IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Всяка намеса на държавата при определянето на лихвите, не само че няма да ги намали, но е възможно и да оскъпи кредитите, смята Емил Хърсев

08:23 | 10.02.12 г. 43
Автор - снимка
Създател
Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Министърът на финансите Симеон Дянков вчера обяви три мерки, които министерството му предлага за намаляване на лихвите по потребителските и жилищните кредити.

Първата мярка предвижда лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR. Според министъра така гражданите много по-лесно ще се ориентират и за нивото на лихвите при различните банки.

Според втората мярка таксата за оценка на имущество при отпускане на кредити трябва да се поделя между банката и кредитополучателя, или изобщо да отпадне.

Третата мярка предвижда законови промени, с които всички кредити „от една стотинка нагоре”, да подлежат на регулации, като всички останали. Сега малките по размер кредити до 400 лв. не се регулират.

Финансисти и икономисти коментираха пред Investor.bg практическото приложение на посочените мерки и евентуалния ефект от тях върху лихвите по кредитите за граждани, като изразиха съмнения, че те ще постигнат търсения от финансовото министерство ефект.  

Емил Хърсев - финансист:

Банковият пазар не се влияе от нашите желания относно лихвените проценти. Ако дадена банка се кредитира в голяма степен от европейския пазар, би било уместно да определя и лихвите по кредитите, които отпуска в зависимост от индикатора EURIBOR. Но ако се кредитира основно от българския пазар, то тя получава ресурс много по-скъпо, затова не е уместно да определя лихвите спрямо EURIBOR.

По принцип индикаторът трябва да отразява цената на ресурса. Обаче нашият банков пазар не е като европейския и осигуряването на ресурс за банките от европейския пазар по време на кризата все повече намалява за сметка на увеличаващия се дял на местния ресурс.

Друг е въпросът, че би могло лихвите по кредитите да се определят спрямо някакъв усреднен показател за българския пазар. Обаче банките и сега така или иначе се придържат към усреднени показатели за пазара към даден момент, правейки собствени разчети. В противен случай могат да отидат в една от двете крайности - да отпуснат прекалено много кредити или прекалено малко, със съответните негативни последтвия за тях и в двата случая. 

Ако пък се поиска от банките да определят фиксиран лихвен процент за целия период на заема, смятам, че рисковата надбавка ще бъда доста висока, защото в нея ще бъдат включени и евентуални рискове за бъдещи периоди. 

Накратко, според мен всяка намеса на държавата при определянето на лихвите по кредитите не само че няма да ги намали, но е възможно и да ги оскъпи.

По въпроса за таксата, която банката взима за оценка на имуществото на кандидата за кредит, ще кажа, че тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката. 

Предложението за регулации и на малките кредити под 400 лв. вероятно се отнася за малки финансови субекти, които не попадат в обхвата на Закона за кредитните институции. По принцип това може да стане, но изисква много допълнително администриране, затова в много страни този вид кредити са освободени от регулации. 

Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 6 rate down comment 0
Stroitel1
преди 12 години
Много интересно ще е апологетите на високите лихви по кредитите /специално ипотечните/ да обяснят защо дори и във финансово фалирала Гърция лихвите и сега са от порядъка на 4.5-5%, срещу 10-12% /реални с всички такси, таксички и т.н./ в БГ?Да не даваме пример с лихвите в икономически затруднената Унгария, съседна Румъния - за Чехия, Полша и т.н. да не говорим.Т.нар. "логика" на т.нар. БГ-банки е ясна - съдирайте по 3 кожи стига да можете и изнасяйте парите към доминионите.И г-н Хърсев - сигурно БГ-банките "съвсем" на са заинтересовани да дават кредити - разбира се те набавят печалбите си по някакъв неразбираемо - магичен начин, не чрез лихвите - както е по цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
todortk
преди 12 години
И от гледна точка на човек който си е патил да призова :За бога братя, не теглете кредити под каквато и да е форма!(стига да можете да си го позволите де)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Връзването с Еврибор или Софибор ако се направи задължително е добър начин да се регулират отношенията между банки и кредитополучатели. Тогава ще е ясно на всички защо банката ти увеличава или намалява лихвата. И банката ще е длъжна да си движи лихвите съгласно цялостното движение на пазара. А не като сега - индексите слизат надолу, а лихвите се вдигат. Индексите се качват - лихвите пак се вдигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Връзването на лихвите по кредитите с EURIBOR е много правилно решение. По този начин банките няма да имат възможността да вдигат лихвата по собствено усмотрение, а ще зависят изцяло от индекса EURIBOR. Едно подобно решение обаче няма да доведе до спад на лихвите по кредитите. Лихвата ще се образува от EURIBOR + фиксирана надбавка, която банките сами ще определят и няма съмнение, че ще сложат поне 6-7 пункта надбавка. Така при EURIBOR = 1.5%, колкото грубо е в момента, лихвата по кредита ще бъде 7.5 - 8.5%, а при EURIBOR = 5% (имаше и такива стойности в близкото минало) лихвата вече ще е 11 - 12%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
observer-ALL
преди 12 години
Кредиторът получава от много места по 10 лева, които после не се връщат в икономиката, а се натрупват на върха на пирамидата. Така парите в обръщение намаляват и след време работодателят ти няма да може да ти плати 100 лева, а ще ти плати 90.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Трейдър аз съм много съгласен с повечето твои виждания макар да се струват за крайни на някои. Затова поставих "пазарна икономика" в кавички. Даже преди бях написал един къде на майтап къде наистина коментар как трябва цялата банкова система да се прехвърли на държавата и всичкото останало лихварство (даването на кредити си е точно лихварство ) да бъде забранено със закон. Лихвите са нещото което ни унищожават. Защото те генерират нищо от нищо, което генерира още нищо. Лошото е че това се измерва в числа които показват точно това нищо. И колкото по огромни са числата толкова нищото отива към безкрайност, а безкрайно нищо си е нищо. Затова имотите, спестяванията, заплатите и пенсиите ни клонят към нищо. Намери коментара ми, може да ти хареса:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Лихвата за еден е само отложено или пропуснато потребление, а за друг - такса, награждаваща го за лишаването от такаво днесПолучаваш 100 лв,заплата, плащаш главница 20 лв и лихва 10 лв и това е. Вместо да харчиш всичките 100 лв, харчиш утре 70 и толкова - нищо не се печата никъде и всицко си остава в рамките на наличната парична маса извън БНБ. А кредиторът ти получава 110 лв - заплатата си плюс лихвата като печалба.Учи малко икономика, пич!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Има ефективен начин лихвите по кредити и депозити да паднат - задължават банките да държат парите в България ..косвенно чрез изисквания за капиталова , адекватност за каквато ще им приемат и парите от раздадените кредити по които банките имат регулярни плащания..Това не е точно капиталова адекватност , но може да се нарече и така защото е по скоро точно такава.Банките ще спрат да изнасят пари , като им се постави усливие за адекватност и кагато не го покриват им се налагат много тлъсти глоби..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 12 години
Убеден съм, че Дянков е наясно, че не може да влияе на лихвите, но го прави, защото това е популистки ход, от типа Бойко и Цецо, и това се харесва на избирателите. Докато вървят тези полемики, времето си минава, идва време за избори и едно от "обещанията" на ГЕРБ през втория мандат е, че ако ги изберем, те ще успеят да направят лихвите в бг като европейските.Този популизъм само повишава риска в икономиката, защото това си е пряка намеса на държавата в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Не е възможно да не се напечатат наново пари , това винаги се е случвало. Просто парите няма как да имат лихва , парите за плащане на лихвите няма откъде да се появят и те не съществуват. Момента в който някой взема заем и се задължава да върне повече пари е най същественния и няма как да ги върнето този някой в повече , ако не се новонапечатат пари.Това е качество на монетарната система и не знам , защо банкерите го премълчават , всяка една криза , а те вече са много на брой се получава поради това свойство на парите и заради лихвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още