IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се провали ГЕРБ и какво е нужно на Европа?

Тежката бюрокрация е основен проблем пред Стария континент, пише в коментар за Wall Street Journal бившият министър Симеон Дянков

09:21 | 18.04.13 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дянков: &quot;Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си&quot;.<em> Снимка: БТА</em></p>

Дянков: "Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си". Снимка: БТА

Европа има нужда от фискална консолидация. В противен случай неефективностите в определени сектори ще продължат. Още повече – големите държавни разходи отварят повече възможности за корупция, която пък е причина за стачки в страни като Чехия, Словения и Испания. Търпението е доста крехко – не само, че в държавите има по-малко пари, но управляващите ги използват в своя полза.

Европа има нужда и от честна дискусия за конкурентоспособността. Основната слабост на континента е в това, че много държави произвеждат и изнасят твърде малко, при това на твърде висока цена. Това се вижда от данните за външната търговия. През 2012 година Франция записа дефицит по текущата сметка от 82 млрд. евро, Испания – 32 млрд. евро, Гърция – 20 млрд., Португалия – 11 млрд. и Кипър – 4,3 млрд. евро.

Някои обвиняват еврото за това. Причината обаче е следната – южните държави влязоха в еврозоната при надценени валутни курсове и като резултат шансовете им за ръст, подхранен от износа, бяха минимални.

За разлика от тях обаче, Германия обезцени валутата си при влизането в еврозоната и по този начин продължи да увеличава производителността си. Отчасти това се дължи и на реформите на пазара на труда, проведени от Герхард Шрьодер. Резултатът е, че Германия има търговски излишък от около 200 млрд. евро.

Има много истина в това монетарно обяснение – вземете за пример Исландия и нейното възстановяване.

Друг голям виновник за ситуацията е тежката регулаторна рамка. Според данни на Световната банка са нужни 11 процедури и 9 хил. евро, за да се стартира дребен бизнес в Атина. В Ларнака, Кипър, са нужни 735 дни и 43 процедури за уреждане на обикновен търговски спор. За да регистрираш малък имот в Париж пък трябва да се посетят 8 различни служби, а времето е 59 дни.

Всичко това е по-евтино и бързо в Берлин. И много по-евтино и бързо в Ню Йорк, Сингапур, Торонто или Сидни.

Нека си представим, че страните от еврозоната, които вече са преминали различни програми за подпомагане, успеят да балансират своите бюджети. Да предположим, че за това ще са им нужни още няколко години. И да си представим, че те го направят чрез орязване на ненужни разходи и насърчаване на приходите. Ще бъде ли достатъчно? Едва ли.

Дотогава безработицата би била 25%, а тя вече е толкова в Гърция и Испания например. Социалното недоволство би изхвърлило или уплашило поне още по едно или две правителства.

Поради тази причина Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да подхрани икономиката си. На различни срещи на Екофин през последните четири години аз повдигах въпроса с икономическия ръст заедно с министрите от Полша, Швеция и Великобритания.

Но този въпрос никога не влезе във фокуса на дискусиите. Винаги имаше прекалено много спешни задачи за решаване. Твърде много внимание падна върху фискалния пакт, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващите важни точки в развитието на интеграцията.

Може би трябваше да наречем това „орязване на тежестите за бизнеса”. Тогава може би щяхме да привлечем вниманието на политиците. Орязването на държавните разходи, съчетано със структурни реформи и намаляване на тежестите и регулациите за бизнеса, биха рестартирали Европа, завършва Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 25 rate down comment 6
tesla
преди 11 години
Г-н Дянков, ти какви тежести за бизнеса оряза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 44
vzhekoff
преди 11 години
Този "експерт" дали си дава сметка, че е първият провалил се финансов министър от времето на Виденов, първият изгонен преди края на мандата, първият, чийто бюджет изгърмя още февруари... Е%а си нахалството да продължава да се появява и да дава акъл ! Къде беше 3,5 години ? Вицепремиер и финансов министър - що не свърши всичко ? А да, забравих - 6-те смъртни врагове - кризата, тройната и 4-те годишни времена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 33
jelenski
преди 11 години
Не може да крадеш от всякъде, да фиксираш заплатите на минимум, да надуеш цените до небесата и после да ми играеш на невинен! само в здравеопазването Дянков е изнесал 2 млрд лева от здравните осигуровки на българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
Sakamano
преди 11 години
Къде се провали ГЕРБ знаем. Кажете защо се провали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 55 rate down comment 5
kanartikin
преди 11 години
В свят в който кражбата е норма на съществуване, спирането и се нарича точно реформа.Предполагам, че си младо момче и с лекота правиш заключения на база собствена представа за нещата.Хора, с мисленето Тачър и Рейгън от света, както и на Дянков или Костов в България винаги са обект на злословия от хора свикнали някой друг да им плаща сметката и носи отговорността.Дянков си е нормален Българин, но ако съдя по НИК'а който ползваш, вероятно имаш скандинавска жилка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 8
toto 2
преди 11 години
Всеки знае какво трябва да се направи,а защо не го направихте .....Следващият въпрос е дали въобще има нужда от правителства ,парламент и т.н след като всичко зависи от" борда на директорите" на т.н, ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 60 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
Спирането на кражбите е реформа, защото увеличава ефективността и оставя пари за други участници в икономиката. Нефермирането на тези сектори води до съсредоточване на пари в шепа лица и до социална несправедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 38
ABBA
преди 11 години
На тоя му личи, че не е чист българин. То както и почти всички политици де."Истинската причина обаче е неуспехът да са се реформират сектори като енергетиката и здравеопазването и на тях също да им се наложи ограничаване на разходите."Кога на спирането на кражбите му се вика реформа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още