IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

На годишна база повишението през второто тримесечие си остава 0,5%, показват данните на НСИ

11:53 | 05.09.12 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното. На годишна база повишението си остава 0,5%, показват сезонно изгладени данни на статистическият институт.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16,4 млрд. лв., като намалява с 0,3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52,8%, 28,8% и 4,7%.

Разликата между БДС и БВП са данъците и субсидиите, които са за 2,6 млрд. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и формират 13,7% от БВП. Те се увеличават с 5,1% на годишна база и носят ръста на БВП с 0,5%.

Изменение на БВП на г. база в %

Годишни изменения

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 9,6%, в промишлеността - с 1,3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0,9%, във финансовия сектор - с 3,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в операциите с недвижими имоти - с 2%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2,9%. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), този ръст може да се дължи на изсветляването на икономиката след свързването на касовите апарати с НАП.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8,6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2,4% спрямо предходното, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Не съм съгласен за определението "комунисти", бих приел социалисти, не комунисти....Това, че има социалистическо управление, не значи връщане на стария слой. Иначе за системата на смяна на правителствата си прав. Дали ще се промени зависи от самите нас, българите. Стига вече са ни тъпчели. Не е ли време да сложим край, използвайки методите на демокрацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
На заседанието на Министерския съвет на 9 юли Пламен Орешарски казва, че от началото на месеца досега приходът в бюджета е нулев, извинявам се, отрицателен.Тогавашният министър на държавната администрация Николай Василев директно говори, че в края на бюджетната година държавата трябва да изкара на хляб и вода, за да оцелее изобщо.Много отговорно - не смяташ ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
До Vesko94За това не вървят нещата в България. Комунистите като дойдат на власт почват голямото харчене, а следващото дясно правителство трябва да стяга коланите, народа е недоволен и пак гласува за червените. И така докато се затрием.Умен е българина - чак дрънчи като си удари главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
Andy`Z
преди 11 години
Виж сега!По - рано, защитих младостта ти, защото се радвам, че се интересуваш от нещо, които твоите приятели смятат за излишни знания, но вече ме караш да съжалявам! Всеки има право на незнание, но ти си превишаваш правата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Вижте, пак казвам. Аз съм човек, който споделя идеалите на демокрацията. Но ако трябва да избирам между сегашното правителство и миналите, по-конкретно това на БСП, бих избрал него. Тогава родителите ми, бабите и дядовците, имаха увеличение на доходите. Сега всички са с клюмнали глави и се чудят само как да свържат двата края. Магистралите на ББ няма как да нахранят и облекат народа. Въпросните 19% еврофондове, усвоени, не водят до никакво повишаване на жизнения стандарт. Ето затова това е правителство трябва да си отиде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
До Vesko94Разбирам е ентусиазма ти, но за да вникнеш по-дълбоко в нещата трябва мако да прочетеш. Възхода преди няколко години се дължеше на масовия интерес към имоти и алчността на хората. Застрои се морето и планината, построиха се молове и накрая балона се спука. Сега се връщат стари дългове. Тези 24 млрд като ги обложиш с данъци, без да правиш нищо събираш 6млрд евро в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Статистиката е на Евростат и управляващите могат да и въздействат в рамките на +- половин процент, защото то си е част от статистическата грешка.реалните резултати може да ги видиш ако сравниш прибалтийските републики да речем (съпоставими, но много по-добре управлявани).Това, което гледаш е все едно да сравняваш температурата пролетта и зимата и да вадиш заключение, че отоплението е по ефективно през пролетта - неоспорим факт обаче контекста е съществено различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Гласувайте за БСП -осигуряват добър стандарт -на КРЕДИТВъншен дълг - увеличава се с 23,5 млрд EUR за 4годиниЮли.2005 - 13,7 млрд EURЮли.2009 - 37,2 млрд EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
О, да резерва ми е любима тема ако някой цоциалист се обади за него.Напълно прав си. ето официалните дани от сайта на МФ:http://***.minfin.bg/bg/statistics/4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Майна*а му на БВП и на статистиката. Виж реалните резултати. 2009г. заплатите растяха, дойде ББ и всичко отиде по дяволите. Статистиката в "демократична" България не е база за сравнение, още ли никой не го разбира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още