IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

На годишна база повишението през второто тримесечие си остава 0,5%, показват данните на НСИ

11:53 | 05.09.12 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Ревизираха ръста на БВП на тримесечна база от 0,2% на 0,3%

НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното. На годишна база повишението си остава 0,5%, показват сезонно изгладени данни на статистическият институт.

През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16,4 млрд. лв., като намалява с 0,3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52,8%, 28,8% и 4,7%.

Разликата между БДС и БВП са данъците и субсидиите, които са за 2,6 млрд. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и формират 13,7% от БВП. Те се увеличават с 5,1% на годишна база и носят ръста на БВП с 0,5%.

Изменение на БВП на г. база в %

Годишни изменения

Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в аграрния сектор - с 9,6%, в промишлеността - с 1,3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството - с 0,9%, във финансовия сектор - с 3,2%, в професионалните дейности и научните изследвания - с 13,3%, в операциите с недвижими имоти - с 2%.

Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2,9%. Според анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), този ръст може да се дължи на изсветляването на икономиката след свързването на касовите апарати с НАП.

Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%. Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8,6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3,9%.

Тримесечни изменения

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. крайното потребление бележи ръст от 2,4% спрямо предходното, а бруто образуването в основен капитал нараства с 1,5%. Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
"В момента проблемът е далеч извън нас". Не, проблемът е в една групичка софиянци, които целуват *** на Бойко и другите поли-мафиоти. Ето там е проблемът. Заради тази групичка страда по-голямата част от българския народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
От къде се осигуряват парите за пенсии? От всички данъкоплатци в тази държава. Това не съм го научил в училище, пич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Веско, повярвай, единствената разлика ако ни управляваха любимите ти социалисти би била, че и магистрали нямаше да има.В момента проблемът е далеч извън нас и който не може да погледне по-далеч от носа си - горко му. А това дето го казваш за народа, който бил ОК без да е ОК държавата - как ще им се получат нещата на гърчетата ако спрат да плащат на полицаите и военните (които никак не са малко)? Смяташ ли, че ще остане нещо от Лидл изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Варна - София .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
В страната Япония за колко се измина разстояние равно на разстоянието Варна - Бургас ? За 8 часа ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
Според теб от къде се осигуряват пенсиите ? От Дядо Коледа ли ? . Не знам дали ти харесва или не , но ситуацията в момента охарактеризира много точно ситуацията в момента - толкова произвеждаме Пич и толкова можем да харчим . Парите не се раждат от държавата , а се печелят от реалната икономика . Или с простчики думи - щом държавата е нямала пари , значи и хорицата са нямали . Това в училище не ви ли учат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
barf
преди 11 години
"Същевременно износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 3,4 и 7,6%." - една проста статистика как трябва да се насърчава българския износ! Как е възможно една Япония, която я помитат цунамита и земетресения винаги да се оправи от нулата за 2-3 години?!? Как?!? Най-просто! Toyota, gsm апарати е храни! Ако малко се осъзнаем и видим, че има голям потенциал в българските продукти, може би процента ще се вдигне не двойно, а тройно! От там вече се създават и работни места! Не може просто да щракаме с пръсти и да сме бизнесмени или да искаме да сме на високи стъпала като трябва първо да си стъпим здраво на почвата и да се осъзнаем къде се намираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Това, че държавата не може да оцелее, не важи и за народа. Сега по-добре ли е? Държавата оцелява, народът не. Най-видния пример за това, което казах в началото е Гърция. Какво като държавата няма пари, нали гърците пълнят количките от българските Lidl, живеят си добре, позволяват си да пътуват да скъпи дестинации. Какво като държавата няма пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
И не само това . Какъв резерв ? На какви глупости вярват хората ! Как може да се говори изобщо за резерв като : образованието е на ниво 60-те години , здравеопазване на ниво 60 г. , липса на елементарна съвременна инфраструктура - ама били сме имали видиш ли резерв . За резерви можем да говорим като достигнем някакви средни стандарти в тая държава . До тогава всичко е отсрочени разходи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Стария режим по-скоро, не слой*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още