IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

На годишна база повишението през второто тримесечие си остава 0,5%, показват данните на НСИ

11:53 | 05.09.12 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното. На годишна база повишението си остава 0,5%, показват сезонно изгладени данни на статистическият институт.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16,4 млрд. лв., като намалява с 0,3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52,8%, 28,8% и 4,7%.

Разликата между БДС и БВП са данъците и субсидиите, които са за 2,6 млрд. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и формират 13,7% от БВП. Те се увеличават с 5,1% на годишна база и носят ръста на БВП с 0,5%.

Изменение на БВП на г. база в %

Годишни изменения

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 9,6%, в промишлеността - с 1,3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0,9%, във финансовия сектор - с 3,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в операциите с недвижими имоти - с 2%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2,9%. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), този ръст може да се дължи на изсветляването на икономиката след свързването на касовите апарати с НАП.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8,6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2,4% спрямо предходното, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Иначе големия ръст от 2005-2008 дойде от прането на пари в строителството - пари, които се изтеглиха веднага със световната криза и няма да се върнат.Икономически погледнато това правителство стабилизира нещата, но не успя да даде положителния тласък за възстановяване след това въпреки подобреното усвояване на евро средства(напълно замразени при Станишев).Лошото е, че в БГ паметта ни е къса и пак може да си го изберем премиера без нито 1 работен ден на друга професия. Иначе за ББ много лоши неща могат да се кажат - почти всички публични услуги са трагични като съвсем леко подобрение има при полицията(по Станишево време им биха шамари на полицаите по улиците сега поне има някакъв респект).Това образование, здравеопазване, соц. осигуряване(и интеграция), правов ред, сигурност, административно обслужване са все пълна трагедия. Енергетиката - въпреки сравнително правилните крайни решения не ги изиграха дипломатически правилно нещата. Въобще единствения голям + е пътното строитество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
2008 -начало на кризата - Тройката с БСП на власт:Фискалният резерв към 30.11.2008 г. е 11 633.6 млн. лв.Фискалният резерв към 31.07.2009 г. е 7 710.5 млн. лв.За 8 месеца изхарчени 4 млрд от БСП и Доган!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Само се загледай хубаво в графиката. Срива започва Q4 2008 и свършва Q1 2010. Т.е. цялата 2009 е пълно фиаско, а бюджет 2009 е на Орешарски т.е. политиката е на лявото ти управление. Да припомня ли как Станишев до март 2009 обясняваше как криза нямало, а в същото време Орешарски спаси *** с депозит от 1 млрд. лв под масата?За първите 6м. ББ на практика няма как да повлияе, още повече, че годишните данни за БВП са с среден лаг(изместване във времето) от около 6м. Т.е. Срива на реалната икономика(а и съкращенията в фирмите) се случиха в края на 2008 и началото на 2009г.ДА при ББ пълзим по дъното, но е по-добре пред апокалипсиса, който щеше да се случи като Серго бе останал на власт. Така, че малко повече анализ и тогава с заключенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Виж си реалните параметри, които всички по цял свят ги съблюдават и над тях базират всичко - кредитния, ликвидния и пазарния риск именно по-тези ти стат. се оценява .Ясно е че съществено са ниски, спрямо това какво е в магазина,. Но е съществена по ниска от повечето страни в ЕЗ.А и да не забравя за външна инфлация, нищо не може се направи от страна на политиците във времена на паричен съвет, като си вързан от две страни.САЩ през 70-те се докараха до стагфлация. Айде стига със съветите ти за днес, утре пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Може ли само да те попитам от къде си? София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Границата на инфлацията е в рамките на нормалното. Хайде де. Бил ли си в магазина скоро, за да видиш какви са цените сега и какви бяха преди година? Май този, с повечето ТВ промивки, си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Лошо няма и аз съм на прехода, само дето по-голям с повече знания. Като придобиеш икономически знания, а не промивки от ТВ-то. Ще разбереш какво говорим. Проблема на това правителството е бизнес/пазарните условия не може да задържи статукво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Ти май сериозно си набор 94 :D, както и да ще отговоря на ентусиазма ти поне е похвално.Това което говорих е пазарен риск, и след фалита на леман по линия на активите всички държат токсични активи, а по линия CDO всички държава оръжия за фалити - настъпи масово насторение за отегляне на капитали, но кой ти купува? От там неликвдност и несъстоятелност на средни - пазара се срина - наляха стотици милярди лин. инджесксия за спасение на "капитализма". Света дърпаше всичко и кешираше всичко, ПЧИ навсякъде пресъхна, Това малко глобално, айде микроВикаш в 1вите години на кризата нищо няма. Януари 2009 Софикс под 280 14 месеца по-рано близо 2000, по-време на манията.Декм. 2008 за 1 месец се изразходват 4 милярда от резерва, къде са не знам,По-същото време се пука и НИ пазар всички компании в батака, Банките спират кредитирането. Компаниите силно задлъжняват без свежи парични потоци. А и инфлация - дето правителството няма контрол заради борда, и въпреки това е в границите на нормалното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Да 94-ти съм. Чедо на прехода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Не си противореча, просто ти не разбираш. Пазарният капитализъм зависи от големите и средни предприятия, които търгуват на големите фондови пазари и движат икономиката. 2008 година, фалитът на Lehman Brothers. Голяма корпорация, голям участник на пазара. Да ама обявява фалит. Този фалит повлича със себе си и други предприятия. Това е така, защото всички тези пр-ия са част от пазара. Това дали печелят или не, се определя от настроението на пазарите. В първите години на кризата България не бе засегната от кризата. Сребърният фонд все още стоеше. Заплатите все още растяха, НО в един хубав момент идва ГЕРБ, замразява заплатите, изхарчва Сребърния фонд, не съумява да контролира инфлацията. Ето този държавен капитализъм на ГЕРБ, разруши България. Макар и също с държавно контролирана икономика, до 2009 страната ни имаше виден за народа ръст, къде е той сега. А, сетих се. Сега е световна фин. криза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още