IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение ли е увеличението на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата в България е най-ниската в ЕС, показа статистиката на Евростат за юли

16:37 | 25.08.13 г. 85
Решение ли е увеличението на минималната работна заплата?

От години синдикатите и бизнес организациите спорят за размера на минималната работна заплата. Няколко години, от 1 януари 2009 година, тя се задържа без промяна на ниво от 240 лева, но от септември 2011 година насам размерът й започна да се повишава – до 270 лева, след това през април 2012 година до 290 лева, а от началото на тази година и до 310 лева.

В последните седмици се засилва натискът от страна на синдикалните лидери от 1 октомври минималното заплащане за труда да достигне 340 лева. Към тези искания се включи и партията мандатоносител – БСП.

От Българската стопанска камара (БСК) обаче категорично се противопоставят на тази мярка. Икономическият ръст на страната тази година ще бъде слаб под 1% и увеличението на минималната работна заплата с 10% ще рефлектира върху малките и средните предприятия. Дори може да се стигне до освобождаване на служители и фалити, предупреждават от организацията.

В някои от водещите европейски икономики минимален размер на заплащането няма. Такива са Германия и Швеция, например. Като цяло в ЕС размерът на минималната работна заплата варира силно – от 1847 евро в Люксембург до 159 евро у нас, сочат данните на Евростат за юли 2013 година.

В държавите без правителствено регламентирано минимално заплащане има договорени прагове, но за отделни сектори и то е включено в колективните трудови договори.

БСК подкрепят подобно положение и у нас– да бъдат договаряни различни нива на минимално заплащане за отделни браншове. Преди месеци беше дискутирана и идеята за регионални прагове, тъй като статистиката показва, че малко хора в големите градове работят за минималното заплащане, но в малките градове и селата това не е така. Синдикатите обаче са против и обясняват защо – не може еднакъв труд, но положен в различни по големина населени места, да получават различни заплати.

Изпълнява ли ролята си минималната работна заплата?

Минималната работна заплата би трябвало да отразява онова ниво на заплащане, което може да мотивира даден човек да работи, т.е покрива неговите нужди. Според изчисленията за издръжката на живота у нас, изготвяни традиционно от КНСБ, през юни за един член на четиричленно семейство са необходими малко над 563 лева за покриване на разходи за храна, здравеопазване, образование и за почивка.

Това означава, че дори и увеличена минималната работна заплата съвсем не може да бъде наречена стимул за започване на работа. Всъщност доказателство за това са и останалите свободни работни места дори след обяви в бюрата по труда.

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 1
navigator8
преди 10 години
ППроблема с МРЗ е изключително комплексен и сложен от една страна са работниците заради ниските доходи масово се изнасят от страната за 23 години преход от в странство са се установили 3 милиона български граждани с толкова са се стопили данъкоплатците, които пълнят хазната и фондовете за пенсии, здраве и т.н. и с толкова е спаднал и пазарния потенциал за продажба на стоки в страната като няма хора на кого ще се продаде произведената продукция от предприятията и от земеделието освен за износ. О другата страна са работодателите, които поддържат идеята за ниски доходи за да са конкурентно способни но на каква цена добрите им специалист заминават в чужбина в по-вече то случаи за да получават 2 или 3 пъти по високи доходи, а работодателите им тук се принудени или да потърсят други за да ги заместят, те са с ниска квалификация и без трудови навици, но за такива пари това.... А някъде в средата е държавата, която тотално абдикира от задължението си да създава благоприятна среда за бизнес и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 7
cokrat1
преди 10 години
"Брато"...маже ли все пак няколко конкретни аргумента как ги прави тия страхотии МРЗ според Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 10 години
МРЗ - реже главите на най - бедните трудоспособни хора , на малкия бизнес, и на хората които са решили да си докарат допълнителен доход .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 4
Гари
преди 10 години
Владимир Каролев: Поредният спор за ефектите от МРЗ. А истината е много проста. МРЗ е закон, с който на работодателите се забранява да дават работа на най-бедните, най-нискоквалифицираните и често най-младите хора. Което ги прави автоматично зависими от властта на политиците проектирана през социалните системи. Тоест, всяко увеличаване на МРЗ просто изолира от пазара на труда едни хора и ги прави (често доживотни) абонати на законната схема за купуване на гласове чрез социалните системи. Разбира се, парите идват от изрядните данъкоплатци. И това е не само в България, а по цял свят. Чрез МРЗ политиците си гарантират, че работодателите няма да могат да направят най-бедните финансово независими като им дадат работа и последните ще останат удобни за подкупване, потънали в постоянна мизерия в гетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
Ето аргумент в защита на моята теза. Това е написано днес в темата - Политика.KostaBeeВсички са един дол дренки. Никой не му пука за тва, че 90% от българите взимат 300 - 600 лева заплата.Това е самата истина за България...но колко хора са със заровени глави /или веднага ги заравят/ когато стане сериозно въпрос за заплатите в БГ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Achtung
преди 10 години
Тук в дълбоката провинцията и минималната заплата не плащат. При тази безработица, разбирам защо една успешна и печеливша фирма дава ниски заплати (защото може), но все още не разбирам защо при нужен персонал от 15 човека сме само 12...... не дай си боже някой да се разболее (първите 3 дена не се плащат от работодателя, обяснение: политика на фирмата) в такива ситуации губим десетки хиляди лева приходи поради липса на човешки капацитет да извършим работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
В грешка си "браточка"...цял целиничък съм си!!!! Никакво раздвоение....Иначе всеки може да има каквито си иска чувства!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 0
data
преди 10 години
МРЗ е любимата залъгалка на синдикатите и правителството - дава им прекрасната възможност да демонстрират работа и патос без НИКАКЪВ реален ефект за икономиката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Дали да се въведе нещо се съди най-добре по това кои ще са против въвеждането на нещото си, и аргументите им защо не трябва да се въвежда нещото си. В случая - повишаване на МРЗ. При всяко повишаване на МРЗ аргументите са едни и същи...производителността...производителността....От където и да ги погледнеш сериозно са несъстоятелни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 10 години
Имам чувството, че Сократ се е раздвоил: пост 6 го намирам за смислен, но 7??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още