IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Увеличението за 2011 г. е коригирано от 1,7% до 1,8%

11:35 | 06.03.13 г. 54
БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Ръст на БВП от 0,8% за 2012 г. показват предварителните данни на НСИ. Институтът обяви и ревизия на данните за 2011 г., като повишението е коригирано нагоре до 1,8% от обявените преди това 1,7%.

БВП се оказа без растеж през четвъртото тримесечие на 2012 г. на тримесечна база, след като експресните оценки от 14 февруари 2013 г. показаха ръст на БВП с 0,1% на тримесечна и с 0,5% на годишна база. Публикуваните днес предварителни данни запазват ръста с 0,5% на годишна база.

Всяко повишение на БВП под 3% не подкрепя заетостта, затова не е учудващо, че безработицата бележи рекорди, а уличните протести са налице.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза на лекция за България професор Нуриел Рубини. Само с икономически ръст ще намали и дела на лошите кредити, ще намали безработицата и затова трябва да бъде постигнат на всяка цена, смята професорът.

Важността на растежа е осъзната и от Лиляна Павлова, министър на регионалното устройство в оставка, която се обяви в подкрепа на умерения бюджетен дефицит.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит. Именно строгите икономии са една от причините за слабият ръст на БВП у нас и за рецесията в много страни от ЕС.

Прегледът по компоненти на БВП показва, че културата, спорта и развлеченията са били хитът на 2012 г. с ръст от 8,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. Нагоре са били и сектори като държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа с повишение от 2,9%.

Срив от 12,6% отчита строителството, с 1,8% е намалението при финансови и застрахователни дейности, с 10,4% при научни изследвания и професионални дейности.

Минимални ръстове от съответно 2,3% отчитат селското, горско и рибно стопанство, а 3,7% е растежът при добивната и преработваща промишленост, производството и разпределението на електричество, топлинна енергия и газообразни горива, доставка на вода, канализационни услуги и управление на отпадъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 3
iron
преди 11 години
Да разбира се като кремиковци, кажи кое предприяте е работило добре тогава, дето сега го няма. Като коментирап нещо по-добре се запознай първо, ако не искаш да ставаш смешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 3
iron
преди 11 години
Graf боравиш с числата така умело, че дори по-добре от баба ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 6
haqan
преди 11 години
не знам на колко години си но май си млад аз от 94 до 2000 съм бил в софия студент и мога дати кажа и как стана кризата 97 и че кризата сега е 10 пъти по тежка тогава имаше работещи предприятия и заетос сега няма нищо и колеги в софия инженери ми казват че икономическата активност и там се срива лошо че такива като тебе утописти са начело на държавата имедиите розово бъдеще ниэчака според тебе иэдруги иэдано аз се окажа ненормалния че моите деца израстват в тази държава дали твята розовата или моята черната дано аз се укажа грешния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Ето за резерва:http://***.minfin.bg/bg/statistics/4погледни септември 2008 и юли 2009виж как се променяНа същия официален сайт има данни и за бюджетите. Забележи, че 2009 бюджета на Орешарски е на -3,2 млрд, които не са покрити с дълг, а с резерва.Та измислени числа няма защо да ги хвърляш ей така. Има си официални документи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
iron
преди 11 години
Значи България е с ръст 0.8%, преди нас в Еврозоната има само 2 страни с по-голям ръст. Ако приемем метода на сравнение, означава че икономиката се развива добре с оглед финансовата криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Много си в грешка:сферата на услугите и търговията са мултипликатори (т.е. умножават ст-та) на реалното производство. Разбира се ако няма реално производство, а голям внос както в БГ тези мултипликатори действат в полза на чуждите икономики.Т.е. хич не са ***, но за да носят големи ползи стоките, с които работят трябва да са произведени в БГ.Например търговията с коли произведени в БГ(GW) дава възможност това производство да се разраства. Обаче търговията с вносни автомобили помага на чуждите производители и икономики, а не българската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 7
Graf
преди 11 години
Ако видя работата му? Да погледнем все пак. Бюджети.Ревизия на бюджет 2010. Първата след 1996 година, защото нито едно от числата в макрорамката не бе познато. Бюджети 2011 и 2012 се изпълняват на 80%, като основното рязане е от капиталовите разходи, а се увеличават текущите такива, за издръжка на чиновниците на ГЕРБ.Резерв.Казано просто, резервът го няма. "Напълнен" е със заеми. От наличните в БНБ към 01.03.2013 година 3 405.5 милиона лева, 4000 милиона са заеми.Събираемостта е по-малка от онази през 2008 година, а ако погледнем акциза на тютюневите изделия ще видим, че там се е случила катастрофа.Страхотната работа, изразена в числа, е минус 8 милиарда лева нето и неясно къде похарчени над 22 милиарда в повече от похарчените от Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
hellwitch
преди 11 години
Ами не е баш така.БГ много спечели от присъединяването. Ако не бяхме се присъединели въобще нямаше да има тези ръстове до 2008. А в кризата щяхме да се върнем във виденовото време доста бързо.Хората много бързо забравят, че 90-те нямаше какво да се яде - буквално. Например тогава в София имаше много гълъби, но през гладните 96-97 *** буквално ги изядоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
haqan
преди 11 години
не говоря за писане на изречения нито за сверата на услугите иэтърговията това са *** които живеят ако има реална икономика и покупателна способност на население от от реално производство опитай да създадеш селско стопанско производство и да видиш колко разрешителни трябва да имаш за да съществуваш и как като ги покриеш ставаш не конкурентно способен на пазара всичко това заложено от присъидинителния договор към евро съюза и дерективите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Ако хората имат квалификация и навика да мислят биха видели безбройните възможности за собствен бизнес или само-наемане в БГ. Обаче в момента средностатистическия българин не може да върже 3 граматично правилни изречения. вкл. аз лично не се чувствам достатъчно грамотен за много неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още