България он ер изпълнителният директор на Българската фондовата борса Иван Такев. Според него тенденцията за отлив на преки чуждестранни инвестиции през последните години ще се запази.

По думите му има конкретни проекти за привличане на инвеститори, но за момента те са на ниво дискусия.

Според Такев основните трудности, с които се сблъскват инвеститорите отвън, се свеждат до две неща - липсата на достатъчна инвестиционна грамотност и ниското ниво на корпоративното управление на публичните дружества.

„Това е проблем, чието решение е доста дългосрочно. Ако искаме да променим нещо ще трябва да се работи дългосрочно. Това създава доста погрешни впечатления – липсата на самата инвестиционна култура и засягането ѝ от включително университетите, създава проблеми в много дълъг период“, каза Такев.

По думите му новите избори в Германия и евентуалното отписване на дълга в Гърция са само част от основните външни фактори, които влияят върху пазарите.

„Безспорно най-важните външни фактори са всъщност политиката на американския Федерален резерв, евентуално отдръпването. Макар че все още изглеждат доста под условие количествените улеснения, към които те прибягват. И на второ място естествено - отново тема, свързана със САЩ - таванът на дълга, което пък е свързано и с кризата в Сирия. Отново се говори за отписване на дълг в Гърция. Същите до болка познати неща“, каза още Такев.

По думите му политическата ситуация, в която се намира в момента страната ни, безспорно влияе върху пазарите. Според него увеличаването на несигурността сред хората кара инвеститорите да се отдръпнат. Очаква се да започнат пак да инвестират, веднага след като обстановката се успокои. 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Което от своя страна наистина е доказателство че в България няма нито общество, нито обществена инициатива или мисъл, с която да се противодейства на тези лобита, особено на мафиотската същност на русофилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Я прочетете това и помислете - какъв извод си правите:http://pik.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-news99149.html - има ли някой който не може да си направи извод?;))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
Не се нервирай де! Простичко е! ИЗБОР винаги има! Всеки от нас прави избор ежесекундно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Много интересно е съвпадението как така в България 90% от всички управленци и бизнесмени на всички нива в обществото са назначения на хора по един или друг начин свързани с бившите комунистически тайни служби и в интерес на Русия. Русия и ГРУ(бившето КГБ) "назначават" до ден днешен кой кой ще е в България.Останалите по-малко от 10% управленци във всички нива в обществото са предимно кадри на масонското лоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
А как да разбера това: " Бедата при нас е, че обществото ни допусна да бъдат присвоени от утайката. Тези хора не само не са полезни, но и им е делегирана власт да ни съсипят! " - "допусна", предполага, че сме имало избор /ние - обществото/, в противен случай, трябваше да използваш "наложиха ни"! -> или от тук следва, че допускайки ги, ТЕ се налагат САМИ - от самосебе си, щото е зависило от нас да не ги допуснем, *** сме ги допуснали, налЕ :)))Преди да обясняваш кой не те е разбрал, се разбери сам със себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
STRAHO
преди 10 години
Разбира се. Не си ме разбрал. А кой го допусна !? Не сме ли ние всички? Колективния интелект на НАЦИЯТА ни е паднал много ниско. Толкова е жалко наистина. Само чуй посланията на политиците ни! Колко са обидни за интелекта. Това което притежаваме като нация, е най - верното мерило за нас. Още римляните са казали " струваш точно толкова колкото притежаваш" ни повече ни по малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Струва ми се, че ще е голяма рядкост, да бъде открит българин, който да е изпълнил в идеите си понятието "общество" с някакво що годе адекватно "съдържание", наместо обичайната боза от мъгляви ала-бализми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
То по твоята логика, ние ще превземем (от само себе си!) не само ЕС ами и света?...Не се ли сети, че тези за които говориш са назначени "отгоре"... и от там определят праилата "надолу"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
" Бедата при нас е, че обществото ни допусна ...."---------------------------------------------------------------------------------------------------Аз си мисля, че нямаме "общество", а след като го няма, => няма и какво да "допуска", едно несъществуващо общество .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ако ресурсите попаднат в подходящи ръце, злото наполовина е заличено тъй като умението да се борави с тях би донесло ползи за групата ! Бедата при нас е, че обществото ни допусна да бъдат присвоени от утайката. Тези хора не само не са полезни, но и им е делегирана власт да ни съсипят! Те си и оформиха питателен хабитат /в който не може да влезе кой да е!/ и така има да се възпроизвеждат с десетилетия. Гена си е ген! Предава се по наследство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още