IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Увеличението за 2011 г. е коригирано от 1,7% до 1,8%

11:35 | 06.03.13 г. 54
БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Ръст на БВП от 0,8% за 2012 г. показват предварителните данни на НСИ. Институтът обяви и ревизия на данните за 2011 г., като повишението е коригирано нагоре до 1,8% от обявените преди това 1,7%.

БВП се оказа без растеж през четвъртото тримесечие на 2012 г. на тримесечна база, след като експресните оценки от 14 февруари 2013 г. показаха ръст на БВП с 0,1% на тримесечна и с 0,5% на годишна база. Публикуваните днес предварителни данни запазват ръста с 0,5% на годишна база.

Всяко повишение на БВП под 3% не подкрепя заетостта, затова не е учудващо, че безработицата бележи рекорди, а уличните протести са налице.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза на лекция за България професор Нуриел Рубини. Само с икономически ръст ще намали и дела на лошите кредити, ще намали безработицата и затова трябва да бъде постигнат на всяка цена, смята професорът.

Важността на растежа е осъзната и от Лиляна Павлова, министър на регионалното устройство в оставка, която се обяви в подкрепа на умерения бюджетен дефицит.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит. Именно строгите икономии са една от причините за слабият ръст на БВП у нас и за рецесията в много страни от ЕС.

Прегледът по компоненти на БВП показва, че културата, спорта и развлеченията са били хитът на 2012 г. с ръст от 8,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. Нагоре са били и сектори като държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа с повишение от 2,9%.

Срив от 12,6% отчита строителството, с 1,8% е намалението при финансови и застрахователни дейности, с 10,4% при научни изследвания и професионални дейности.

Минимални ръстове от съответно 2,3% отчитат селското, горско и рибно стопанство, а 3,7% е растежът при добивната и преработваща промишленост, производството и разпределението на електричество, топлинна енергия и газообразни горива, доставка на вода, канализационни услуги и управление на отпадъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Да, аз съм напълно съгласен с историята и с всичко, което казваш. Ти го разказа много добре и се надявам някой да го види и да го вкара в учебници по история и икономика за поколенията, защото това са факти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
В сравнение - при САЩ това натрупване на капитали се е случило еволюционно и за дълъг период от време - т.е. дори от мафиотите с времето некадърните са фалирали и така са останали само тези които могат да управляват капиталите си ефективно.Иначе и те дори и сега с регулярните си войни вкарват капиталови инжекции в икономиката, чрез техния ВПК, петролната индустрия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 15 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
(Доколкото знам Сорос беше най-големия от спекулантите). Та те натиснаха здраво лева като изсмукаха и последната конвертируема валута в БГ. А тя е била макс 1-2млрд.$. Допълнително го врътнаха номера с житото (за това подозирам хора свързани с СДС) за да бутнат правителството. Впоследствие кредитните милионери си напазаруваха евтино държавните предприятия при Костов и върнаха кредитите(обезценени 10-20 пъти). Та това беше първоначалното натрупване на капитали в БГ.Провала дойде от това, че "назначени" хора станаха капиталисти. Много от тях доста некадърни и вместо икономиката да дръпне здрави нагоре тя потъна от поредица от фалити.А растежа, които последва 2001-2008 е следствие от съвсем друг процес - ПЧИ, които в голям процент си бяха пране на пари особено в строителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Всичко това си беше ясна схема и е известна в икономиката като "Първоначално натрупване на капитали". В САЩ има 2 такива периода - още като колония на Англия много от богаташите в САЩ са на практика пиратите обирали испански кораби(да не мислите, че са заравяли съкровища по островите :D). Втория период е по интересен - световната криза 1930 и сухия режим, когато мафиотските босове натрупват капитал от контрабанда. По късно същите стават най уважаваните бизнесмени.Та в БГ се опитаха да направят нещо подобно, но го направиха некадърно.Парите бяха разпръснати в хората, а предприятията държавни затова банките събраха спестяванията на хората и после ги раздадоха като непокрити кредити на свои хора. След, което използваха глупостта на Виденов да изгони МВФ(а той се надяваше да продаде БТК за 2млрд.$, но му подляха вода) и така да остави държавата без валутни резерви. А малка държава като БГ и без валутни резерви е лесно да се подложи на спекулативен натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 14
Graf
преди 11 години
Бюджетът на Орешарски за 2009 година е с дефицит от 370 милиона към юли 2009 година. Защо трябва да сравнявам резервът в периода септември 2008 юли 2009 г.? Защо не сравняваме август 2005 - юли 2009 г. с август 2009 февруари 2013 година?Да сравним и публичния дълг за тези периоди, разходите по КФП, приходите от данъци..Трябва да ти кажа, че ако сметнем бюджет 2013 по дянковски, с подписаните вече договори по ОП и по капиталовата програма 2013, дефицитът на начислена основа към ще стане близо 5 милиарда. Господ да му е на помощ на служебния кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Колега, ти си интелигентен човек и аз не се заяждам. Понеже аз съм производител, не съм финансист, можеш ли да ми обясниш как така стана, че заплатите бяха по 20$? Защо се получи това? Кой беше икономическия принцип?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 1
deant
преди 11 години
България можеше да тръгне на добре след 89-та, но не стана. Защо? Защото тези, които можеха да го направят, решиха че трябва да минат на другата страна, да направят мафия а не държава. Хак да им е. Да си ги носят в гроба всичките пари и имоти, които заграбиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Мене ме знаете, че съм евроскептик, обаче като гледам какво става в обществото, както и какво се пише тука в във форума, съм съгласен с теб. Всъщност дали в ЕС или под робство за българина няма значение. Важно някой да му смели всичко наготово и той да изяде. Иначе има доста държави извън ЕС, който не са кой знае какви икономически сили, но не са се сринали до нашето ниво на 97-***, дори са по добре от нас сега въпреки, че ние сме в ЕС, а те не. Тая държава не трябва да я има, територията трябва да е разпределена м/у съседите. Колкото и да ме мразите за този коментара - 1300 години пробваме да направим държава и все свършваме роби на някой - сега е ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 4
hellwitch
преди 11 години
За възрастта - на почти същите трябва да сме.За 97-***: "тогава имаше работещи предприятия" - и ...хората получаваха 20$ заплата, а инфлацията направи така, че в София с левове не можеше да се пазарува, а само във конвертируема валута.А опашките за хляб? Та то просто нямаше хляб, бяха изнесли зърното лятото на 96г.А спестяванията - изчезнаха за 1-2 месеца. Не говори смешки. Несравнимо е сега с тогаваА за Лукановта зима - 91г. Тока беше 2ч има 2ч. няма. Храната беше с купони - на 4 членно семейство се падаше 1 хляб и 2 кисели млека на ден и 1 кило сирене на седмица. Точните бройки не си ги спомням, но беше нещо такова.Хора забравяте мнооого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
haqan
преди 11 години
така е провери колко български коли се карат и колко вносни и виж колко допринася сферата на услугите пример ако съм масажист аз предлагам услуга масажи но ми трябват работещи хора със излишни доходи които да ми плащат ако няма такива работещи аз ще съм масажист за кеф или безэпари защото няма кой да ми плати за услугата тоест аз съм зависим от реално производство и ако всички препродават едни и същи стоки и няма производство умира всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още