IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се провали ГЕРБ и какво е нужно на Европа?

Тежката бюрокрация е основен проблем пред Стария континент, пише в коментар за Wall Street Journal бившият министър Симеон Дянков

09:21 | 18.04.13 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дянков: &quot;Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си&quot;.<em> Снимка: БТА</em></p>

Дянков: "Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си". Снимка: БТА

Европа има нужда от фискална консолидация. В противен случай неефективностите в определени сектори ще продължат. Още повече – големите държавни разходи отварят повече възможности за корупция, която пък е причина за стачки в страни като Чехия, Словения и Испания. Търпението е доста крехко – не само, че в държавите има по-малко пари, но управляващите ги използват в своя полза.

Европа има нужда и от честна дискусия за конкурентоспособността. Основната слабост на континента е в това, че много държави произвеждат и изнасят твърде малко, при това на твърде висока цена. Това се вижда от данните за външната търговия. През 2012 година Франция записа дефицит по текущата сметка от 82 млрд. евро, Испания – 32 млрд. евро, Гърция – 20 млрд., Португалия – 11 млрд. и Кипър – 4,3 млрд. евро.

Някои обвиняват еврото за това. Причината обаче е следната – южните държави влязоха в еврозоната при надценени валутни курсове и като резултат шансовете им за ръст, подхранен от износа, бяха минимални.

За разлика от тях обаче, Германия обезцени валутата си при влизането в еврозоната и по този начин продължи да увеличава производителността си. Отчасти това се дължи и на реформите на пазара на труда, проведени от Герхард Шрьодер. Резултатът е, че Германия има търговски излишък от около 200 млрд. евро.

Има много истина в това монетарно обяснение – вземете за пример Исландия и нейното възстановяване.

Друг голям виновник за ситуацията е тежката регулаторна рамка. Според данни на Световната банка са нужни 11 процедури и 9 хил. евро, за да се стартира дребен бизнес в Атина. В Ларнака, Кипър, са нужни 735 дни и 43 процедури за уреждане на обикновен търговски спор. За да регистрираш малък имот в Париж пък трябва да се посетят 8 различни служби, а времето е 59 дни.

Всичко това е по-евтино и бързо в Берлин. И много по-евтино и бързо в Ню Йорк, Сингапур, Торонто или Сидни.

Нека си представим, че страните от еврозоната, които вече са преминали различни програми за подпомагане, успеят да балансират своите бюджети. Да предположим, че за това ще са им нужни още няколко години. И да си представим, че те го направят чрез орязване на ненужни разходи и насърчаване на приходите. Ще бъде ли достатъчно? Едва ли.

Дотогава безработицата би била 25%, а тя вече е толкова в Гърция и Испания например. Социалното недоволство би изхвърлило или уплашило поне още по едно или две правителства.

Поради тази причина Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си. На различни срещи на Екофин през последните четири години аз повдигах въпроса с икономическия ръст заедно с министрите от Полша, Швеция и Великобритания.

Но този въпрос никога не влезе във фокуса на дискусиите. Винаги имаше прекалено много спешни задачи за решаване. Твърде много внимание падна върху фискалния пакт, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващите важни точки в развитието на интеграцията.

Може би трябваше да наречем това „орязване на тежестите за бизнеса”. Тогава може би щяхме да привлечем вниманието на политиците. Орязването на държавните разходи, съчетано със структурни реформи и намаляване на тежестите и регулациите за бизнеса, биха рестартирали Европа, завършва Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi.benevolenet
преди 11 години
Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-гупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продилжават да ви мамят. Не е важно, че са квалифицирани, важно е че са корумпирани! Ако лихвата в България беше като в Европа, икономиката щеше да расте по 3-4%, но "стабилната" банкова система в картел прибира 10-12% лихва. http://convergingtechnology.eu/european-commission-and-european-central-bank-opinion
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Като казвам, че "инвестициите" се влияят от дефлацията, като напускат секторите където се наблюдава, нали не мислиш, че говоря за някакви други инвестиции освен такива под лихва(т.е. кредит)? Просто съвременния свят се движи от кредита, няма как да бъде изключен, всеки друг механизъм на трансмисия на капитали към икономиката е отстъпва в "пъти" на кредита като гъвкавост и скорост на реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Дядо Господ е заложил достатъчно стимули в природата, които да ни карат да искаме да работим и консумираме - например, всички остаряваме и искаме да живеем добре докато сме по-млади. Затова не е нужно да се насилваме (и бих казал изнасилваме) допълнително с инфлация. Инфлацията е израз на (необуздана) алчност и не води до нищо добро. Жаждата да изконсумираме всичко де що мърда сега и на момента е убийствена и за природата, а ние в крайна сметка няма как да избягаме от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Причините за лошото "реноме" на дефлацията сред икономистите не са тези, които си изброил. Както каза и Ибн ал кан, почти същите доводи могат да се кажат и за инфлацията. Причината да се гледа с лошо око на дефлацията е друга - кредитната икономика. Защото кредитите и лихвите се изплащат по ниминал и един спад на ценовите нива бе затруднил това изплащане. Обратно - инфлацията, вдигайки номинално ценовите нива, улеснява изплащането на кредитите. Така се получава, че кредитната система е тази, която е несъвместима с дефлацията (а не икономиката по принцип). Ако нямаше кредити, а всичко беше преки инвестиции нямаше да има никакъв проблем с дефлацията защото макар и номинално с по-ниски цени, важни са покупателната способност и количествата (а не броя на нулите по фактурите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 3
Valentin13
преди 11 години
Diankov kazva neshto mnogo prosto i mnogo blizko do vseki - da harchish tolkova, kolkoto si izkaral (lihvite po krediti vlizat v razhodi razbira se). Tova go znaiat i sotzialistite, no niama kak da podkrepiat, zashtot tzelta im e vlastta. a izbori v BG se vzemat s obeshtania, s golemi obeshtania, AETZ naprimer. dori i Stefan Danailov gorkia pochna da govori za Belene. Bezprintzipnostta na tazi klika BSP shte vkara BG v tejka kriza. Zashtoto GERB shte e purvi, no niama da upravliava, niama s kogo. Basiram se Noemvri izvunredni izbori i Diankov premier.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Освен дозата има и значение "тайминга", кога от какво имаме нужда ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Да, надявам се и аз съм се изразил точно: говоря за широка база на дефлацията (засягаща едновременно значителен брой сектори и с изразен темп на нарастване). Иначе , както и всяко нещо в природата, всичко е в дозата - всяко нещо може да е или отрова или лекарство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 2
Ибн ал Кан
преди 11 години
Ех! То няма угодия !:))Ако цените се вдигат - защо всиечко поскъпва, защо обедняваме!Ако цените падата - намялавала заетостта, 'липса на инвестиции' и т.н. :)Това беше в рамките на шегата! :)Уточних: зависи от реалните причини за дефлацията!Щото същите негативи може да се опишат и за инфлацията! :)Освен това АКО дефлацията в някой сектор на икономиката е породена от нараснала производителност, съкратени р-ди, технологични нововъведения, то общественият ефект е 'повече пари за други начинания'.Отлива на инвестици от този сектор ще бъде насочен в друг отрасъл. Съответното важи и за трудовите ресурси.Ще ти дам схематичен пример на тема 'механични часовници': когато поради технологични нововъведения изработката им стане по-малко трудоемка цената им стане по-евтина и както казваш има отлив на трудови ресурси(безработица в гилдията на майсторите на механ. часовници), то трудовите ресурси като цяло ще се насочат в други 'растящи' направления.Знам, че хората не са машини и не може бързo станеш от водопроводчик програмист пък и дори обратното, но .. и ПРОГРЕСА не може да се спъва!Нито е редни, нито е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 6
space-man
преди 11 години
:Мушморок!И ти се погрижи за бюрокрацията, не може да ти се отрече.Такава шкембе чорба направи с осигуровките, че осигурителните стажове ще се оправят със зор. И за хазяйките се погрижи да висят пред НАП на всяко тримесечие. Чакам с интерес да видя как ще те възнаградят от МВФ за службата си в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 26 rate down comment 3
doba
преди 11 години
Хер Флик е във вихъра си..Прав е, че бюрокрацията в ЕС е убийствена.Но какво направи той по въпроса след близо четири години във властта???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още