IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде, ако Киев би приел дисциплиниращата система, както направи България, пише той

11:22 | 28.02.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

В статия със заглавие „Валутният борд на България срещу хаоса в Украйна“, публикувана на сайта на Financial Post, проф. Стив Ханке прави сравнение между ситуацията в Украйна и въвеждането на борда у нас.

Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише Ханке. Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно.

Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България.

През юли 1997 г. паричният съвет в страната бе факт. Левът бе привързан и на 100% обезпечен с германската марка. Курсът на лева към немската валута бе фиксиран на 1000 лева за една марка. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат рязко. Икономиката се стабилизира, а българите научиха, че макар и стабилността да не е всичко, то всичко останало е нищо без стабилност. В страната най-накрая бе въведена дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това се вижда от Годишния доклад за икономическата свобода по света за 2013 г., публикуван от Института „Като“. България се намира на 49-а позиция от 152 държави, включени в изследването. Не особено добре, но по-напред от Украйна, която заема 126 място. Икономическата свобода, която придружава една пазарна икономика, е двигателят за просперитета на икономиката. Ако България иска да просперира, то тя се нуждае от пазарна икономика.

Добра отправна точка е валутният борд, който носи със себе си фискална и финансова дисциплина. Няма вече възможност да се иска спасителната финансова помощ от централната банка. Валутният борд връзва ръцете на паричните власти. И забравете глуповатите теоретични и неясни аргументи, използвани от мнозина икономисти, които не приемат фиксираните валутни курсове. Режимът на валутен борд се отъждествява с дисциплина, пише Ханке.

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде (и какво би било), ако Киев би приел дисциплиниращата система – както направи България през 1997 г. Таблицата казва всичко.

Показател България Украйна
БВП на глава от населението в $ 7623 долара 4011 долара
Бюджетен дефицит като % от БВП -1,9% -8,7%
Баланс по текущата сметка като % от БВП 1,5% -8,9%
Държавен дълг като % от БВП 16% 42,8%
Нужда от брутни заеми като % от БВП 2,6% 11%
Коефициент на покритие на вноса (валутни резерви/внос) 6,7 1,9
Място в класацията на Световната банка "Правене на бизнес" за 2014 г. 58 112

Повече за Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 0
data
преди 10 години
опс . Спомена разковничето - собствени ресурси . Та Бг има или няма собствени ресурси та да провежда политика на девалвация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 10 години
а, и армия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
deant
преди 10 години
пропускаш, че това е успешна политика ако имаш собствени изкопаеми ресурси, собствено производство и добро вътрешно потребление на твойте си стоки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Не го разбирам това. Като си девалвираш валутата, себестойността ти става по-ниска, защото реално си излъгал работниците си че си им платил повече, а си им платил по-малко. Това ли е идеяата? Валутния борд не позволява да преебаваме работниците си и доставчиците, с които се разплащаме в локална валута. Ако това ви е основата за растеж и просперитет, извинявай. Ако пропускам нещо, моля да ми обясниш, наистина не разбирам какво е лошото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 10 години
а такива ли сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 28 rate down comment 0
data
преди 10 години
В момента най големият ни пазар е ЕС като с тях реално сме с една валута , а в същото време разходите за производство в бг са доста по ниски ( Цените в бг са на 47 % от средно европейските а заплатите в пъти по ниски ) или с други думи при тези условия би трябвало да сме експортьор номер 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 7
deant
преди 10 години
Еми аз като гледам натам сме се насочили въпреки борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 2
data
преди 10 години
Е може да последваме ведрия пример на Румъния да дръпнем едни 30 млдр. евра и да се радваме на т.н. растеж .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 18
deant
преди 10 години
Искам да ми кажете една държава наш съсед, която има собствена валута и има по-нисък ръст на БВП от нас? Или до колко всъщност е успешен модела с валутен борд - особено дългосрочно, като нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 17
SSIW
преди 10 години
Валутния борд е най-добрата спирачка за икономиката, измисляна на макро-ниво ;)) Ест. за да съществува , въобще икономиката им (на украинците), тр. да са налице и куп др. фактори, като стратегия за развитие, инвестиции, интеграция в някакви пазари и прочие. А , пък най-чувствителния ефект от валутния борд (а вероятно и целта на пропагандата в тази посока) е, че даже и да му хрумне на украинското правителство да развива някаква инвестиционна дейност, стратегическа програма в икономиката, за да набави средства, ще тр. да търси кредити от производителите на валутата-котва, няма да имат възможност (по закон) да емитират ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още