IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Всяка намеса на държавата при определянето на лихвите, не само че няма да ги намали, но е възможно и да оскъпи кредитите, смята Емил Хърсев

08:23 | 10.02.12 г. 43
Автор - снимка
Създател
Ще сработят ли мерките на Дянков за понижение на лихвите за граждани?

Министърът на финансите Симеон Дянков вчера обяви три мерки, които министерството му предлага за намаляване на лихвите по потребителските и жилищните кредити.

Първата мярка предвижда лихвите по кредити за граждани и домакинства да се определят на основата на EURIBOR или SOFIBOR. Според министъра така гражданите много по-лесно ще се ориентират и за нивото на лихвите при различните банки.

Според втората мярка таксата за оценка на имущество при отпускане на кредити трябва да се поделя между банката и кредитополучателя, или изобщо да отпадне.

Третата мярка предвижда законови промени, с които всички кредити „от една стотинка нагоре”, да подлежат на регулации, като всички останали. Сега малките по размер кредити до 400 лв. не се регулират.

Финансисти и икономисти коментираха пред Investor.bg практическото приложение на посочените мерки и евентуалния ефект от тях върху лихвите по кредитите за граждани, като изразиха съмнения, че те ще постигнат търсения от финансовото министерство ефект.  

Емил Хърсев - финансист:

Банковият пазар не се влияе от нашите желания относно лихвените проценти. Ако дадена банка се кредитира в голяма степен от европейския пазар, би било уместно да определя и лихвите по кредитите, които отпуска в зависимост от индикатора EURIBOR. Но ако се кредитира основно от българския пазар, то тя получава ресурс много по-скъпо, затова не е уместно да определя лихвите спрямо EURIBOR.

По принцип индикаторът трябва да отразява цената на ресурса. Обаче нашият банков пазар не е като европейския и осигуряването на ресурс за банките от европейския пазар по време на кризата все повече намалява за сметка на увеличаващия се дял на местния ресурс.

Друг е въпросът, че би могло лихвите по кредитите да се определят спрямо някакъв усреднен показател за българския пазар. Обаче банките и сега така или иначе се придържат към усреднени показатели за пазара към даден момент, правейки собствени разчети. В противен случай могат да отидат в една от двете крайности - да отпуснат прекалено много кредити или прекалено малко, със съответните негативни последтвия за тях и в двата случая. 

Ако пък се поиска от банките да определят фиксиран лихвен процент за целия период на заема, смятам, че рисковата надбавка ще бъда доста висока, защото в нея ще бъдат включени и евентуални рискове за бъдещи периоди. 

Накратко, според мен всяка намеса на държавата при определянето на лихвите по кредитите не само че няма да ги намали, но е възможно и да ги оскъпи.

По въпроса за таксата, която банката взима за оценка на имуществото на кандидата за кредит, ще кажа, че тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката. 

Предложението за регулации и на малките кредити под 400 лв. вероятно се отнася за малки финансови субекти, които не попадат в обхвата на Закона за кредитните институции. По принцип това може да стане, но изисква много допълнително администриране, затова в много страни този вид кредити са освободени от регулации. 

Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
stefi
преди 12 години
По- голямата част от хората са прекалено мързеливи, за да достигнат сами до истината; те се задоволяват с първото попаднало им авторитетно мнение. Тукидид--Лихвите в една държава отразяват само и единствено РИСКА в държавата а този РИСК се мери с ОЛП на БНБ(Другото са глупости-каквото и който и да твърди Обратното)!Друг е въпроса,че всичко може да бъде произведено!Държавата не може да се меси на Банките - но при почти нулев РИСК (ОЛП=0.2 ) може да гласува Закон - забраняващ лихви по Депозитите над ОЛП+някаква надбавка.....иначе се помпи инфлацията и се влиза в Параграф 23!--При НВ Цар Борис Трети е имало ЗАКОН срещу спекулата с недв. имоти , срещу вкарване на стоки при занижени мита..........изобщо имало е държава- а сега имаме "авторитети/спекуланти" и *** !Много може да се разсъждава по темата , но Тукидит ни е изпреварил преди 2500 годи още нещо - Банките свършиха парите за "криза" и сега доброволно ще свалят Лихвите а Дянков ще е поредния БГ ГЕРОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Значи, като нещо в Бг е гадно обясняват, че и на запад е така. Но, ако нещо в БГ е гадно, а на запад не е, ти се обяснява как не можело да стане. Обирджии:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
optional
преди 12 години
одобрявам вербалния натиск на Дянков върху банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още