IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Увеличението за 2011 г. е коригирано от 1,7% до 1,8%

11:35 | 06.03.13 г. 54
БВП на България с ръст от 0,8% през 2012 г.

Ръст на БВП от 0,8% за 2012 г. показват предварителните данни на НСИ. Институтът обяви и ревизия на данните за 2011 г., като повишението е коригирано нагоре до 1,8% от обявените преди това 1,7%.

БВП се оказа без растеж през четвъртото тримесечие на 2012 г. на тримесечна база, след като експресните оценки от 14 февруари 2013 г. показаха ръст на БВП с 0,1% на тримесечна и с 0,5% на годишна база. Публикуваните днес предварителни данни запазват ръста с 0,5% на годишна база.

Всяко повишение на БВП под 3% не подкрепя заетостта, затова не е учудващо, че безработицата бележи рекорди, а уличните протести са налице.

Растежът ви е крайно необходим, за да няма опасност за политическата система, както и за да бъде спряна и обърната демографската криза, каза на лекция за България професор Нуриел Рубини. Само с икономически ръст ще намали и дела на лошите кредити, ще намали безработицата и затова трябва да бъде постигнат на всяка цена, смята професорът.

Важността на растежа е осъзната и от Лиляна Павлова, министър на регионалното устройство в оставка, която се обяви в подкрепа на умерения бюджетен дефицит.

„Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“, коментирайки финансовата политика на Дянков, който изключително държеше на ниския дефицит. Именно строгите икономии са една от причините за слабият ръст на БВП у нас и за рецесията в много страни от ЕС.

Прегледът по компоненти на БВП показва, че културата, спорта и развлеченията са били хитът на 2012 г. с ръст от 8,8% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2012 г. Нагоре са били и сектори като държавно управление, образование, здравеопазване и социална работа с повишение от 2,9%.

Срив от 12,6% отчита строителството, с 1,8% е намалението при финансови и застрахователни дейности, с 10,4% при научни изследвания и професионални дейности.

Минимални ръстове от съответно 2,3% отчитат селското, горско и рибно стопанство, а 3,7% е растежът при добивната и преработваща промишленост, производството и разпределението на електричество, топлинна енергия и газообразни горива, доставка на вода, канализационни услуги и управление на отпадъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
и за да извадя разговора от детайлите - в контекста на свободния световен пазар и свободно движение на капитали, цифричките за локалния ни БВП, ръста и растежа му не означават нищо за населяващите територията където е генериран. То е само маловажен факт касаещ географското "разделение на труда" в световната пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"след 89-та, но не стана. Защо? Защото тези, които можеха да го направят, решиха че трябва да минат на другата страна, да направят мафия а не държава"само че това стана възможно заради поколението което през 90те г на няколко пъти (от по 2+ млн гласа) гласува за бившите комунисти, да му правят преход - т.е. да НЕ правят преход, приватизация, трудна либерализация, лустрация...все неща които другите соц-държави ги бяха осъзнали че ще се правят още 90-г; а ние не, та не -изядохме солта, тоягите и чак при намразеният Костов се видя че няма как, ще трябва да се приватизира(и да се плати цената);и с ченгенцата от ДС беше ясно какво да се прави, но не - а нас акъла ни идва 20 г по късно!!! още щъкат и НС, Констутуционен съд и т.н.така че поколението на 90те г - то е което не пожела да поеме отговорност -за реформи и да разкара Партията която дори още не се дори извинила за престъпленията си...а мафията е следствие от това (и от унищоженият от БКП морал и ценности!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
да...на Германия е 0,7 за 2012, 3 за 2011 и 4,2 за 2010(рекорд от десетилетия-заради Китайският пазар). Вие си цъкайте минуси-ама за развиваща се държава това е смешно да се твърди, че сме успешни-би трябвало да сме поне 1,5-2 пъти по-добре от тях. Просто защото много по-лесно всяка привлечена стотинка качва %-тите. Преди няколко години, ако се бяха изравнили тия проценти(а сега са по-ниски) точно тук, щяхте да оревете орталъка. И да е имало начин да се смекчат ефектите от кризата, то те са пропилени.На всичкото отгоре-не обичам НСИ, защото няма алтернатива-каквото напишат трябва да го приема за истина-а те са подчинени на МС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
БЕХ....хъм. Изначало това е монополна компания в енергетиката създадена от Станишев. В самото начало на управлението на ББ се чу мнението, че идеята е по принцип лоша, обаче тази компания така и остана като "шапка" която да покрива загубите на една част от енергетиката с печалбите на друга част.Та според мен лично този холдинг е доста вреден субект, който служи за замазване на информацията около истинското състояние на НЕК, ЕСО, АЕЦ(и двата нищо, че единия го няма), ТЕЦ-овете, ВЕЦ-обете, Булгаргаз, ЮП и другите газо и петроло проводи. Същата компания е в основата на липсващия енергиен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
ЗАЩО ЕНЕРГИЙТЕ СА БЕЗУМНО СКЪПИ!?!?КАК ОЩЕ ПРЕЗ 2011г. ДЯНКОВ И ГЕРБ ЗАГРОБИХА БЕХ(Или - как Дянков С чужда пита (не с постна пица) помен прави) Първо се приемат следните закони:(- С ПМС 367/29.12.2011г., Чл.25 и 74, се отчисляват 80%, от счетоводната печалба за 2011г. и 100% от неразпределената печалба за минали години.- С Чл. 70 на Закона за Държавния Бюджет, фирмения фонд Резервен над 1/10 от капитала се предава на Дянков като дивидент.) Състояние на БЕХ, към 31.12 2011г.:- 49,64% от АЕЦ-Козлодуй са прехвърлени в ново дружество Козлодуй нови мощности (за ПОДАРЪК на Уестигхаус, при строежа на 7-ми блок), и там се отчисляват и съответния процент от печалбата му...- 3 и 4-ти блокове на Козлодуй имат ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦЕНЗИИ за работа, но не работят.- Съществува действаща държавна фирма за строеж на АЕЦ-Белене инвестирала около 1,240 милиарда. (И това не е НЕК!)- Държавата притежава 27% от Марица-3, продаващ най-скъпия кафяв ток!- БЕХ има активи за 12,789 милиарда, от които: - 9,917 милиарда ДМА; 1,003 оборотни средства; 1,009 касова наличност.- Не е отчетена стойността на продадените въглища от Мариците за 2011г???- През май 2012г. е нает консултант за преструктуриране на БЕХ в съответствие на Третия либерализационен пакет в енергетиката, но и до днес Правителството умишлено бездейства.- Скрити са балансите за стойността и амортизацията на активи за 4,073 милиарда и по този начин не са отчислени амортизации, отчетена е фалшива печалба, която е взета от Дянков в бюджета.- Не са отчетени средства за амортизации за АЕЦ-Белене, за да се приберат от Дянков в Бюджета.- УМИШЛЕНО не е правена оценка на материалните запаси на БЕХ за 2011г., при което Данков е прибрал в Бюджета стойността им като печалба за минал период.- Опростени вземания за 104,25 милиона и така са скрити около 100 милиона отписани (опростени) задължения на Топлофикация София.- В отчета няма доказателства за направени отчисления за Рекултивация на терени за 92,18 милиона и не са отчислени пари за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ Фонд Съхранение на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво и така Данков е откраднал първите и е прибрал в бюджета вторите.- С цел да не се правят амортизационни отчислени за Хидровъзел Цанков камък, УМИШЛЕНО не е учредено търговско дружество, което да отчислява амортизации и така Дянков ги прибира в Бюджета.- Въпреки, че БЕХ разполагал с 2,0 милиарда свои пари, е задължен да изтегли 1,5 милиарда заем при лихва 5,36%.- Надписани са сметки да обща сума от 63 милиона за смешната печалба от 263 МИЛИОНА лева, при оборот от 6,1 МИЛИАРДА и активи за 13 МИЛИАРДА! - А сега карат източения БЕХ да изтегли заем за още 1 милиард!!! - ЕВТИН ТОК ЛИ, ДА ЖИВЕЕ ЕКСПРОПРИАЦИЯТА, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ДЪРЖАВНА ВЛАСТ...! Гарантирано от ГЕРБ!!!- А герберите, за да изгонят Данков, не ми се мисли какво е правил през 2012г. ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Много добре правя разлика ръст и растеж, не случайно казах води до ръст на фин. инструменти, но не води до растеж - трябва растежа да стъпи на фундамнети и те винаги са едни и същи производство и производителност! Ръста е разлика м/у двата периода, с тази разлика че е кратксоорчен план - растеж е дългосрочно подобряване и възпоризвеждане на факторите на производство. А като наливаш пари при констанни реални актви имаш ръст на фин. активи и никъв растеж, печатането на пари не води до растеж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
RE : народа се застава да плаща нови дългове!========================ето как човек Без да Иска сам стига до истината !Народа плаща дългове- това му е работата на народа , да плаща дълговеЩом иска - ще плаща.ако не иска - или хваща пушка или си слага въжетонарод който Спи- винаги Плаща ...............А ти имаш фундаментален Бъг - Ръст и Растеж са две различни неща , независимо че в школото са ви учили че са синонимикакто са различни - Хазарт и Комар , Гледане и Виждане , Слушане и Чуванеживееш в 2013 не 1975 .....унидолс 8 не можеш да го подкараш с "процесор 386"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Але1, ако си мислиш че с печатания на пари води до растеж, ти жестоко си се объркал :) Води само да ръст на фин. инструменти по местните борси и до по големи банкерски бонуси :) А кредитирането е спряло, но пък народа се застава да плаща нови дългове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
RE:Да, аз съм напълно съгласен с историята и с всичко, което казваш. Ти го разказа много добре и се надявам някой да го види и да го вкара в учебници по история и икономика за поколенията, защото това са факти!------------------------Никой няма да ги вкара в Учебниците тези факти- няма заинтересован ;) , защото човешката памет е Къса, глупаците са необходими за да се върти колелото на Историята ..и То се върти вече 5 000 год....,отпреди Христа и ще се върти още толкова .........за да се Повтаря историята-----------Пазар без *** Няма , както и Монополите умират без ***..............както казват Турците: ако всички са умни-кой ще пасе воловете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 5
ale1
преди 11 години
Колега , във форумите всички са интелигентни , т.е. Еднакви !Въпроса ти "иска" НЕинтелигентен отговор :След 10.11.1989 в БГ имаше Много Пари и малко мозък!Както е казал един Мъдър (не интелигентен) човек: "Пари при пари отиват - но Малкото при Многото - не обратното" -------и те отидоха:през 1996 год - 1 $=1320лвпрез 2008 год - 1 кв. м жилище - 1400 Е/кв--------и ако питаш какво следва - следва Същото - РЪСТ на икономиката ?!?! в Европа има 940 млрд Евро - които ще Рестартират Европейската икономикав САЩ са 1.3 ТРЛН долара а ако питаш докога - до следващата Криза ..примерно след 15-20 год
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още