IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Увеличението за 2011 г. е коригирано от 1,7% до 1,8%

11:35 | 06.03.13 г. 54
БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Ръст на БВП от 0,8% за 2012 г. показват предварителните данни на НСИ. Институтът обяви и ревизия на данните за 2011 г., като повишението е коригирано нагоре до 1,8% от обявените преди това 1,7%.

БВП се оказа без растеж през четвъртото тримесечие на 2012 г. на тримесечна база, след като експресните оценки от 14 февруари 2013 г. показаха ръст на БВП с 0,1% на тримесечна и с 0,5% на годишна база. Публикуваните днес предварителни данни запазват ръста с 0,5% на годишна база.

Всяко повишение на БВП под 3% не подкрепя заетостта, затова не е учудващо, че безработицата бележи рекорди, а уличните протести са налице.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза на лекция за България професор Нуриел Рубини. Само с икономически ръст ще намали и дела на лошите кредити, ще намали безработицата и затова трябва да бъде постигнат на всяка цена, смята професорът.

Важността на растежа е осъзната и от Лиляна Павлова, министър на регионалното устройство в оставка, която се обяви в подкрепа на умерения бюджетен дефицит.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит. Именно строгите икономии са една от причините за слабият ръст на БВП у нас и за рецесията в много страни от ЕС.

Прегледът по компоненти на БВП показва, че културата, спорта и развлеченията са били хитът на 2012 г. с ръст от 8,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. Нагоре са били и сектори като държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа с повишение от 2,9%.

Срив от 12,6% отчита строителството, с 1,8% е намалението при финансови и застрахователни дейности, с 10,4% при научни изследвания и професионални дейности.

Минимални ръстове от съответно 2,3% отчитат селското, горско и рибно стопанство, а 3,7% е растежът при добивната и преработваща промишленост, производството и разпределението на електричество, топлинна енергия и газообразни горива, доставка на вода, канализационни услуги и управление на отпадъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 7
haqan
преди 11 години
като не си готов за един икономически съюз е като да те пуснат ученик в 4 клас да се боксира със батковците в 11 клас и все ще го бият теса по големи и те имат по добрите анаболи ние сме боксова круша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
Гледаш абсолютно грешни неща - прогнози.Има си реални цифри в бюджетите 2010, 2011, 2012.Точно в финансовата част няма какво лошо да се каже за ГЕРБ.Проблемите обаче са почти навсякъде другаде - МВР(въпреки някой успехи им раздуха бюджета и реформите са на нула), МО(колапс на армията), МВнР(провал за Шенген), Здравеопазване(дори читав министър не намериха),Образование(нищо), Пенсионни и соц. с-***(*** продължават да се финансират без никаква полза от това, а НОИ е с грандиозен дефицит), Земеделието(слабо управление и продължаващо картелиране, 5-10 човека получават всички евро субсидии), МОСВ(трагедия със сметища и пречиствателни станции, груб лобизъм ), Енергетиката(наляха 1,5 млрд. в Белене само за да го затворят, а сега това се плаща с по високите сметки).......Та има за какво да се критикуват. Но комунистическа черта е да се казва на бялото черно и да се пускат партенки от типа "Да кажем,че сестра му е к.., пък после да доказва, че няма сестра".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
haqan
преди 11 години
незнам какви числа гледаш какви добавени стойности за какав износ защото ако внасяме сурвини от 3 ти държави изаради ниска цена на труда ги преработваме изнасяме за евро съюза и това го броиш за износ азговоря за хранителни стоки да почнем от там когато задоволяваме нашата държава инашето потребление със местно произвоство на тези стоки ане големите вериги предлагат чужди стоки от собствените си заводи аизтискват местните производители да работят без печалба и цялата печалба се изнася за чужбина ако не разберете че евро съюза ни изпива като пиявица със всички дерективи ярък пример за зелената енергияа другите за пречиствателните станции за земеделските субсидиивярвай си че евро съюза ние спасението ще изчезнем българите сте останат само ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
haqan
преди 11 години
общи приказки без производство без пазари за пласиране на производство никаква икономика няма да има да ги ринеш квалифицираните кадри като ти предлагат да работиш като сервитьор или наркопласьор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Виж бюджета и сметките в него. Не цитирай "първоначалната прогноза", която е правена преди сътресенията в Гърция в края на 2011. Да Дянков прогнозираше 2,8% септември 2011, но бюджета е сметнат при ръст 1%.Не слушай какво говорят, а гледай какво правят.Ако слушаш Дянков - че той 2 изречения смислени не е казал за 4 години, обаче ако видиш работата му - Бюджета, резерва, събираемостта в реалните отчетени цифри се вижда, че човека е свършил страхотна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
theforce
преди 11 години
Абсолютно вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
В краткосрочен аспект - трябва сериозна преориентирания на разходната част от бюджета в частта пенсионна с-***, социална и здравна с-ми. Така както са те в момента не стимулират хората с пари да си плащат вноските и да имат деца, а стимулират най-бедните да раждат деца и да паразитстват от тези с-ми.Само факта, че тези уж мизерни пенсии поглъщат над 40% от държавните пари е повод тази с-*** да бъде тотално реконструирана.Допълнително трябва да се довърши приватизацията да държавните предприятия, защото те поглъщат 20% от държавните разходи под различни форми. А държавата трябва да се концентрира върху регулаторната си роля и да разруши монополите които има в момента в почти всеки сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Graf
преди 11 години
Далеч си от истината. Налага се да цитирам ФМ в уволнение: 18.10.2011"Икономическият ръст на България през 2012 г. ще бъде 2,8-2,9%.Това е първоначалната официална прогноза на дирекция "Анализи и прогнози" на Министерството на финансите, съобщи днес ресорният министър Симеон Дянков."На тази прогноза е конструиран и бюджета на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
theforce
преди 11 години
Хората в реалния бизнес, които следят конюнктурата, очакваха спад в края на 2011-та. Тогава Еврозоната влезе в рецесия и се очакваше тя да ни залее през 2012-та. Единствено за първото тримесечие се очакваше ръст, заради инерцията от 2011-та. Прогнозите на СБ и МВФ стоят, но както добре знаем, те са винаги са с поне един чифт розови очила, защото прогнозите им са публични и имат мотивиращ ефект. Покажи ми колко пъти СБ и МВФ са прогнозирали рецесия, и също колко пъти реалният ръст е изпреварвал техните прогнози? (може би има едно-две изключения като Гърция и Румъния където съзнателно са прогнозирали рецесия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
Internet
преди 11 години
Писна ми от гербаджийски лъжиВ бюджет 2012 има предвиден ръст от 2.9% - а Дянков епостигнал 0.8 или 0-9 там накъдеНекадърници гербаджийски и лъжци при товачететеМакроикономически показатели2010 г. Отчет2011 г. Очаквано2012 г. ПрогнозаБВП (млн. лв.)70 47476 60681 629- реален растеж (%)0.2%2.8%2.9%Хармонизирана инфлация (%)- в края на годината4.4%3.9%2.8%- средна за периода3.0%3.8%3.2%Валутен курс (USD/BGN)- в края на годината1.481.381.39- средногодишен1.471.381.39Текуща сметка (в /о от БВП)-1.3%1.9%1.0%Преки чуждестранни инвестиции (в % от БВП)4.9%2.1%2.8%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още