IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев: Над 35 хил. ипотечни кредити са просрочени

Опасността хиляди семейства да останат без жилище е причината за мерките в защита на кредитополучатели, заяви "червеният" депутат

10:37 | 18.07.13 г. 41
Петър Кънев: Над 35 хил. ипотечни кредити са просрочени

По данни на Асоциацията на банките у нас има изтеглени над 160 хил. ипотечни кредита, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Кънев.

Депутатът от БСП допълни, че 35 хил. от тези ипотечни кредити са просрочени, като около половината от тях не се обслужват изобщо.

Именно това е причината от „Коалиция за България“ да поиска специално законодателство в защита на кредитополучателите и споделяне на риска, коментира Кънев, но допълни, че на този етап банките не приемат тази идея.

На срещи в парламентарната комисия от Асоциацията на банките са предложили други методи – като например решаването на спорове извънсъдебно в дирекция към Комисията по защита на потребителите.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се заговори за защитата на потребителите на ипотечни кредити. Посочват се примери при невъзможност за погасяване на задължението, банките да продават заложените апартаментите, чиято цена обаче е по-ниска заради кризата в сектора.

В този случай кредитополучателите не само губят апартамента си, често единствено жилище, но трябва да платят разликата между продажната цена на апартамента и остатъка от ипотечния кредит.

Според банките това са единични случаи. Според управляващите обаче проблемът е много сериозен и може да стане причина хиляди семейства да останат без жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 36 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Апартамента е залога, който е получила банката...и точка! Тя го е оценила на някаква стойност, въз основа на която е отпуснала кредита. Никой, освен самата банка, не е виновен, че оценката на апартамента не е била адекватна на очакваните от самата банка, бъдещи цени на залога! Апаратамента е единственото нещо, което банката трябва да получава...това е нейният залог, който тя е приела! Риск печели, риск- губи!!!Другото, което искам да кажа е, че НЕ може да вземеш нещо, което го няма! От там насетне, банките да си правят сметката как ще я карат, и дали няма да им е по-изгодно, да прояват максимална гъвкавост и адаптивност, спрямо всеки отделен случай и до продължат на разумна европейска печалба, или да си държат на измислените лихви, които така и няма да могат да вземат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 10 години
Наистина трябва да си много ***, за да помислиш, че цената на тази "добродетел" няма да бъде платена от изрядните платци. Не съм специалист но си мисля, че 0.5-1% по-висока лихва от нормалната ще компенсира всички загуби на банките. Дано не съм прав, но въвеждането на фалит на физическите лица ще доведе до масови измами. И ще питате ама защо, с какво сме по-долни примерно от англичаните? Ами например с това, че 23 години не можете да спрете измамите по чейнч-бюрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
GunMan е прав, това е, което куца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 5
GunMan
преди 10 години
Закон за частните фалити ще реши много от проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
Crux
преди 10 години
При ипотечните кредити има един основен проблем: Практиката лихвите да се определят на базата на коефициент, който може да се променя едностранно от банката. Това може да се избегне, като се тегли кредит, обвързан с EURIBOR. Лихвата отново ще е плаваща, но ще зависи от международен междубанков индекс, а не от вътрешнобанков индекс, който банката да си променя както и скимне.Всичко останало са глупости. Ипотечният кредит не е право, а задължение. Никой никого не е карал насила да тегли кредит. Всички тези неща, за които прецаканите ипотекарчета сега реват - плаващи лихви, имотът като първо, но не единствено обезпечение по кредита и т.н. - ги има описани в договорите за кредит, които те дори не са си дали труда да прочетат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
Цените на имотите и лихвите на банките трябва да са толкова високи, че имот да може да се купува само с минимум 50-годишна ипотека, т.н. ипотеки на две поколения(intergeneration mortgage).Няма да им се даваме на японците, я!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 5
индианеца
преди 10 години
Банката може да вдига лихвите както и скимне, както и стана. А вдигането на лихвите, което е банкова политика, води до спад в цените. Кредитополучателя няма дума в тоя процес, така че е меко казано нагло да се говори, че само той има вина. Малко ред си трябва, нищо няма да им стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 36
pernik
преди 10 години
Няма логика, банките не са купували имотите. Имотите са ги купували кредитополучателите, затова е нормално те да си носят риска за решенията си. Иначе, как така банката, която реално не е купувала имот ще носи риска от спада на цената му?Друг е пробляма, липсата на бърз механизъм за ликвидиране на лошите кредити и бързото разпродаване на имотите заложени по лошите кредити. Би трябвало да се развържат ръцете на банките и при 6 месеца необслужени, след всичките предупреждения и т.н. процедури, банката да може веднага да разпродава имота. Сега има имоти по необслужвани кредити от 3-4г., които банките още и още не могат да пуснат за продажба. Много е тромава процедурата, това трябвада се оправи за да имаме нормална система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още