IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев: Над 35 хил. ипотечни кредити са просрочени

Опасността хиляди семейства да останат без жилище е причината за мерките в защита на кредитополучатели, заяви "червеният" депутат

10:37 | 18.07.13 г. 41
Петър Кънев: Над 35 хил. ипотечни кредити са просрочени

По данни на Асоциацията на банките у нас има изтеглени над 160 хил. ипотечни кредита, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ зам.-председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Кънев.

Депутатът от БСП допълни, че 35 хил. от тези ипотечни кредити са просрочени, като около половината от тях не се обслужват изобщо.

Именно това е причината от „Коалиция за България“ да поиска специално законодателство в защита на кредитополучателите и споделяне на риска, коментира Кънев, но допълни, че на този етап банките не приемат тази идея.

На срещи в парламентарната комисия от Асоциацията на банките са предложили други методи – като например решаването на спорове извънсъдебно в дирекция към Комисията по защита на потребителите.

Припомняме, че в последните дни в публичното пространство се заговори за защитата на потребителите на ипотечни кредити. Посочват се примери при невъзможност за погасяване на задължението, банките да продават заложените апартаментите, чиято цена обаче е по-ниска заради кризата в сектора.

В този случай кредитополучателите не само губят апартамента си, често единствено жилище, но трябва да платят разликата между продажната цена на апартамента и остатъка от ипотечния кредит.

Според банките това са единични случаи. Според управляващите обаче проблемът е много сериозен и може да стане причина хиляди семейства да останат без жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"Според управляващите обаче проблемът е много сериозен и може да стане причина хиляди семейства да останат без жилища." Не разбрах какъв е проблема . Според повечето кометиращи тук проблема е в оставането на задължение след продажба на ипотекирания имот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
"Като олабиха малко условията, куцо, кьораво и сакато се юрна да тегли кредити и цените хвръкнаха до небето."---------------"Малко"?! Ако беше малко, как така "куцо, кьораво и сакато се юрна да тегли кредити"?! Освен това, един банкер е длъжен да знае (това му е работата!), до какво може да доведе всичко това....С което разбира се, не искам да подкрепям бълбукарите, които надуха цените - те също са много виновни, но все пак имат оправданието, че (за разлика от банкерите) не са професионалисти в кредитното дело, а "само" алчни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 12
Crux
преди 10 години
Отговорът на въпроса ти е много ***. Банката не е врачка да гадае колко ще струва апартаментът след 5, 10 или 20 години. Гледа се моментното състояние. Банката ясно дава да се разбере чрез документите, които ипотекарят подписва, че апартаментът е само първият по ред залог по кредита. На който не му харесва, не тегли кредит или тегли по-малък кредит. Както вече казах, кредитът не е право, а задължение, което ипотекарят доброволно поема върху себе си. Преди 15-ина години, непосредствено след кризата, банките отпускаха ипотечни кредити само на хора, заети на държавна работа, искаха по 3-4 поръчителя и куп допълнителни гаранции и всички ревяха до бога, че в България нямало истинско кредитиране. Като олабиха малко условията, куцо, кьораво и сакато се юрна да тегли кредити и цените хвръкнаха до небето. Сега същите "умници" реват как банката ги била измамила, все едно някой с пистолет в тила ги е водил до банката да теглят кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
Как беше-приватизиране на печалбите и национализиране на загубите в крайна сметка,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 30 rate down comment 5
MarginCall
преди 10 години
Къде намеси морала при професионализма?Когато аз допусна грешка в моята работа - поемам цялата вина и я плащам от джоба си. Доколкото знам, във всички нормални бизнеси е така. Само банките шикалкавят и се опитат да натресат отговорността на клиентите си. Жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Това е здравата логика! Всеки поема своята част от загубата, НО не е морално цялата загуба да се носи от едната страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Обръщаш нещата, момче! Защо банката е дала 100 хилки за апартамент, който тя очаква, че слез 4 години ще струва 50 хилки? Защо? Има два варианта: 1. Разчита ти да продълижиш да плащаш "като поп", щото така или иначе вече си платил нещо (много грешна логика)2. Не е очаквала, че апартаментите ще поевтинеят и че ще има тотална криза. Това вече не говори добре за аналитичният капацитет на банката!И в двата случая- топката е в банката! Ако банката е адекватна и иска да продължи да има доверие в нея и да печели, ще прояви максимална адаптивност към реалната социално-икономическа ситуация в страната! Другият път води към едно- всички по пързалката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 7
MarginCall
преди 10 години
За да си отговорим на въпроса: кой трабва да носи отговорност, трябва първо да се запитаме: кой е специалистът в тази ситуация? Банката или кредитополучателя?Като отидем на лекар - кой носи отговорността за грешно поставена диагноза? Пациентът или лекарят?Трябва ли всеки да е специалист по всичко?Не защитавам, по никакъв начин, бълбукарите, но, според мен, тяхното наказание трябва да бъде отнетия имот, докато банката трябва да понесе цялата тежест на финансовата загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 10 години
Ама наистина имало много *** хора. Ела да ти заложа един апартамент за 100 000 лева, да не ти плащам, ти да успееш да го продадеш за 50 000 и да покажеш, как точно стават тези неща. Ама тя банката да си носи загубите. Не банката, просто изрядните платци ще имат по-висока лихва. Аман от лузъри даващи акъл. Никога не съм бил богат, но и никога няма да хленча за подаяния. Имайте и достойнство да губите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Петров, даваш ли си сметка, че просто тая повишена лихва, НЯМА да има кой да я плаща?? И защо изобщо говориш за "компенсация"? Компенсация на кое? На свърхпечалбите на банките ли? Ами нали именно от този ламтеж за свръх печалба дойде всичко!На арменеца и цялата му клика, трябва да им стане ясно, че ТЯХНОТО ВРЕМЕ СВЪРШИ! От тук насетни- или ще се адаптират към реалностите и към всеки клиент, или ги потапяме заедно с нас! Няма среден път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още